Τα μυστικά της ινδονησιακής «πυραμίδας» (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια τεράστια πυραμιδική κατασκευή ηλικίας 10.000 ετών που ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία, είναι ίσως τα ερείπια ενός γιγαντιαίου αρχαίου λατρευτικού χώρου.

Στην κορυφή της πυραμιδωτής κατασκευής διακρίνονται τα ερείπια αρχαίων κτισμάτων. (Photo: Danny Hilman Natawidjaja)

ν

ΕΝΑ τεράστιο πυραμιδικό μεγαλιθικό κτίσμα υπάρχει στην Ινδονησία, θαμμένο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Σχετική ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στην Ουάσιγκτον από Ινδονήσιους επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την αρχαιότερη πυραμιδική κατασκευή στον κόσμο, ηλικίας άνω των 10.000 ετών.
Η «πυραμίδα» βρίσκεται στο όρος Παντάγκ της Δυτικής Ιάβας, στην κορυφή του οποίου είχε ανακαλυφθεί στις αρχές του 19ου αιώνα μια αρχαιολογική τοποθεσία με σειρές από αρχαίους πέτρινους κίονες.
Κανείς όμως έως τώρα δεν είχε αντιληφθεί ότι ο λόφος με το περίεργο σχήμα, κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο, είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο έργο φτιαγμένο από ανθρώπινα χέρια.
«Αυτό που έως τώρα φαινόταν να είναι απλώς ένα κτίσμα στην επιφάνεια, στην πραγματικότητα έχει βάθος – πρόκειται για μια τεράστια κατασκευή», δήλωσε ο Ινδονήσιος γεωλόγος Αντάνγκ Μπαχτιάρ.
Αν και εκ πρώτης όψεως, η υπόγεια κατασκευή θυμίζει πυραμίδα, διαφέρει από τις πυραμίδες των Μάγια και πολύ περισσότερο από αυτές των Αιγυπτίων, δήλωσε ο γεωφυσικός Ντάνι Χίλμαν Ναταβιντζάγια του Ινδονησιακού Ινστιτούτου Επιστημών, που είναι επικεφαλής της έρευνας.
Ενώ οι πυραμίδες των Μάγια έτειναν να είναι συμμετρικές, η ινδονησιακή είναι επιμήκης, διαθέτοντας ένα ασυνήθιστο ημικύκλιο στο μπροστινό μέρος της.

v

ν

Χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως ραντάρ που «βλέπουν» στο υπέδαφος, σεισμική τομογραφία, δειγματοληπτικές γεωτρήσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές, οι ερευνητές σταδιακά ανακάλυψαν τα διαδοχικά στρώματα αυτής της κρυμμένης κατασκευής, η οποία, όπως λένε, εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 150.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει χτιστεί βαθμιαία στη διάρκεια αρκετών χιλιετιών, με κάθε στρώμα να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική περίοδο.
Το ανώτερο –και από παλιότερα ορατό- στρώμα, ηλικίας 3.000 έως 3.500 ετών σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιλαμβάνει τείχη, δρόμους και κίονες από βασαλτικά πετρώματα που περιβάλλουν κλιμακωτούς χώρους.
Κάτω από την επιφάνεια και σε βάθος περίπου τριών μέτρων υπάρχει ένα δεύτερο στρώμα με παρόμοιες πέτρινες κολώνες ηλικίας μεταξύ 7.500 έως 8.300 ετών.
Ένα τρίτο στρώμα, 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, είναι ηλικίας άνω των 9.000 ετών, ενώ ένα τέταρτο στρώμα που συγγενεύει με το έδαφος τοποθετείται χρονικά πριν από 28.000 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Όπως ανέφερε ο γεωφυσικός Ντάνι Χίλμαν Ναταβιντζάγια, οι έρευνές τους ανίχνευσαν επίσης πολλούς υπόγειους θαλάμους, που ίσως ερευνηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον.
ν

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο επικλινής «λόφος» όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός αρχαίου ναού δεν είναι φυσικός σχηματισμός, αλλά δημιουργήθηκε από ανθρώπινα χέρια. (Photo: Danny Hilman Natawidjaja)
ν

 


Translate this post