Το πασχαλινό αυγό ως έργο τέχνης (video)

Κατηγορία Σπίτι

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Youmagazine Newsroom

 

Στη Μπουκοβίνα, μια περιοχή της βόρειας Ρουμανίας, η πασχαλινή παράδοση της βαφής αυγών έχει αναχθεί σε μορφή τέχνης.

Πηγή: National Geographic

ν

ΜΠΟΡΕΙ να μην είναι τα περίφημα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά Φαμπερζέ, μπορεί να μην είναι φιλοτεχνημένα από πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους, όμως και αυτά είναι έργα τέχνης με περίτεχνα παραδοσιακά μοτίβα.
Ο σκηνοθέτης Titus-Armand Napirlica, μαζί με την εταιρεία παραγωγής Jungles στο Παρίσι, προβάλλουν την όμορφη δουλειά της Έλενα Κρατσιουνέσκου (Elena Craciunescu) στο βίντεο που ακολουθεί. Η Κρατσιουνέσκου είναι μια από τις δεκάδες ζωγράφους αυγών στο μικρό χωριό Ciocăneşti, τα σχέδια των οποίων αντικατοπτρίζουν μερικά από τα περίτεχνα μοτίβα που βρίσκονται στα κτίρια της πόλης.
Εφαρμόζοντας μια διαδικασία παρόμοια με το μπατίκ, η Κρατσιουνέσκου χρησιμοποιεί ένα ξύλινο ραβδί με μεταλλική μύτη, που ονομάζεται kishitze, για να κάνει τα σχέδιά της από κερί πάνω σε ένα καθαρό άδειο αυγό. Κατόπιν βαπτίζει το αυγό σε ένα ανοιχτό χρώμα για να συνεχίσει τη διαδικασία της “ζωγραφικής” με κερί, ενώ ακολουθούν και άλλες εμβαπτίσεις σε διάφορες βαφές, έτσι ώστε να δημιουργηθούν διαφορετικά στρώματα. Το κερί ενεργεί ως ασπίδα των σχεδίων μεταξύ κάθε λουτρού βαφής, επιτρέποντας στο αυγό να διατηρεί το χρώμα από την προηγούμενη εμβάπτιση. Στο τελικό στάδιο το αυγό συγκρατείται κοντά σε μια πηγή θερμότητας (φούρνο ή αναμμένο κερί), έτσι ώστε να λιώσει το κερί, αφήνοντας να φανεί ένα εκπληκτικό σχέδιο.

ν

ν

 


Translate this post