Μια μαύρη τρύπα που είναι αρχαιότερη από το σύμπαν!

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία, Διάστημα

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια θηριώδης μαύρη τρύπα που υπάρχει από την αυγή του χρόνου θέτει υπό αμφισβήτηση τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.

Αυτή η καλλιτεχνική απεικόνιση από το Ίδρυμα για την Επιστήμη Κάρνεγκι δείχνει την πιο μακρινή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε ποτέ, η οποία αποτελεί μέρος ενός κβάζαρ ηλικίας μόλις 690 εκατομμυρίων ετών μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ανακάλυψαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, που είναι η πιο μακρινή στο χώρο και στο χρόνο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Βρίσκεται σε απόσταση 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, δηλαδή έχει ηλικία μόλις 690 εκατομμυρίων ετών. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang), η εποχή αυτή είναι το σημείο Μηδέν, ή Σημείο του Big Bang, όπου συνέβη η αυθόρμητη έκρηξη της πραγματικότητας όπως την ξέρουμε από μια κβαντική ιδιαιτερότητα.
Έχουμε επομένως μια μαύρη τρύπα που είναι αρχαιότερη από το σύμπαν, αφού δεν μπορεί να δημιουργήθηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα της Μεγάλης Έκρηξης.
Οι επιστήμονες δεν περίμεναν να βρουν μια τόσο μεγάλη μαύρη τρύπα στην κοσμική «αυγή» του σύμπαντος, δηλαδή τόσο νωρίς στην κοσμική ιστορία. Κανείς δεν έχει μια επιστημονική εξήγηση με ποιον τρόπο είναι δυνατό να σχηματίσθηκε ένα τέτοιο τεράστιο αντικείμενο σε ένα τόσο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη γέννηση του σύμπαντος, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature αυτή την εβδομάδα.
Καθώς ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας (κβάζαρ) φιλοξενεί την εν λόγω γιγάντια μαύρη τρύπα, πρόκειται ταυτόχρονα για την ανακάλυψη του πιο μακρινού κβάζαρ που έχει ποτέ βρεθεί. O προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ του πιο μακρινού κβάζαρ, ήταν ένα που είχε εντοπισθεί, όταν το σύμπαν ήταν περίπου 800 εκατομμυρίων ετών.
Τα κβάζαρ είναι από τα φωτεινότερα αντικείμενα στο σύμπαν. Η ενέργειά τους πιστεύεται ότι παράγεται από τη διαρκή ανάπτυξη μιας μαύρης τρύπας Βεεμώθ, δηλαδή ενός τέρατος, που τροφοδοτείται συνεχώς «καταβροχθίζοντας» την ύλη (από αέρια έως ολόκληρα άστρα) στο κέντρο του μεγάλου γαλαξία τους.
Τελευταία αποκτά έδαφος μια άλλη θεωρία, που συμφωνεί με την δήλωση του Ηράκλειτου, του αρχαίου Έλληνα κοσμολόγου, σύμφωνα με τον οποίο το σύμπαν δεν δημιουργήθηκε από το μηδέν –κάτι που είναι άλλωστε αδύνατο να συμβεί, αφού το μηδέν παράγει μηδέν– αλλά το «κοσμικό πυρ» που το αποτελεί μπορεί κατά περιόδους να συστέλλεται και να διαστέλλεται «απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα», δηλαδή ανάβοντας και σβήνοντας με μέτρο.
Αυτή η νέα θεωρία που δέχεται ότι το σύμπαν περνάει περιοδικές επεκτάσεις και συστολές αποκαλείται “Big Bounce” – Μεγάλη Αναπήδηση.
ν

Αντί για τη Μεγάλη Έκρηξη, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν προέκυψε από το κβαντικό τίποτα, είναι πιθανόν η παρουσία υπερμεγέθων μαύρων οπών στην αυγή του χρόνου να είναι το απόθεμα από ένα προηγούμενο σύμπαν που κατέρρευσε στον εαυτό του – και ανέκαμψε ως το δικό μας. Image: Supplied
ν

Η μαύρη τρύπα, ένας θηριώδης κοσμικός Βεεμώθ, που έχει μάζα 800 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου μας, είναι τμήμα του κβάζαρ ULAS J1342+0928 – ένας από τους πρώτους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες του σύμπαντος.
Για να αποκτήσει αυτό το μέγεθος πρέπει να έχει «καταπιεί» δεκάδες άλλα άστρα και γαλαξίες, που όμως δεν υπήρχαν εκείνες τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος.
Το κβάζαρ περιβάλλεται από ουδέτερο υδρογόνο, υποδεικνύοντας ότι προέρχεται από την περίοδο εκείνη που ονομάζεται εποχή Επανιονισμού, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες πηγές φωτός του σύμπαντος.
Στην κοσμολογία της Μεγάλης Έκρηξης, ο επανιονισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία ιονίστηκε εκ νέου η ύλη στο σύμπαν μετά από τις «σκοτεινές εποχές». Είναι η δεύτερη από τις δύο μεγάλες μεταβατικές φάσεις αερίου στο σύμπαν. Καθώς η πλειονότητα της βαρυονικής ύλης είναι υπό τη μορφή υδρογόνου, ο επανιονισμός συνήθως αναφέρεται στην επανιονίωση του αερίου υδρογόνου. Το αρχέγονο ήλιο στο σύμπαν υπέστη τις ίδιες αλλαγές φάσης, αλλά σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας του σύμπαντος, και συνήθως αναφέρεται ως επανιονισμός του ηλίου.
ν

Καλλιτεχνική απεικόνιση της ανακάλυψης του πιο μακρινού κβάζαρ στο σύμπαν. Το κβάζαρ περιβάλλεται από ουδέτερο υδρογόνο, υποδηλώνοντας ότι ανήκει στην περίοδο εκείνη που ονομάζεται εποχή Επανιονισμού, όταν ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες πηγές φωτός του σύμπαντος. Image: Supplied
ν

Η ύπαρξη μιας τόσο μεγάλης μαύρης τρύπας στο πρώιμο σύμπαν αναμένεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση των έως τώρα θεωρητικών μοντέλων για τις δυνατότητες πρώιμης ανάπτυξης των μαύρων οπών, καθώς αμφισβητεί ευθέως την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της σύγχρονης κοσμολογίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Εδουάρδο Μπανάδος, του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature πραγματοποίησαν τις παρατηρήσεις τους με τα δύο τηλεσκόπια Gemini σε Χαβάη και Χιλή. Όπως είπαν, εκτιμούν ότι στο σύμπαν υπάρχουν μόνο 20 έως 100 τόσο μακρινά και φωτεινά κβάζαρ.

ν


ν

 


Translate this post