Μπιλ Γκέιτς: Μια νέα οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτη

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Μπιλ Γκέιτς έκανε μια απαισιόδοξη οικονομική πρόβλεψη, λέγοντας ότι μια νέα οικονομική κρίση, παρόμοια με αυτή του 2008, είναι αναπόφευκτη.

Ο Μπιλ Γκέιτς ανησυχεί για τη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, καθώς όπως πιστεύει αυτή θα οδηγήσει σε ένα νέο οικονομικό κραχ. Image: Supplied
ν

Ο ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ιδιοκτήτης της Microsoft, πιστεύει ότι οδεύουμε ολοταχώς προς μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.
Την πρόβλεψη αυτή έκανε αυτή την εβδομάδα απαντώντας στην ερώτηση που διατύπωσε ένας χρήστης του Reddit στη στήλη “Ask Me Anything”: «Πιστεύετε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μια άλλη οικονομική κρίση παρόμοια με αυτή του 2008;»
Ο Μπιλ Γκέιτς, του οποίου η περιουσία ανέρχεται σήμερα στα 91,7 δισεκατομμύρια δολάρια, απάντησε: «Ναι. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε το πότε, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Ευτυχώς την προηγούμενη φορά καταφέραμε και τα βγάλαμε πέρα».
Η οικονομική κρίση του 2008, η οποία ξεκίνησε στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων και εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν η χειρότερη οικονομική κάμψη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, με αποτέλεσμα να χαθούν 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και εκατομμύρια άλλες στις υπόλοιπες χώρες.
«Παρά τις δυσοίωνες όμως προβλέψεις, αισιοδοξώ ότι η καινοτομία και η ελεύθερη οικονομία θα βελτιώσουν την κατάσταση όλων των ανθρώπων».
Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία. Μεταξύ αυτών ο νομπελίστας στην οικονομία Ρίτσαρντ Θέιλερ και ο Αυστραλός οικονομολόγος Τζον Άνταμς, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα προσδιόρισε τα 10 σημάδια του διαφαινόμενου «οικονομικού Αρμαγεδδώνα».
ν

Ο Μπλι Γκέιτς πιστεύει πως οδεύουμε προς μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Image: Supplied
ν

Αφορμή έδωσαν οι αλλαγές στη φορολογία που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να μειώσει τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων από το 35% στα επίπεδα του 20% με 22%. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι αλλαγές στη φορολογία θα αυξήσουν σημαντικά τις ανισότητες και τις ευκαιρίες για φοροαποφυγή και ότι θα ωφελήσουν μόνο τους πλούσιους και τις πολυεθνικές. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερη επιλογή να επιβληθεί ενιαίος φόρος χωρίς εξαιρέσεις ώστε να μην κάνουν μεγάλες εταιρείες νομικά κόλπα για να πληρώνουν λιγότερα.
«Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ιδιωτικά αεροσκάφη. Δεν πιστεύω ότι όσοι χρησιμοποιούν ιδιωτικά αεροσκάφη χρειάζονται μειώσεις στη φορολογία τους περισσότερο από τους άλλους», είπε στο Reuters.
ν

Οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης

Στο ίδιο μήκος κύματος η πρώην υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Πένι Πρίτζκερ που θεωρεί ότι οι περισσότερες μειώσεις στη φορολογία θα καταλήξουν στις τσέπες των μετόχων των εταιρειών και δεν θα πάνε σε αυξήσεις μισθών και επενδύσεων. Η ίδια πιστεύει ότι οι εταιρείες θα προχωρήσουν κυρίως στη χορήγηση μερισμάτων και στην επαναγορά των μετοχών τους.
Άλλη πηγή ανησυχίας είναι η χρηματοδότηση από το κράτος των μειώσεων στη φορολογία. Υπολογίζεται ότι με τις μειώσεις αυτές θα αυξηθεί το χρέος κατά 1,4 τρισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια. Το χρέος των ΗΠΑ ήδη ανέρχεται σε 20 τρισ. δολάρια.
Σήμερα υπάρχουν  τέσσερις χώρες που απειλούν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, των οποίων τα χρέη αν επιδεινωθούν ταυτόχρονα, μπορούν να σχηματίσουν την «τέλεια καταιγίδα».
Οι χώρες αυτές, των οποίων οι οικονομίες λειτουργούν σαν βραδυφλεγείς βόμβες, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
ν

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται σήμερα για τη φοροδιαφυγή, τη διακίνηση ναρκωτικών και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Image: Supplied
ν

Τα κρυπτονομίσματα, η ανισότητα και ο καπιταλισμός

Ο Μπιλ Γκέιτς μίλησε επίσης για τα κρυπτονομίσματα, την αυτοματοποίηση στον χώρο εργασίας και την οικονομική ανισότητα.
«Το κύριο χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων είναι η ανωνυμία τους», δήλωσε. «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό. Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
«Αυτή τη στιγμή τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την αγορά Φαιντανύλης και άλλων συνθετικών οπιοειδών, και έχουν προκαλέσει θανάτους με αρκετά άμεσο τρόπο. Νομίζω ότι το κερδοσκοπικό κύμα γύρω από τις ICO [αρχικές προσφορές νομισμάτων] και τα κρυπτογραφικά νομίσματα είναι ένα υπερ-επικίνδυνο παιχνίδι για όσους το παίζουν».
Σχετικά με την αυτοματοποίηση, ο Γκέιτς θεωρεί ότι είναι το πιο σπουδαίο γεγονός μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση της περιόδου 1760-1860, όσον αφορά την παραγωγικότητα.
«Το σχετικό λογισμικό θα συνεχίσει να επιταχύνεται, οπότε πρέπει να σκεφτούμε πώς θα εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για τα νέα επαγγέλματα που θα προκύψουν. Ο συνολικός αυτοματισμός είναι κάτι σημαντικό –τελικά δεν θα πρέπει να δουλέψουμε τόσο πολύ– αλλά είμαστε ακόμα πίσω, τουλάχιστον μια γενιά, αναφορικά με τις μεγάλες αλλαγές που θα προκύψουν».
Τέλος, σχετικά με την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, είπε ότι είναι υπέρ των φόρων κληρονομιάς.
«Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει για όλους ένα δίχτυ ασφαλείας και ίσες ευκαιρίες. Πριν από 100 χρόνια, δεν υπήρχε κανένα δίχτυ ασφαλείας. Σήμερα υπάρχει, αλλά πρέπει να βελτιωθεί για να καλύψει όλους τους ανθρώπους. Μένω έκπληκτος από το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου δεν φορολογείται η μεγάλη περιουσία, ώστε να γίνει αναδιανομή του πλούτου, ο οποίος τελικά καταλήγει στους απογόνους των πλουσίων, δημιουργώντας έτσι οικονομικές δυναστείες».
«Το οικονομικό μας σύστημα, ο καπιταλισμός, δημιούργησε τον πλούτο, ο οποίος τώρα πρέπει να κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ο καπιταλισμός, παρά τις ατέλειές του, έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα τα τελευταία 200 χρόνια».

 


Translate this post