Αστροφυσικοί: Μην ανοίγετε τα spam των εξωγήινων!

Κατηγορία MAGAZINE, Διάστημα, Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δύο αστροφυσικοί προειδοποιούν: «Τα μηνύματα των εξωγήινων μπορεί να είναι μολυσμένα και να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό».

Την πιθανότητα μιας εξωγήινης γαλαξιακής κυβερνοεπίθεσης μέσω των μηνυμάτων που δέχονται τα γήινα ραδιοτηλεσκόπια ερεύνησαν επί χάρτου δύο επιστήμονες. Image: Supplied
ν

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ μόνο καλοί εξωγήινοι, προειδοποιούν δύο αστροφυσικοί. Υπάρχουν και κακοί εξωγήινοι, οι οποίοι, αντί να χτυπήσουν τη Γη με μια απευθείας επίθεση, μπορούν να της επιτεθούν περικλείοντας στα μηνύματά τους κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να βλάψει τον πλανήτη μας, ο οποίος, σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι παρά ένας τεράστιος βιολογικός υπολογιστής.
Οι δύο αστροφυσικοί, ο Μίχαελ Ζίπκε (Michael Hippke), από το Παρατηρητήριο Sonneberg στη Γερμανία, και ο Τζον Λερντ (John Learned), καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα, επιχειρούν να βάλουν «φρένο» στον ενθουσιασμό των επιστημόνων, αλλά και των οπαδών της εξωγήινης έρευνας, που ασχολούνται με τη λήψη και αποστολή μηνυμάτων από και προς τα μακρινά άστρα.
Αφορμή για την προειδοποίηση στάθηκε η έρευνα αναφορικά με το άστρο KIC 8462852, περισσότερο γνωστό ως “άστρο της Τάμπι”, ένα άστρο κύριας ακολουθίας τύπου F που βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 1.280 ετών φωτός από τη Γη, και είναι γνωστό για τις ασυνήθιστες διακυμάνσεις φωτός που εμφανίζει.
ν

Οι ασυνήθιστες διακυμάνσεις φωτός θα μπορούσαν να οφείλονται σε ένα σμήνος κομητών που περνά μπροστά από το “άστρο της Τάμπι”. Photo: NASA / JPL-Caltech. Πηγή: Supplied
ν

Από το 1962 έως το 2016 έχουν ληφθεί από τα βάθη του διαστήματος πάνω από 24 ραδιοσήματα που οι αστρονόμοι βεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από πολιτισμούς με υπερανεπτυγμένη τεχνολογία.
Σύμφωνα με τους δύο αστροφυσικούς, είναι ευτύχημα που εμείς οι γήινοι βρισκόμαστε ακόμη στα σπάργανα, όσον αφορά τη δυνατότητα πλήρους αποκωδικοποίησης των εξωγήινων μηνυμάτων, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να είναι μολυσμένα με ιούς.
Υπάρχουν δύο πιθανότητες: είναι να περιέχουν «κακόβουλο» λογισμικό είτε να περιέχουν «πακέτα πληροφοριών» τα οποία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και που αν αποκωδικοποιηθούν μπορούν να εξαπλωθούν στον πλανήτη μας όπως εξαπλώνεται μια πανδημία.
Για παράδειγμα, η ανθρωπότητα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την ηλιακή ή την κοσμική ακτινοβολία. Αν δεν υπήρχαν οι γνωστές ζώνες Βαν Άλεν, που θωρακίζουν τον πλανήτη μας από την επικίνδυνη ακτινοβολία, δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί η ζωή στη Γη.
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας που αναπτύσσονται στην πλασμόφαιρα, ένα στρώμα με πυκνό και χαμηλής ενέργειας πλάσμα που περιβάλλει τον πλανήτη μας, δεν αφήνουν τα ηλεκτρόνια που κινούνται με ταχύτητες κοντά σε αυτήν του φωτός, να πλησιάσουν την επιφάνεια της Γης σε υψόμετρο μικρότερο από τα 11.000 χιλιόμετρα, καθώς τα «φρενάρουν» απότομα. «Είναι σαν να πέφτουν πάνω σε έναν αόρατο διαστημικό τοίχο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μυστηριώδες φαινόμενο», εξηγεί στο σάιτ του πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ ο Ντάνιελ Μπέικερ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής.
Κάποιοι προστατεύουν τη ζωή στη Γη και σίγουρα δεν είμαστε εμείς αυτοί.
ν

Οι δύο αστροφυσικοί. Αριστερά ο Μίχαελ Ζίπκε και δεξιά ο Τζον Λερντ. Πηγή: News Media
ν

Όπως εξηγούν οι δύο αστροφυσικοί, υπάρχει πιθανότητα το μήνυμα των εξωγήινων να περιέχει ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα μπορούσε να μας μεταδώσει τεράστια ποσά γνώσης.
Μόλις αποκωδικοποιηθεί από τους γήινους, το μήνυμα θα μπορούσε να μολύνει τα παγκόσμια δίκτυα, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή και κάνοντας τον πλανήτη μας έναν πολύ ευκολότερο στόχο για εισβολή.
Από την άλλη πλευρά, λένε οι επιστήμονες, το μήνυμα θα μπορούσε να περιέχει ένα εκβιαστικό τελεσίγραφο του τύπου «ή παραδίδεστε ή θα κάνουμε αύριο τον ήλιο σας σουπερνόβα». Ο πανικός που θα επικρατήσει, θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την κοινωνία.
Και οι συντάκτες της μελέτης, στην εργασία που δημοσίευσαν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε μηνύματα θα πρέπει να καταστρέφονται αμέσως.

ν

ν

 


Translate this post