Ελλάδα: η πιο πιθανή χώρα για αποχώρηση από την Ευρωζώνη

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Ελλάδα φιγουράρει μονάχη στην κατηγορία medium risk, για αποχώρηση από την ευρωζώνη, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι στο low risk.

ν

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ χώρα που ενδέχεται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αυτή θα είναι η Ελλάδα, προειδοποιεί ο DBRS, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης που εδρεύει στο Τορόντο.
Οι αγορές, εν μέσω Brexit και ιταλικής κρίσης, έχουν αρχίσει να φοβούνται έξοδο της Ελλάδας… αλλά όχι στις αγορές, όπως προσδοκούμε, αλλά από τη ζώνη του ευρώ. Κι αυτό διότι η χώρα μας δεν είναι απλώς η πιο πιθανή υποψήφια προς αποχώρηση, αλλά η μοναδική!
Η Ελλάδα φιγουράρει μονάχη στην κατηγορία medium risk, δηλαδή μέτριου κινδύνου, για αποχώρηση από την ευρωζώνη, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι στο low risk (χαμηλός κίνδυνος). Στο high risk (υψηλός κίνδυνος) δεν βρίσκεται καμία χώρα.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, νωρίτερα φέτος, οι φόβοι στις αγορές σχετικά με την έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, επανεμφανίστηκαν εκ νέου. 
Αυτή η ανανεωμένη ανησυχία ακολούθησε τη δημιουργία ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία.
Ο DBRS θεωρεί επίσης ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΕΕ είναι ελλιπής, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι μεταρρυθμίσεις της περασμένης δεκαετίας ήταν αρκετές για να ενισχύσουν το μπλοκ του νομίσματος και να το ενισχύσουν για να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις.
Παρ’ όλα αυτά, λέει, «ενδέχεται να απαιτηθούν συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ακεραιότητας της νομισματικής ένωσης, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα οποιασδήποτε εξόδου μακροπρόθεσμα», καταλήγει ο DBRS.
ν

Η Ιταλία δεν θα γίνει σαν την Ελλάδα…

Η Ιταλία δεν θα έχει την ίδια μοίρα με την Ελλάδα, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη με την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν,  εξαπέλυσε επίθεση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
«Είμαστε κατά των εχθρών της Ευρώπης –Γιούνκερ και Μοσκοβισί– που είναι κλεισμένοι στο καταφύγιο των Βρυξελλών», δήλωσε. «Η πολιτική της λιτότητας των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει στην αύξηση του ιταλικού χρέους και στη φτωχοποίηση της Ιταλίας».
ν

 


Translate this post