Και χρονοταξιδιώτες στο μνημόσυνο του Χόκινγκ! (vid)

Κατηγορία Φυσική-Κοσμολογία

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στο μνημόσυνο του Στήβεν Χόκινγκ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, έχουν προσκληθεί ακόμη και… ταξιδιώτες από το μέλλον!

Στήβεν Χόκινγκ (8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018). Image: Supplied

ν

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος πάντα έλεγε ότι η δυνατότητα των ταξιδιών στο χρόνο δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Παρ’ όλο που, όταν το 2009 είχε διοργανώσει ένα πάρτι για χρονοταξιδιώτες αλλά κανείς δεν είχε τότε εμφανισθεί, παραδέχθηκε ότι αυτό μπορούσε να θεωρηθεί πειραματική ένδειξη πως το ταξίδι στο χρόνο δεν είναι εφικτό.
Το 2012, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Seattle Science Festival, αποκάλυψε τι ακριβώς είχε κάνει: «Διοργάνωσα ένα πάρτι για χρονοταξιδιώτες, στέλνοντας τις όμως τις προσκλήσεις μετά το πάρτι. Περιμένω εδώ και πολύ καιρό, αλλά κανείς δεν εμφανίστηκε».
Ο Χόκινγκ έστειλε τις προσκλήσεις μετά το πάρτι, γιατί υποτίθεται ένας ταξιδιώτης από το μέλλον γνωρίζει τι έγινε στο παρελθόν, καθώς βλέπει τον χρόνο ανάποδα απ’ ότι εμείς οι υπόλοιποι. Δηλαδή, ενώ εμείς τον βλέπουμε να κινείται από το παρελθόν προς το μέλλον, εκείνος τον βλέπει να κινείται από το αύριο προς το χθες.
Το Discovery Channel κατέγραψε την εκδήλωση σε βίντεο. Σε αυτό βλέπουμε τον Χόκινγκ κατάλληλα ντυμένο για την περίσταση, ανάμεσα σε ποτήρια σαμπάνιας και εδέσματα, να περιμένει τους καλεσμένους από το μέλλον να έρθουν στις 28 Ιουνίου 2009 σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Στις προσκλήσεις υπήρχαν οι ακριβείς συντεταγμένες του χώρου με το σύστημα προσδιορισμού GPS, αλλά το γεγονός ότι τότε δεν εμφανίστηκε κανείς ίσως σημαίνει πως κάποιος ταξιδιώτης, έχοντας επιταχύνει, μπορεί να προσπέρασε το συγκεκριμένο χρονικό σημείο∙ ή μπορεί να πήγε στο πάρτι του Χόκινγκ πριν από αυτόν, να είδε ότι οι μεζέδες δεν έλεγαν και πολλά πράγματα –βρετανικό γαρ φαγητό– και να έφυγε.

ν

ν

Πρόσκληση για το μνημόσυνο του Χόκινγκ

Τώρα φαίνεται πως η οικογένειά του και το Ίδρυμα Στήβεν Χόκινγκ –επιδεικνύοντας χιούμορ ανάλογο με αυτό του Χόκινγκ όσο ζούσε– αφήνουν ξανά την πόρτα ανοιχτή σε αυτή την πιθανότητα, αφού προσκάλεσαν ακόμη και ταξιδιώτες από το μέλλον στο μνημόσυνό του, που θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 15 Ιουνίου.
Οποιοσδήποτε είναι άνω των 12 ετών μπορεί να κάνει αίτηση για να παραστεί στο μνημόσυνο, αν και τελικά θα επιλεγούν μόνο 1.000 άτομα.
Εννοείται πως οι χρονοταξιδιώτες θα προτιμηθούν.
Το κοινό μπορεί έως τις 15 Μαΐου να κάνει αίτηση για εισιτήρια, ώστε να παρακολουθήσει την τελετή. Όσοι συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα, μπορούν να δηλώσουν ως ημερομηνία γέννησής τους οποιαδήποτε ημερομηνία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2037.
ν

2038: Το τέλος του χρόνου

Γιατί όμως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2037;
Διότι λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 2038, στις 3:14 το πρωί, ο χρόνος θα πάψει να υφίσταται. Τι θα συμβεί μετά είναι άγνωστο.
Η τέφρα του 76χρονου Βρετανού φυσικομαθηματικού και κοσμολόγου, ο οποίος πέθανε στις 14 Μαρτίου έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και χρησιμοποιώντας τεχνητή φωνή εξαιτίας της νόσου του κινητικού νευρώνα, θα τοποθετηθεί ανάμεσα στους τάφους των δύο άλλων μεγάλων επιστημόνων της Βρετανίας, του Ισαάκ Νεύτωνα και του Κάρολου Δαρβίνου.
Το ενδιαφέρον του κόσμου να παρακολουθήσει το μνημόσυνο είναι τεράστιο και πολυεθνικό. Μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των αιτήσεων στις 9 Μαΐου, περίπου 12.000 άνθρωποι από τουλάχιστον 50 χώρες έκαναν αίτηση για εισιτήρια, από τις ΗΠΑ και τη Βολιβία έως την Κίνα και τη νήσο Τουβαλού στο νότιο Ειρηνικό.
Ίσως κάποιος από αυτούς να είναι χρονοταξιδιώτες. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Στήβεν Χόκινγκ, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα του ταξιδιού στο χρόνο, καθώς προς μεγάλη ικανοποίησή μας δεν έχει αποδειχθεί το αντίθετο μέχρι σήμερα. Όλα τα πράγματα είναι δυνατά, έως ότου αποδειχθεί ότι δεν ισχύει».
Από μια άποψη, όμως, όλοι δεν είμαστε ταξιδιώτες του χρόνου;

ν

ν

 


Translate this post