Ανακαλύφθηκε εξωσελήνη στο μέγεθος του Ποσειδώνα

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Βάσιμες ενδείξεις ότι ανακαλύφθηκε το πρώτο εξωφεγγάρι που έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα και περιστρέφεται γύρω από έναν γίγαντα αερίων γνωστόν ως Kepler-1625b.

Απεικόνιση του εξωπλανήτη Kepler-1625b με το υποτιθέμενο φεγγάρι του. Δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανέφεραν στη μελέτη τους ότι η πιθανή εξωσελήνη έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα ή του Ουρανού. Photo: AP. Πηγή: Supplied

ν

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ αστρονόμοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την πρώτη εξωσελήνη ή εξωδορυφόρο, δηλαδή τον δορυφόρο ενός εξωπλανήτη. Ο εξωδορυφόρος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη και είναι τεράστιος όσο ο Ποσειδώνας.
Η αναλογία μεγεθών (διαμέτρου και μάζας) μεταξύ του εξωδορυφόρου και του εξωπλανήτη του είναι περίπου ίδια με εκείνη μεταξύ Γης-Σελήνης, αλλά στο 11πλάσιο. Μέχρι στιγμής δεν είχε υπάρξει εντοπισμός κανενός εξωδορυφόρου.
Η ανακάλυψη –η οποία αν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω παρατηρήσεις, θα είναι ιστορική για την αστρονομία– έγινε με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων Χαμπλ και Κέπλερ της NASA και παρουσιάζεται σε σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances. Η ανακάλυψη έγινε από τους αστρονόμους Άλεξ Τίτσι (Alex Teachey) και Ντέηβιντ Κίπινγκ (David Kipping) του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Ο εξωδορυφόρος κινείται πέριξ ενός αέριου γίγαντα πλανήτη, του Kepler 162b. Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι με το μέγεθος του εξωδορυφόρου, καθώς στο ηλιακό μας σύστημα, όπου υπάρχουν σχεδόν 200 δορυφόροι πλανητών (με πιο γνωστή τη Σελήνη), δεν υπάρχουν τέτοια γιγάντια φεγγάρια.
ν

Αριστερά ο απόφοιτος του Κολούμπια Άλεξ Τίτσι και δεξιά ο καθηγητής Αστρονομίας στο Κολούμπια Ντέηβιντ Κίπινγκ. Πηγή: News Media
ν

Το εξωφεγγάρι εκτιμάται ότι έχει μόνο το 1,5% της μάζας του πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρεται, ο οποίος με τη σειρά του έχει μάζα αρκετές φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος.
Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος, ο Γανυμήδης που περιστρέφεται πέριξ του Δία, έχει διάμετρο περίπου 5.260 χλμ.
Ο εξωδορυφόρος που ανακαλύφθηκε εκτιμάται ότι έχει διάμετρο σχεδόν ίδια με αυτή του Ποσειδώνα, ήτοι 49.000 χλμ.
Η θερμοκρασία του εξωφεγγαριού εκτιμάται περίπου στους 80 βαθμούς Κελσίου, αν και με μεγάλα περιθώρια σφάλματος, ενώ η απόστασή του από τον πλανήτη πέριξ του οποίου περιφέρεται, υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Γενικά οι εξωδορυφόροι είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο να εντοπισθούν, επειδή είναι μικρότεροι από τον εξωπλανήτη τους. Όμως το επόμενο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, μετά το 2021, θα μπορεί να βρει περισσότερα εξωφεγγάρια.
Το συγκεκριμένο ζευγάρι βρίσκεται στο σύστημα του μητρικού άστρου Kepler 1625 και μάλιστα, όπως εκτιμάται, στη θεωρούμενη ως κατοικήσιμη ζώνη του, δηλαδή ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από το άστρο του οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τον Ήλιο.  
Όμως, όπως είπε ο Κίπινγκ, «και τα δύο σώματα, εξωπλανήτης και δορυφόρος του, εκτιμάται ότι είναι αέριοι, συνεπώς ακατάλληλοι για τη ζωή όπως την ξέρουμε».
ν

 


Translate this post