Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου (vid)

Κατηγορία Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Youmagazine Newsroom

 

Σταθερά υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου παραμένει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονται να εργαστούν για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». Image: Supplied

ν

ΥΣΤΕΡΑ από τα αναπάντεχα ανοίγματα που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον τελευταίο καιρό προς τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, ύστερα από 65 χρόνια ψυχροπολεμικού κλίματος, έρχεται ως επιστέγασμα η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική σύνοδο κορυφής, η οποία αναμένεται να γίνει έως τις αρχές Ιουνίου.
Την έντονη επιθυμία του για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου επανέλαβε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο οποίος επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ.
Ο Γουάνγκ Γι είναι ο πρώτος Κινέζος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα μετά από 11 χρόνια και ύστερα από την επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο τον περασμένο Μάρτιο.
Το ερώτημα από το οποίο θα εξαρτηθεί η επιτυχία της συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας είναι αν οι δύο πλευρές μπορούν να συνεννοηθούν στον ορισμό της αποπυρηνικοποίησης.
Ο Κιμ έχει δώσει ενδείξεις ότι είναι πρόθυμος να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, ακόμη και να σφραγίσει τις σήραγγες μέσω των οποίων τοποθετούσε τις πυρηνικές βόμβες στα βάθη των βορειοκορεατικών βουνών.
Σύμφωνα με την πάγια αμερικανική θέση, αυτό δεν είναι επαρκές.
Ως αποπυρηνικοποίηση, οι ΗΠΑ νοούν όχι μόνο τη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών και τον παροπλισμό των πυρηνικών κεφαλών, αλλά και την απομάκρυνση του σχάσιμου υλικού από τη χώρα, και τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Στην πιο διασταλτική ερμηνεία του όρου, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές συμπεριλαμβάνουν και την καταστροφή των βαλλιστικών πυραύλων μέσω των οποίων η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα πυρηνικό πλήγμα.
ν
Από την επίσκεψη ηγέτη της Βόρειας Κορέας στη Νότια για πρώτη φορά ύστερα από 63 χρόνια, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο φαινόταν αδύνατο.
ν

ν

Δύσκολα βήματα

Ποιο θα μπορούσε να είναι το αντάλλαγμα για μια τέτοια μονομερή αποπυρηνικοποίηση; Θα μπορούσε η Βόρεια Κορέα, που ξόδεψε τεράστιο μέρος των λιγοστών εθνικών πόρων της για το πυρηνικό πρόγραμμα, να το εγκαταλείψει χωρίς ουσιώδη ανταλλάγματα;
Η Βόρεια Κορέα πιθανώς θα επιμείνει στην αποχώρηση των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, στη διακοπή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας και στην απομάκρυνση από την περιοχή πυρηνικών υποβρυχίων και αεροπλανοφόρων που θα χρησίμευαν ως βάσεις για μια αμερικανική επίθεση στη χώρα.
Πρόκειται για πολύ δύσκολα βήματα για τις ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν στην περιοχή και υπό την παρότρυνση της Ιαπωνίας, που θεωρεί τις αμερικανικές δυνάμεις ασπίδα προστασίας. Ακόμη πιο δύσκολο, όμως, είναι να δεχθεί η Βόρεια Κορέα μια τέτοια ανταλλαγή, αφού αυτό που προβλέπει είναι η δική της οριστική εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την απομάκρυνση αμερικανικών δυνάμεων που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν.
Για την ώρα, πάντως, το κλίμα είναι κάθε μέρα και πιο θετικό, με βήματα όπως η αναμενόμενη απελευθέρωση τριών Αμερικανών που κρατούνται από τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, η απελευθέρωση αναμένεται να γίνει άμεσα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ιστορικής συνόδου, που αναμένεται στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τιμ Πενς ανέβαλε το ταξίδι του στη Βραζιλία.
ν

Πηγή: Καθημερινή

 


Translate this post