Δικαιοσύνη: Το τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας

Κατηγορία Ελλάδα, Opinion

OPINION

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Η Δικαιοσύνη αποτελεί σήμερα το τελευταίο υπερασπιστικό ανάχωμα κατά των κυβερνητικών προσπαθειών για επιβολή δικτατορίας στη χώρα.

Η Θέμις, εκπροσωπώντας τόσο το ανθρώπινο όσο και το θεϊκό δίκαιο, αποτελεί εγγύηση σταθερών κανόνων και παρέχει τα υπέρτατα αγαθά μιας κοινωνίας – την ευνομία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Image: Supplied
ν
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, δηλαδή οι δικαστές, οι εισαγγελείς και γενικά το νομικό προσωπικό μιας χώρας είναι αυτοί που στην ουσία υπερασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη, το δίκαιο και τις ελευθερίες του λαού. Είναι αυτοί και όχι οι πολιτικοί. Διότι οι πολιτικοί, έχοντας την νομοθετική εξουσία στα χέρια τους, συχνά αυθαιρετούν. Οι δικαστές επομένως είναι αυτοί που επωμίζονται το βαρύ καθήκον προάσπισης της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη. Αν ο νομικός κόσμος μιας χώρας ταχθεί με το μέρος των αυθαιρετούντων πολιτικών, τότε το πολίτευμά της μεταπίπτει αυτομάτως σε δικτατορία.
Στη χώρα μας, τον τελευταίο καιρό μαίνεται ένας πόλεμος ανάμεσα στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, που προσπαθούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, και της ολιγάριθμης συμμορίας του εξουσιομανούς Αλέξη Τσίπρα, αυτής της μύξας που ο ελληνικός λαός, έχοντας απηυδήσει από τους προηγούμενους, τίμησε με το αξίωμα του πρωθυπουργού, και εκείνος το ανταπέδωσε όχι μόνο ακολουθώντας την πολιτική των προκατόχων του υπηρετώντας ξένους κυρίους, αλλά έχοντας μεταβληθεί σε άρπαγα και δυνάστη, έχει τώρα κρύφια επιθυμία να γίνει ισόβιος δικτάτορας.
Το τελευταίο επεισόδιο αυτού του πολέμου αφορά την αίτηση από πλευράς κυβέρνησης ακύρωσης του ασύλου που δόθηκε στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, που ήδη είναι ελεύθερος, όπως επίσης κατέθεσε και αίτηση αναστολής.
Όποια κι αν είναι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, τον τελικό λόγο για την αίτηση ακύρωσης τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς είτε η κυβέρνηση είτε ο Τούρκος στρατιωτικός μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας εφετειακής απόφασης εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
ν
Θαυμαστής καταπιεστών και τυράννων, και έχοντας χαλκεύσει νέα δεσμά για τη χώρα και το λαό για τα επόμενα 99 χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας ονειρεύεται να γίνει ισόβιος δικτάτορας. Image: Supplied
ν
Στην ουσία, πίσω από την αίτηση ακύρωσης του ασύλου που χορηγήθηκε στον Τούρκο στρατιωτικό κρύβεται μια ακόμη προσπάθεια άλωσης της Δικαιοσύνης και ποδηγέτησης των λειτουργών της, από τον θαυμαστή τυράννων και δικτατόρων (Ερντογάν, Μαδούρο, Στάλιν, Κάστρο) Αλέξη Τσίπρα.
Ο ηγετίσκος αυτός μιας ομάδας μορμολυκείων της Αριστεράς, παριστάνει τον κυβερνήτη και τον πρωθυπουργό, ενώ στην πραγματικότητα είναι διορισμένος Γκάουλαϊτερ των Γερμανών, ένας δυνάστης που υποθήκευσε την περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια και έθεσε τη χώρα υπό επιτροπεία έως το 2060. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα του αμαρτήματα.
ν

Ένα μακιαβελικό σχέδιο

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος: «Γιατί δεν αντιδρά ο λαός, γιατί δεν εξεγείρεται;» Αν ξυπνήσουμε από τον λήθαργο στον οποίο έχουμε βυθιστεί, θα δούμε την αιτία – βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας. Κανένας λαός κακοποιημένος και στερημένος δεν εξεγείρεται. Απλά σκύβει το κεφάλι και συνεχίζει να υπομένει.
Τις αποτελεσματικές επαναστάσεις και εξεγέρσεις τις κάνουν οι χορτάτοι και αυτοί που έχουν λόγο, δύναμη και χρήματα. Δεν τις κάνουν οι αμόρφωτοι, οι νηστικοί και οι ξεβράκωτοι. Αυτό είναι μύθος. Και ο ελληνικός λαός, που φέτος μπαίνει στον όγδοο χρόνο της γερμανικής κατοχής, είναι ανήμπορος να αντιδράσει ύστερα από τόσες κακουχίες και στερήσεις που έχει υποστεί.
Αν θέλεις να υποτάξεις έναν λαό, πρέπει να τον εκμηδενίσεις, να τον διχάσεις και να τον καταστρέψεις. Το καλύτερο μέσο για να το κάνεις αυτό είναι να του στερήσεις τα χρήματα, την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του, να σηκώσει κεφάλι, να αναπτυχθεί. Περικόπτοντας το μισθό ή τη σύνταξη κάποιου του στερείς το δικαίωμα να είναι άνθρωπος, να ζει, να ενεργεί, να είναι αυτόβουλος, να είναι πρωτοβουλιακός∙ του στερείς τη δυνατότητα να προοδεύσει, να μορφωθεί, να εξελιχτεί, να αποκτήσει εμπειρίες∙ στερώντας του τη δυνατότητα να αποκτήσει χρήματα τον μετατρέπεις σε πειθήνιο όργανο, σε σκλάβο που δεν διαφέρει από ζώο, σε όμηρο που μπορείς και τον χειραγωγείς πετώντας του πού και πού κάποια ψίχουλα, ίσα που να στέκεται όρθιος.
Όταν ο λαός είναι διχασμένος και πεινάει, ξεχνάει την εξέγερση, ξεχνάει την ελευθερία, ξεχνάει το ιδεώδες και τους θεσμούς της δημοκρατίας.
Στα χρόνια των μνημονίων έχει φτωχοποιηθεί το 40% του λαού, ενώ το υπόλοιπο 60% στενάζει κάτω από τον ζυγό των φόρων και της αβεβαιότητας. Κάθε ευρώ που αφαιρεί η κυβέρνηση των δανειστών από τον μισθό του εργαζόμενου στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα ισοδυναμεί με απίσχνανση της ζωτικής ενέργειάς του. Ισοδυναμεί με στέρηση της ελπίδας, με καταδίκη σε ομηρία και σ’ έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.
Αυτή η μακιαβελικής επινόησης πολιτική, απότοκος των προηγουμένων μνημονιακών κυβερνήσεων, εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση – μια πολιτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία από την ΕΣΣΔ και τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο άλλος τρόπος είναι αυτός που εφαρμόζει ο Ερντογάν.
ν
Στην Τουρκία κρατούνται 35.022 άτομα υπό άθλιες συνθήκες. Πηγή: CNN
ν
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, εννέα μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και κρατούνται, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου. Από αυτούς 5.226 ανήκουν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, 151 είναι στρατηγοί και ναύαρχοι, 2.745 εισαγγελείς και δικαστές, ενώ 1.019 προέρχονται από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Από τα μέσα ενημέρωσης έχουν απομακρυνθεί 2.708 δημοσιογράφοι και από αυτούς οι 259 έχουν φυλακιστεί.
Παράλληλα, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Εργασίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, αναφέρει ότι 125.485 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από τη δουλειά τους και τελούν υπό δικαστική διερεύνηση. Από αυτούς 94.867 κρίθηκαν ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα και αναμένονται καταδικαστικές αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του coup d’état, 240 πολίτες έχασαν τη ζωή τους.
Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν έχει τρελαθεί, όπως συμβαίνει με όλους τους δικτάτορες που παραφρονούν από το φόβο τους, γιατί αν όλοι αυτοί συμμετείχαν στο πραξικόπημα, τότε το εγχείρημα δεν θα είχε αποτύχει.
Οι Έλληνες δικαστές, που είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την τύχη και τη ζωή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, δεν θα κρίνουν αν οι φερόμενοι ως πραξικοπηματίες συμμετείχαν ή όχι στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αν συμπαθούν ή αντιπαθούν τον Ερντογάν. Αυτό που θα κρίνουν είναι αν η έκδοσή τους στην Τουρκία ισοδυναμεί με βασανιστήρια και θάνατο, ή αν θα έχουν δίκαιη δίκη και ανθρώπινη μεταχείριση. Αυτό θα κρίνουν και πρέπει να κρίνουν με γενναιότητα.
Fiat justitia, ruat coelum. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

 


Translate this post