Οι σπάνιες λεοπαρδάλεις του χιονιού στη Σιβηρία (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η λεοπάρδαλη του χιονιού είναι από τα πιο σπάνια είδη του πάνθηρα. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 80 Σιβηριανές λεοπαρδάλεις, θύματα ενός ακόμη πιο φοβερού θηρίου που τις εξοντώνει χωρίς έλεος: του ανθρώπου.

Ο Λόρδος, αυτή η αριστοκρατική «μεγάλη γάτα», έχει αποφασίσει να σώσει το είδος της Σιβηριανής λεοπάρδαλης μόνος του. Photo: Land of the Leopard Nature Reserve
ν

ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΕΙΣ του χιονιού που ζουν στη Σιβηρία, κοντά στον ποταμό Αμούρ στα σύνορα με την Κίνα, ονομάζονται Αμουριανές ή Σιβηριανές λεοπαρδάλεις. Τις τελευταίες δεκαετίες μετά το ανελέητο κυνήγι των λαθροκυνηγών έχουν μείνει μόλις 80 «μεγάλες γάτες» στην περιοχή και κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση.
Υπάρχει όμως ένα εκπληκτικό γεγονός. Ένα από αυτά τα τεράστια και ομορφότερα αιλουροειδή, ο Λόρδος, φαίνεται να έχει αποφασίσει να διασώσει το είδος του πάνθηρα μόνος του! Οι ειδικές κάμερες  που είναι τοποθετημένες σ’ αυτή τη γωνιά της ανατολικής Ρωσίας δείχνουν τον Λόρδο να φλερτάρει όχι με μια, αλλά με τρεις θηλυκές λεοπαρδάλεις!
Οι εθελοντές του Καταφυγίου για τις λεοπαρδάλεις “Land of Leopard Nature Reserve” δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους και παρακολουθούν πλέον στενά τις ερωτικές περιπέτειες αυτού του «αριστοκράτη».
ν

Ο Λόρδος είναι μια από τις σπάνιες λεοπαρδάλεις του χιονιού. Έχει άσπρες, χαρακτηριστικές πατούσες που τον κάνουν να μοιάζει σαν να φοράει γάντια. Photo: Land of the Leopard Nature Reserve
ν

Το Καταφύγιο ξεκίνησε έναν αγώνα για τη διάσωση των λεοπαρδάλεων εδώ και έξι χρόνια και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για την προστασία τους φαίνεται να αποδίδουν, καθώς πριν από μια δεκαετία υπήρχαν μόλις 30 μεγάλες γάτες.
Ο αριθμός, παρ’ όλα αυτά, παραμένει πολύ χαμηλός, καθώς η εκδήλωση μιας σοβαρής ασθένειας θα μπορούσε να εξαλείψει το είδος πολύ γρήγορα.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη του είδους στη φύση είναι εξαιρετικά δύσκολη, η δε φωτογράφηση ατόμων στο φυσικό τους περιβάλλον επιτυγχάνεται μόνο με ειδικές «κάμερες παγίδευσης», οι οποίες τίθενται σε λειτουργία ανιχνεύοντας την κίνηση του αντικειμένου. Παρά το τρομερό παρουσιαστικό και το μέγεθός της (μήκος σώματος 1,30 μέτρα χωρίς την μακριά ουρά και βάρος 75 κιλά) η λεοπάρδαλη του χιονιού έχει ήπιο χαρακτήρα.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η λεοπάρδαλη του χιονιού όταν επιτίθεται σε κατοικίδια ζώα, ακόμη και ένα παιδί που κραδαίνει ένα ξύλο μπορεί να την απομακρύνει, ενώ πολλές φορές δεν αντιστέκεται στους διώκτες της που εύκολα μπορούν να την τραυματίσουν θανάσιμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επειδή συναντά τον άνθρωπο πολύ σπάνια, δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα της επαφής μαζί του.
Να σημειωθεί ότι η λεοπάρδαλη ήταν το ιερό ζώο του θεού Διόνυσου.
ν

Η σημασία του Λόρδου

Ο Λόρδος πήρε το όνομά του από τις μεγάλες άσπρες πατούσες του που τον κάνουν να μοιάζει σαν να φοράει γάντια. Εντοπίστηκε να περιφέρεται γύρω από τρεις θηλυκές Αμουριανές λεοπαρδάλεις, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για απογόνους.
Αυτή που φαίνεται να είχε τραβήξει αρχικά την προσοχή του είναι η Πάμελα που πήρε το όνομά της από το διάσημο πρώην μοντέλο Πάμελα Άντερσον.
Δείχνει όμως μεγάλο ενδιαφέρον για δύο ακόμη θηλυκές, την Νερούσσα και μια άλλη που είναι γνωστή σαν Λίο 113F.
Λίγα είναι γνωστά για την ερωτική ζωή της Αμουριανής λεοπάρδαλης, αλλά μέχρι τώρα οι παρατηρήσεις του καταφύγιου έδειχναν ότι τα αρσενικά είχαν μόνο μια σύντροφο.
Ο Λόρδος είναι σαφές ότι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
ν

Ο Λόρδος (κορυφή των πρώτων φωτογραφιών) εμφανίστηκε να φλερτάρει με τρεις θηλυκές λεοπαρδάλεις που εικονίζονται εδώ, τη Λίο 113F (δεύτερη από την κορυφή), τη Νερούσσα (μέση) και την Πάμελα (κάτω). Photo: Land of the Leopard Nature Reserve
ν

«Δεν διαθέτουμε πολλές πληροφορίες για την κοινωνική δομή της ζωής των λεοπαρδάλεων στη ρωσική Άπω Ανατολή» δήλωσε η Τατιάνα Μπαρανόφσκαγια, διευθύντρια του Land of the Leopard Nature Reserve.
«Χάρη στα νέα φωτογραφικά στοιχεία λαμβάνουμε πολύτιμες πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να δούμε το αποτέλεσμα των ερωτικών συνευρέσεων και την πιθανή κατάληξή τους σε μωρά-λεοπαρδάλεις».
ν

Η διευθύντρια του Καταφύγιου λεοπαρδάλεων Τατιάνα Μπαρανόφσκαγια. Image: Supplied
ν

Η περίοδος ζευγαρώματος διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Βλέποντας δύο ενήλικες λεοπαρδάλεις του αντίθετου φύλου να περνάνε μπροστά από τις κάμερες, τη μια αμέσως μετά την άλλη, δεν μπορεί παρά να υποδηλώνει ερωτική συνεύρεση.
Μετά το πέρας της σύντομης «οικογενειακής ζωής» και τα δύο ζώα χάνουν το ενδιαφέρον τους και οι δρόμοι τους χωρίζουν.
Σε περίπτωση επιτυχούς σύλληψης, η θηλυκή λεοπάρδαλη μένει έγκυος για περίπου 90 ημέρες.
Αν όλα πάνε καλά θα γεννηθούν από ένα έως τρία μικρά. Η αρσενική λεοπάρδαλη δεν παίρνει καθόλου μέρος στην ανατροφή των μικρών.
ν

Οι λεοπαρδάλεις γεννιούνται με ένα μοναδικό μοτίβο κηλίδων, σχηματίζοντας τις λεγόμενες ροζέτες που δεν αλλάζουν ποτέ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Photo: Land of the Leopard Nature Reserve
ν

Οι λεοπαρδάλεις γεννιούνται με ένα μοναδικό μοτίβο κηλίδων, σχηματίζοντας τις λεγόμενες ροζέτες που δεν αλλάζουν ποτέ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι ακριβώς όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα στους ανθρώπους. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο τις διακρίνουν οι επιστήμονες.
Το καταφύγιο για τις λεοπαρδάλεις διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο φωτογραφικών παγίδων ζώων στη Ρωσία. Υπάρχουν περισσότερες από 360 αυτόματες κάμερες που καταγράφουν κάθε κίνηση των σπανιότερων μεγάλων αιλουροειδών του κόσμου.

ν

ν

 


Translate this post