Έκθεση Τζορτζ Κόντο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κατηγορία NEWS, Τέχνες

ΤΕΧΝΕΣ

Youmagazine Newsroom

 

Ο σπουδαίος εικαστικός Τζορτζ Κόντο «έρχεται» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με 30 έργα του από τις 8 Ιουνίου έως τις 14 Οκτωβρίου.

ν

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ visual artist Τζορτζ Κόντο «έρχεται» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με 30 συνολικά έργα, τα οποία θα πλαισιώσουν την έκθεση «George Condo at Cycladic».
Η έκθεση, που διοργανώνει το Μουσείο από τις 8 Ιουνίου έως τις 14 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Σταθάτου (Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1), είναι η πρώτη μεγάλη ατομική μουσειακή έκθεση του Τζορτζ Κόντο στην Ελλάδα, η οποία θα εγκαινιαστεί παρουσία του καλλιτέχνη.
Θα περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, γλυπτά και σχέδια που καλύπτουν τα 40 χρόνια της πορείας του. Την έκθεση επιμελείται η Αταλάντη Μαρτίνου.
Χωρίς να ακολουθεί την χρονολογική περιγραφή του έργου του καλλιτέχνη, υπό τη μορφή ενός αναδρομικού αφιερώματος, η έκθεση θα εστιάσει στην ανάδειξη ορισμένων αντιπροσωπευτικών έργων του γύρω από την ανθρώπινη μορφή, ένα κεντρικό θέμα του σύγχρονου εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ν


ν

Ο Κόντο –μαζί με τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά, τον Κιθ Χάρινγκ και τον Τζεφ Κουνς–συνέβαλε καταλυτικά στην αναβίωση της αναπαραστατικής ζωγραφικής στην Αμερική, τη δεκαετία του ’80 και συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς γλύπτες και αναπαραστατικούς ζωγράφους μέχρι και σήμερα.
Η τέχνη του μπορεί να ειδωθεί ως μια πολυεπίπεδη εμπειρία που φέρνει τον θεατή σε επαφή με την ψυχολογική διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης. Μετασχηματίζοντας στοιχεία από την ιστορία της τέχνης και αποσκοπώντας στην πραγμάτωση ενός φιλοσοφικού περιεχομένου, η ζωγραφική του Κόντο αποτελεί ένα σημείο πρόσβασης και εικαστικής θεώρησης του σύγχρονου κόσμου. Έργα του ανήκουν στις μόνιμες συλλογές σημαντικών μουσείων σε όλο τον κόσμο.
Το 1999 του απονεμήθηκε το βραβείο της American Academy of Arts and Letters και το 2005 το Βραβείο Francis J. Greenberger, ενώ το 2013 ο Κόντο ήταν «Τιμώμενο Πρόσωπο» του New York Studio School και το 2018 του Επετειακού Γκαλά του Bomb Μagazine.
ν


ν

Πρόσφατα, το Μουσείο The Phillips Collection διοργάνωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση με έργα του σε χαρτί (The Way I Τhink), η οποία ταξίδεψε στο Louisiana Museum of Modern Art στη Δανία το φθινόπωρο του 2017.
Το 2016, το συνολικό έργο του Condo αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της μεγάλης κλίμακας έκθεσης Confrontation του Staatliche Museen zu Berlin – Museum Berggruen (Βερολίνο), την οποία επιμελήθηκε ο Udo Kittelmann.
Το 2011, το New Museum (Νέα Υόρκη) παρουσίασε την αναδρομική έκθεση Mental States, η οποία ταξίδεψε στο Museum Boijmans Van Beuningen (Ρότερνταμ), στη Hayward Gallery (Λονδίνο) και στη Schirn Kunsthalle (Φρανκφούρτη).
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post