Ελλάδα, η χώρα της απύθμενης δυστυχίας

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, οι Έλληνες είναι ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός της Ευρώπης.

ν

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι το ένα τρίτο των πολύπαθων κατοίκων αυτής της χώρας ζει σε συνθήκες φτώχιας. Από αυτούς το 1,5 εκατομμύριο ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι και άνεργοι, σύμφωνα με έρευνα της diaNEOsis.
Τώρα, το γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche επικαλούμενο τις απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας που διενεργείται για την έκδοση του «Άτλαντα Ευτυχίας 2018» για λογαριασμό των Γερμανικών Ταχυδρομείων, γράφει ότι «οι Έλληνες βρίσκονται σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, πίσω ακόμη και από τον φτωχό τους γείτονα, την Αλβανία».
Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «η κρίση έχει αφήσει σοβαρά ίχνη στην Ελλάδα».
Η συντάκτρια του άρθρου μίλησε για το θέμα με τον οικονομολόγο Σταύρο Δρακόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «έχει ερευνήσει επιστημονικά τις δραματικές επιπτώσεις (σ.σ. της κρίσης) στο αίσθημα ευτυχίας των συμπατριωτών τους».
Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή, «το ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας είναι αποφασιστικοί παράγοντες για το επίπεδο ευτυχίας μιας χώρας».
Ο Σταύρος Δρακόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μια τόσο ραγδαία επιδείνωση των σημαντικών οικονομικών δεικτών αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό μπορεί να συγκριθεί στην πραγματικότητα μόνο με εξελίξεις σε εμπόλεμες περιόδους».
Εκτός από τη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και την αύξηση της ανεργίας, σημαντικός παράγοντας για τη σοβαρή δυσαρέσκεια των ελλήνων πολιτών είναι, κατά τον Έλληνα καθηγητή, η διαφθορά.
«Μια πολιτική που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ειδικά στην Ελλάδα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η διαφθορά μειώνει το αίσθημα ευτυχίας. Επειδή η φοροδιαφυγή είναι μια σημαντική έκφανση της διαφθοράς, μια αποφασιστική πολιτική που θα μεριμνά ώστε να πληρώνουν όλοι φόρους θα πρέπει να έχει έντονα θετική επίδραση στο αίσθημα ευτυχίας», εκτιμά ο Σταύρος Δρακόπουλος.
ν

Απάντηση στον κ. Δρακόπουλο

Η «πάταξη της φοροδιαφυγής» είναι η μόνιμη επωδός εκείνων που αδυνατούν να προτείνουν ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και εκείνων που ζουν στα σύννεφα ή μέσα στα πλούτη –αυτοί είναι οι πρώτοι που φοροδιαφεύγουν– και αδυνατούν να κατανοήσουν πώς είναι να ζεις με την αγωνία αν θα έχεις να φας αύριο.
Στις ΗΠΑ όταν πληρώνεις φόρους λαμβάνεις ένα σημείωμα από την Εφορία που εξηγεί ποιο ποσοστό του ποσού που έχεις πληρώσει θα πάει πού – από τη συντήρηση των δρόμων έως την άμυνα και από τη δημόσια υγεία έως τη δημόσια τηλεόραση.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνεις ανάλογα με όσα κερδίζεις∙ στην Ελλάδα πληρώνουν όλοι το ίδιο, παραβλέποντας αν κάποιος δεν έβγαλε χρήματα μια χρονιά.
Επιπλέον ελάχιστα χρήματα πάνε για κοινωνικές υπηρεσίες. Η πλειοψηφία πηγαίνει για τη μισθοδοσία αχρείαστων δημοσίων υπαλλήλων που αποτελούν τον στρατό των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, πηγαίνει στις τσέπες των διοικούντων αλλά και στις τσέπες των εκλεκτών των διοικούντων. Φυσικά ένα επίσης μεγάλο μέρος πηγαίνει στο κατοχικό δάνειο.
Αυτή είναι η πηγή δυστυχίας στην Ελλάδα – η διαφθορά υπάρχει περισσότερο στις ψυχές των κυβερνώντων και λιγότερο στην ψυχή του λαού.
Τέλος, ο κ. Δρακόπουλος θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα, πώς είναι δυνατό να πληρώνεις τις φορολογικές και τις άλλες υποχρεώσεις σου όταν δεν έχεις χρήματα;
Η Ελλάδα πεθαίνει, οι νέοι δεν έχουν μέλλον, τα ζευγάρια δεν κάνουν πλέον παιδιά, γιατί σκέπτονται πως το παιδί που θα έρθει στον κόσμο είναι στην ουσία ένα γραμμάτιο χρέους που πρέπει κάποτε να πληρωθεί.
ν

 


Translate this post