Πάνω από 3.700 γιατροί στη Βρετανία είναι Έλληνες

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Youmagazine Newsroom

 

Δεν υπάρχει νοσοκομείο στη Βρετανία χωρίς Έλληνες γιατρούς, αναφέρει ο Γρηγόρης Μακρής, πρόεδρος της ελληνικής ιατρικής κοινότητας στη Βρετανία.

Οι μεγάλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας που υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ελκύουν ολοένα και περισσότερους Έλληνες γιατρούς. Image: Supplied
ν

ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν 3.757 Έλληνες γιατροί που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο της Βρετανίας (GMC). Συνολικά στη Βρετανία υπηρετούν σήμερα περίπου 83.000 ξένοι γιατροί, που αποτελούν το 36% του συνολικού ιατρικού δυναμικού της χώρας.
Οι Έλληνες γιατροί κατέχουν την τέταρτη θέση μεταξύ των αλλοδαπών γιατρών που απασχολούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England). Η συντριπτική τους πλειοψηφία έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το 2010, όταν η οικονομική κρίση έπληξε την Ελλάδα.
Αυτά αναφέρονται στο πρόσφατο συνοπτικό σημείωμα της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τον αριθμό προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας που δεν είναι Βρετανοί υπήκοοι, και αφορά στοιχεία του Ιουνίου 2017.
«Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον νοσοκομείο στη Βρετανία χωρίς Έλληνες γιατρούς», λέει ο Γρηγόρης Μακρής, ειδικός στην επεμβατική ακτινολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης και καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου.
Ο καθηγητής Μακρής, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ελληνικής ιατρικής κοινότητας στη Βρετανία, της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, μίλησε στο protothema.gr, επαινώντας το υψηλό επίπεδο ιατρικής εκπαίδευσης στη Βρετανία, καθώς και τις σπουδαίες ευκαιρίες σταδιοδρομίας που έχουν οι Έλληνες γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Όσοι είναι ικανοί και ανταγωνιστικοί, μπορούν να δουλέψουν σκληρά και να κάνουν καλή δουλειά, ανταμείβονται», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τους Έλληνες εργαζομένους στο NHS, η πλειοψηφία είναι ιατροί και νοσηλευτές. Ο αριθμός τους παρουσίαζε συνεχή άνοδο από το 2009 και έπειτα. Μετά όμως το δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως υπάρχει ανακοπή της ανοδικής τάσης.
Ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στο NHS τον Ιούνιο 2017, ανερχόταν σε 1.700 ιατρούς, ήτοι περίπου το 1,5% του συνολικού αριθμού των νοσοκομειακών γιατρών. Σε σχέση με το 2009, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί. Εξ αυτών, 1.351 απέκτησαν τα βασικά ιατρικά προσόντα του (πτυχίο Ιατρικής) στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 80%. Η πλειοψηφία αυτών εντάσσονται ως Επιμελητές Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικίες 30-39 ετών.
Ο αριθμός των Ελλήνων νοσηλευτών δεν μνημονεύεται στο εν λόγω σημείωμα. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Μαρτίου 2017, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 457 νοσηλευτές.
Αντίθετα με τους ιατρούς, οι ηλικίες των Ελλήνων νοσηλευτών που εντάσσονται στο NHS είναι κυρίως 25-29 ετών. Όμως εκτός από τους Έλληνες, ακόμα ισχυρότερη αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών παρουσιάστηκε για χώρες όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, τάση η οποία έχει ανατραπεί μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Πέραν των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που κατατάσσεται ως επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.

 


Translate this post