Οι Έλληνες ναυτικοί που ταξίδεψαν με τον Μαγγελάνο

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ιστορία, Ταξίδια

ΙΣΤΟΡΙΑ/ΤΑΞΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στη μνήμη των Ελλήνων ναυτικών που πήραν μέρος στον πρώτο περίπλου της Γης το 1959, η πρεσβεία της Ισπανίας θα αναγείρει μνημείο στη Ρόδο.

Ο Μαγγελάνος ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου 1519 για τον περίπλου της γης από το λιμάνι Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα επιβαίνοντας της καραβέλας “Σαντίσιμα Τρινιδάδ” (“Παναγία Τριάς”). Image: Supplied

ν

O ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ Μαγγελάνος (1480-1521) ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος που πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης για λογαριασμό της Ισπανίας. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε από ιθαγενείς στρατιώτες του φύλαρχου Λάπου-Λάπου στη μάχη του Μακτάν στο νησί Μακτάν των Φιλιππίνων.
Παρ’ όλα αυτά, έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Έγινε επίσης ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και την Ασία και που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 1519, διοικώντας ένα στόλο πέντε πλοίων, κατευθύνθηκε νότια από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Παταγονία, όπου περνώντας από το στενό που φέρει το όνομά του (Στενό του Μαγγελάνου) έφτασε σε μια θαλάσσια έκταση που ονομάστηκε «ειρηνική θάλασσα» (ο σύγχρονος Ειρηνικός Ωκεανός).
Μετά από μια σειρά καταιγίδων, ανταρσιών, ναυαγίων και ληστειών η αποστολή έφτασε το 1521 στα νησιά Μολούκας της Ινδονησίας (Spice Islands) και επέστρεψε στην Ισπανία μέσω του Ινδικού Ωκεανού, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο περίπλου της υδρογείου.
Το δώρο που έκανε στον τότε κυβερνήτη των Φιλιππίνων και τη σύζυγό του στις 21 Απριλίου 1521, παραμένει το πιο περίφημο από τα κληροδοτήματά του.
Πρόκειται για το Santo Niño de Cebu (Σάντο Νίνιο ντε Σεβού), ένα ξύλινο αγαλματάκι 12 εκατοστών που εικονίζει το παιδί-Χριστό, το οποίο δεν εντυπωσίασε τους ιθαγενείς, λατρεύεται όμως από τους Καθολικούς ως θαυματουργό.
Ούτε τον ίδιο ωφέλησε, καθώς λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Απριλίου, σκοτώθηκε από τους ιθαγενείς στο νησί Μακτάν.
ν

Το αυθεντικό αγαλματίδιο του Santo Niño de Cebu. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο γύρος της Γης ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 1522. Από τα 5 πλοία και τα περίπου 270 άτομα των πληρωμάτων τους που ξεκίνησαν μαζί με τον Μαγγελάνο το 1519, μόνο ένα πλοίο, το “Βικτόρια”, με 18 μόλις άνδρες πλήρωμα κατάφερε να επιστρέψει στην Ισπανία.
ν

Διαγωνισμός γλυπτικής στη μνήμη των Ελλήνων ναυτικών

Στη μνήμη των Ελλήνων ναυτικών που πήραν μέρος στον πρώτο περίπλου της γης το 1959, η ισπανική πρεσβεία θα αναγείρει μνημείο στη Ρόδο.
Ο πρεσβευτής της Ισπανίας στην Ελλάδα, Ενρίκε Βιγέρα, ανακοινώνοντας τον δημόσιο διαγωνισμό ιδεών για τη δημιουργία ενός μνημείου ή γλυπτού, έγραψε στο Twitter: «Είσαι καλλιτέχνης, γλύπτης; Μπορείς να πάρεις μέρος στην ανέγερση ενός αναμνηστικού μνημείου στη Ρόδο. Θέλουμε να αναδείξουμε την παρουσία Ελλήνων ναυτικών στην εκστρατεία του #Magallanes #Elcano στον πρώτο περίπλου της Γης». 
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 500 χρόνων από τον πρώτο περίπλου της γης (1519-1522). 
Στην προκήρυξη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Έλληνες και Ισπανοί καλλιτέχνες. Ο καλλιτέχνης ή η ομάδα που θα επιλεχθεί θα λάβει βραβείο 2.000 ευρώ και θα συμμετέχει στην υλοποίηση, τον συντονισμό της διαδικασίας παραγωγής και την εγκατάσταση του έργου.
Το επιλεχθέν γλυπτό θα τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου που θα ορισθεί προσεχώς, αναφέρει η πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αναθέτοντες φορείς διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής τοποθεσίας.

ν

ν

 


Translate this post