Χρεοκόπησε η Turk Telekom – Υπό κατάρρευση η Τουρκία

Κατηγορία Ευρώπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Άσχημα τα νέα από τη γείτονα χώρα, καθώς χρεοκόπησε ο γίγαντας της τηλεφωνίας Turk Telekom με μεγάλες επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

ν

«ΝΤΟΜΙΝΟ» αρνητικών εξελίξεων στην τουρκική οικονομία, και όχι μόνο, αναμένεται να προκαλέσει η χρεοκοπία του τουρκικού γίγαντα της τηλεφωνίας Turk Telekom.
Ο αντίστοιχος ΟΤΕ της γειτονικής χώρας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική οικονομία και την υποτίμηση της λίρας.
Η Turk Telekom οδηγήθηκε στη χρεοκοπία υπό το βάρος των δανείων της, τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει.
Το ποσό του «ανοίγματος» της εταιρείας προς τις τράπεζες άγγιζε τα 4,7 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει στην κατοχή των τουρκικών τραπεζών.
Η είδηση της χρεοκοπίας μιας τόσο μεγάλης και ιστορικής εταιρείας προκάλεσε πανικό σε μια μεγάλη λίστα εταιρειών, οι οποίες ακολουθούν την ίδια τακτική με την Turk Telekom, δηλαδή εισπράττουν σε τουρκική λίρα και αποπληρώνουν σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους.
Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό 70%. Σήμερα μόνο η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5%.
Ο Ερντογάν αρνείται πάντως να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κρίνει ότι δεν το χρειάζεται και ότι μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ήδη έκανε άνοιγμα προς την Ευρώπη για να βρει ισορροπίες, αφού με τις ΗΠΑ βρίσκεται ουσιαστικά σε πόλεμο.
Πάντως ο οίκος Moodys δεν χαρίστηκε στον Ερντογάν και την Τετάρτη υποβάθμισε 20 (!) χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας.
ν

Παραιτείται ο υποδιοικητής της
Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, ότι ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Ερκάν Κιλιμτζί, πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του.
Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.
Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.
«Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο» σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.
Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,72 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.
ν

 


Translate this post