Bloomberg: Η Ελλάδα είναι από τις πιο δυστυχισμένες χώρες (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Στον κατάλογο των χωρών με τις πιο δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές για το 2018 συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το 2017 η Ελλάδα κατείχε την έκτη θέση ως η πιο «μίζερη» οικονομία του πλανήτη, ενώ για το 2018 οι προβλέψεις την τοποθετούν σε ακόμη χειρότερη θέση. Image: Supplied
ν

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ του κόσμου με τις πιο δυσοίωνες προοπτικές για το 2018 συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Misery Index του Bloomberg, κατακτώντας την 5η θέση επί συνόλου 66 χωρών.
Ο Δείκτης Δυστυχίας (Misery Index) του Bloomberg βασίζεται στη γενική αντίληψη ότι ο συνδυασμός χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανεργίας περιγράφουν συνήθως το πόσο καλά νιώθουν οι κάτοικοι μιας χώρας με την οικονομία της.
Στον φετινό δείκτη δυστυχίας, τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Βενεζουέλα και η Νότια Αφρική, ενώ στον αντίποδα οι λιγότερο δυστυχισμένες χώρες είναι η Ταϋλάνδη και η Σιγκαπούρη.
Μετά τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική, κατατάσσονται η Αργεντινή και η Αίγυπτος. Ακολουθεί η Ελλάδα που μοιράζεται με την Τουρκία την 5η θέση και με αυτές τις δύο χώρες κλείνει η πρώτη πεντάδα δυστυχίας.
ν

Στην αριστερή στήλη η κατάταξη των χωρών το 2017 ως προς τον βαθμό αθλιότητας και στη δεξιά στήλη η κατάταξη των χωρών το 2018. Πηγή: Bloomberg
ν

Πολλές φορές βεβαίως ένα τέτοιο συμπέρασμα μπορεί να είναι παραπλανητικό, καθώς  οι επίμονα χαμηλές τιμές μπορεί να είναι ένδειξη ασθενούς ζήτησης.
Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων, η ασθενής ζήτηση δείχνει οικονομική καθίζηση που είναι δύσκολο να αναχαιτισθεί.

ν

ν

Το Bloomberg καταλήγει πάντως στο συμπέρασμα πως η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία φέτος είναι οι αυξανόμενες τιμές, και όχι τόσο η ανεργία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, το 2017 η Ελλάδα κατείχε την έκτη θέση ως η πιο «μίζερη» οικονομία του κόσμου, ενώ για το 2018, οι προβλέψεις την τοποθετούν στην πέμπτη θέση, καθώς η οικονομική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.
Όσον αφορά στις επιδόσεις της Βενεζουέλας, τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού κάνουν τους οικονομολόγους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της χώρας το 2018 θα τρέξει με 13.000%, από περίπου 2.400% το 2017.
Μάλιστα οι επιδόσεις της Βενεζουέλας έχουν επιδεινωθεί τετράκις από τις αντίστοιχες του 2017.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ο κ. Τσίπρας οραματιζόταν να μας κάνει Βενεζουέλα! Δεν χρειάζεται πλέον να προσπαθεί. Είμαστε σε καλό δρόμο και όχι μόνο θα τη φτάσουμε, αλλά θα την ξεπεράσουμε κιόλας, μόλις γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, οπότε η χώρα, εκτός από την απώλεια εδαφών, θα καταστραφεί και οικονομικά.
Τη μεγαλύτερη πρόοδο στον σχετικό δείκτη καταγράφει το Μεξικό, υποχωρώντας 16 θέσεις, και πλησιάζοντας ταχύτατα τις «λιγότερο δυστυχισμένες» χώρες, καθώς οι οικονομολόγοι παραμένουν αισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% το 2018, σε σχέση με το 6% του 2017.

 


Translate this post