Ο Εμμανουέλ Μακρόν κάνει «νερά» στη Μέρκελ (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη, Opinion

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Εμμανουέλ Μακρόν: «Μόνο η Γερμανία ωφελείται από την Ευρωζώνη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί…»

Εμμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ στις ημέρες του μέλιτος. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΓΑΛΛΟΣ πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίχτηκε –όπως και ο Αλέξης Τσίπρας– από το μεγάλο κεφάλαιο, την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο για να εκλεγεί πρόεδρος, φαίνεται ότι αρχίζει να κάνει «νερά», τουλάχιστον σε έναν από τους υποστηρικτές του.
Ωστόσο, ο Μακρόν δεν είναι τόσο ανόητος όπως ο Τσίπρας. Ένα χρόνο μετά την εκλογή του, άρχισε να αντιλαμβάνεται, αμυδρά έστω, τι ακριβώς συμβαίνει: ότι το Βερολίνο χρησιμοποιεί την πολιτισμένη Γαλλία ως βιτρίνα για να εδραιώσει την πολιτική, εμπορική και οικονομική κυριαρχία του στη γερμανοκρατούμενη ευρωπαϊκή ήπειρο.
Έτσι, αμέσως μετά την… βράβευσή του από τη Μέρκελ με το Βραβείο του Καρλομάγνου, ο Γάλλος πρόεδρος παραχώρησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τηλεοπτική συνέντευξη στη Deutsche Welle και στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD.
ν

«Περιμένω πολλές απαντήσεις από τη Γερμανία»

Αναφερόμενος στο όραμά του για την Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι περιμένει «πολλές απαντήσεις» από τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική κρίση προκάλεσε διαίρεση ανάμεσα στη βόρεια και νότια Ευρώπη, ενώ η προσφυγική κρίση χώρισε την Ευρώπη σε δυτική και ανατολική.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο» τόνισε. «Απαιτείται αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους… Εκείνο που προτείνω είναι μια οικονομία που να συγκλίνει. Ζητώ περισσότερη Ευρώπη όχι προς το συμφέρον της Γαλλίας, αλλά προς το συμφέρον όλων» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη του.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση από την οποία επί χρόνια ωφελείται η Γερμανία… Μόνο η Γερμανία ωφελείται από την ζώνη του ευρώ. Αυτό δεν θα διαρκέσει. Ωφελείται και από την ανισορροπία των εμπορικών πλεονασμάτων της ζώνης του ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει. Εάν δεν δούμε κατάματα το παρόν και το μέλλον μας, η ευρωζώνη θα καταρρεύσει και μαζί της η Ευρώπη».
Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση να αφήσει η Ευρώπη τους εθνικούς εγωισμούς και τα ταμπού της. «Η Γερμανία έχει ένα ταμπού με την μεταφορά κεφαλαίων. Μια ζώνη του ευρώ χωρίς μεταφορά κεφαλαίων δεν θα έχει διάρκεια. Η Γαλλία έχει ένα ταμπού, την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συμφωνιών, αλλά πρέπει να τα αλλάξουμε και να προχωρήσουμε και είμαι έτοιμος να το κάνω».
Σε αυτή τη στροφή του Γάλλου πρόεδρου συνέβαλε προφανώς η θύελλα αντιδράσεων, απεργιών και διαδηλώσεων στο εσωτερικό της Γαλλίας, εξαιτίας της προσπάθειάς του να επιβάλλει τις γερμανικού τύπου «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες είχε δεσμευτεί να κάνει για να έχει την υποστήριξη του Βερολίνου.
Τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει συζήτηση στο εσωτερικό της Γαλλίας για το ποιος κυβερνά τη χώρα: ο Μακρόν ή η Μέρκελ;

ν

ν

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για «επανάσταση» του Μακρόν, όπως βιάστηκαν πολλοί να πανηγυρίσουν, αλλά για κραυγή αγωνίας, για έκκληση προς το Βερολίνο να χαλαρώσει λίγο τα σφικτά δεσμά με τα οποία έχει δέσει την Ευρώπη. Αλλά το Βερολίνο δεν πρόκειται να αφήσει χαλαρά τα ηνία, γιατί δεν συνηθίζει να κάνει κάτι τέτοιο ένας κατακτητής. Αν η Γερμανία είχε αλλάξει κυβέρνηση και δεν είχε στο τιμόνι ξανά τη Μέρκελ, ίσως…
Στην Πνύκα ο Μακρόν είχε αποκαλύψει το όραμά του για τη μετατροπή της Γαλλίας, της Ευρώπης, της Αφρικής και ολόκληρου του κόσμου σε επίγειο Παράδεισο! Και περίμενε, όπως είπε, πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία για να παρουσιάσει το όραμά του και να ζητήσει χρηματοδότηση για να το υλοποιήσει. Αντί για χρήματα, η Μέρκελ του έδωσε το βραβείο του Καρλομάγνου που κοστίζει φθηνότερα.
Ο Μακρόν βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, μεταξύ οξύτατων αντιδράσεων στο εσωτερικό της Γαλλίας και ενός ηγεμονικού και άκαμπτου Βερολίνου. Ουσιαστικά ένα μόνο δρόμο έχει να ακολουθήσει: το δρόμο που χάραξε ο Αλέξης – της υποταγής και της υποτέλειας.

 

 


Translate this post