Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρασιού

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

• «Οίνος ευφραίνει καρδίαν» λέει η λαϊκή σοφία, ενώ ο Σοφοκλής αναφέρει, σύμφωνα με τον Αθήναιο, ότι η «η μέθη είναι φάρμακο κατά της δυστυχίας».

• Τρεις συνταγές κόκκινου κρασιού στο τέλος του άρθρου.

 

Ο ΕΠΙΚΟΣ ποιητής Πανύασις (5ος αι. π.X.) αναφέρει ότι το κρασί είναι το καλύτερο δώρο των θεών προς τον άνθρωπο, γιατί με αυτό ταιριάζουν όλα τα άσματα, οι χοροί και οι καλές φιλίες! Οι αρχαίοι μας πρόγονοι όμως εκτός από τη μεγάλη εκτίμηση που είχαν στο κρασί για την υπέροχη αίσθηση χαράς και ευθυμίας που χαρίζει, γνώριζαν πολύ καλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Από τους αρχαίους ακόμη χρόνους, κυριαρχούσε η πεποίθηση ότι το κρασί μπορεί να μας προστατεύσει από πολλές παθήσεις. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θετική του επίδραση στον οργανισμό, ενώ ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο βιβλίο στο θέμα. Οι γιατροί του 4ου αιώνα π.X., Διοκλής και Πραξαγόρας, θεωρούσαν ότι το γλυκό κρασί παραμένει περισσότερο «στα υποχόνδρια» και επισπεύδει την έκκριση σιέλου.
Κατά την αρχαιότητα ήταν ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το κρασί βοηθά στη χώνεψη. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι τόσο το λευκό όσο και το κόκκινο κρασί εξουδετερώνουν κάποιους τύπους βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, διάρροια και άλλες ενοχλήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή.
ν

Τα οφέλη του κρασιού

Η χρήση του κρασιού στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών ήταν πάντοτε διαδεδομένη και με τα χρόνια εμπλουτίστηκε με την προσθήκη διάφορων βοτάνων. Γνωστά σαν θεραπευτικά ή δυναμωτικά κρασιά, οι διάφοροι αυτοί συνδυασμοί κρασιών και βοτάνων, προσφέρουν από τόνωση (βελτιώνοντας τη γενική φυσική κατάσταση του σώματος) έως αφροδισιακές και μακροβιοτικές ιδιότητες, ενώ υπάρχουν και ειδικά θεραπευτικά κρασιά, όπως το κρασί από Κενταύριο (carthamus), το οποίο συνιστάται για γυναικολογικά προβλήματα∙ ή το κρασί φρούτων από τη ρίζα τριχοσανθές (Trichosanthes cucumerina) που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις καρδιακές παθήσεις.
H Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την άποψη. Έχοντας μελετήσει τις σχετικές έρευνες των τελευταίων δέκα ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μειώνει κατά 20 έως 40% την πιθανότητα προσβολής από τη στεφανιαία νόσο, επειδή αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερίνη), ενώ ταυτόχρονα μειώνει την LDL (κακή χοληστερίνη).
Στο κρασί περιέχονται επίσης ιχνοστοιχεία που λειτουργούν ως ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες όταν απορροφώνται με την κυκλοφορία του αίματος. Αυτά οι φαινόλες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τανίνες, εντοπίζονται στην επιδερμίδα των σταφυλιών.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας υποστηρίζουν ότι το κρασί πιθανόν να περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τη βιταμίνη E.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση υποστηρίζει ότι στους «κρασοπότες» σημειώνονται λιγότερα περιστατικά οστεοπόρωσης από ότι σε εκείνους που απέχουν από την οινοποσία. Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι όσοι αγαπούν το κρασί έχουν κατά 20% μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν χολολιθίαση.
Στην ίδια επιθεώρηση δημοσιεύτηκε μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες κρασιού παθαίνουν σπανιότερα οστεοπόρωση. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κρασί προστατεύουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τέλος, τα κρασιά που περιέχουν τριοξειστιλβένιο (trioxistilben) επιβραδύνουν την κυτταρική γήρανση, ενώ παράλληλα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση της αρτηριοσκλήρυνσης.
ν

Για όσους έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως έλκος, τα κόκκινα κρασιά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα τανίνης αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμα. Image: Supplied

ν

Λευκό ή κόκκινο;

Τον 3ο αιώνα μ.X. ο Αθήναιος γράφει ότι υπάρχουν τρία είδη κρασιών: το λευκό, το κιτρινωπό (υπόξανθο) και το μαύρο (κόκκινο). Το λευκό είναι το ελαφρύτερο και έχει διουρητικές, θερμαντικές και χωνευτικές ιδιότητες. Φέρνει ωστόσο «καπνούς στο κεφάλι επειδή εξατμίζονται τα στοιχεία του». Το μαύρο (κόκκινο) στυφό κρασί είναι θρεπτικότατο και στυπτικό, ενώ το υπόγλυκο προσβάλλει λιγότερο το κεφάλι. Αυτά υποστηρίζει ο συγγραφέας των Δειπνοσοφιστών.
Φαίνεται ότι στο κόκκινο κρασί υπάρχουν περισσότερες φαινόλες από ότι στο λευκό. Αναφερόμενος στο κρασί της Αρκαδίας, ο φυσιοδίφης Θεόφραστος γράφει ότι τρελαίνει τους άντρες και αυξάνει τη γονιμότητα στις γυναίκες. Στην Αχαΐα ένα άλλο είδος αμπέλου κάνει τις γυναίκες να αποβάλλουν, ενώ ο οίνος της Τροιζήνας προκαλεί στειρότητα. Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, στη Θάσο υπάρχουν δύο είδη οίνου. Το ένα διευκολύνει τον ύπνο, ενώ το άλλο προκαλεί αϋπνία.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα κόκκινα κρασιά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ τα λευκά έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της φυματίωσης και της ελονοσίας. Τα κόκκινα επιτραπέζια κρασιά συνιστώνται για την αναιμία, ενώ τα ελαφρά, λευκά και αφρίζοντα κρασιά ενισχύουν την αδύναμη καρδιά και βελτιώνουν τη δραστηριότητα των πνευμόνων.
Τα ξηρά κρασιά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη. Για προβλήματα με τις κλειδώσεις, συνιστώνται τα κρασιά που είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως είναι το Μοσχάτο, ο Ροδίτης, η ποικιλία Αλιγκοτέ (Aligoté) και το Σαρντονέ (Chardonnay).
ν

Το Chardonnay είναι το αγαπημένο λευκό σταφύλι των περισσότερων οινόφιλων παγκοσμίως. Πηγή: Pixabay
ν

Για όσους έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως έλκος, τα κόκκινα κρασιά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα τανίνης αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμα. Τέτοια κρασιά είναι το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο (μαύρο Νάουσας), το Cabernet και το Sauvignon.
Τα κρασιά που έχουν εμποτιστεί με αψιθιά είναι πολύ αποτελεσματικά σε περίπτωση διάρροιας και εντερικών ενοχλήσεων. Αυτή είναι και η περίπτωση του Ροδίτικου κρασιού, για το οποίο ο Αριστοτέλης αναφέρεται στην πραγματεία του Περί μέθης. Εκεί περιγράφει την παρασκευή του ροδίτικου κρασιού, στο οποίο πρόσθεταν αψιθιά, μύρο, γλυκάνισο, κάρδαμο, χρυσάνθεμο και κανέλα.
Τα κρασιά της γαλλικής Καόρ (Cahor), τα οποία είναι πολύ γλυκά, προστατεύουν από τη ραδιενέργεια και γι’ αυτό συγκαταλέγονται στο καθημερινό γεύμα όσων εργάζονται σε χώρους όπου υπάρχει ραδιενέργεια, όπως πυρηνικά εργοστάσια και εργαστήρια. Την περίοδο της διαρροής ραδιενέργειας από το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, το συγκεκριμένο κρασί είχε εξαφανιστεί από την περιοχή, καθώς όλοι έσπευσαν να εφοδιαστούν με αυτό για να γλυτώσουν από την τοξική επίδραση της ραδιενέργειας.
Σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστες από τις θεραπευτικές δυνατότητες του κρασιού. Καθώς οι έρευνες και οι μελέτες συνεχίζονται, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουμε τις επιστημονικές ερμηνείες αυτών που ήδη γνωρίζουν από εμπειρία οι πιστοί και οι φίλοι του κρασιού ανά τον κόσμο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε μπροστά σε ένα γεμάτο ποτήρι κρασί, μην διστάσετε να αφήσετε άσπρο πάτο. Καλή κρασοκατάνυξη!
ν

Συνταγές

Πώς να φτιάξετε το δικό σας θεραπευτικό κρασί
Ρίξτε 4 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού δεντρολίβανο μέσα σε 1 λίτρο κρασί (ένα καλό κόκκινο κρασί της αρεσκείας σας).
Κλείστε το πάλι καλά με τον φελλό.
Αφήστε το μίγμα να σταθεί για περίπου 5 μέρες, κουνώντας το καθημερινά.
Πιείτε το αργά και αφεθείτε στην απόλαυση!
Το έλαιο του δεντρολίβανου διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ έχει χαλαρωτική επίδραση στους μυς του πνεύμονα. Το δεντρολίβανο θεωρείται, επίσης, ότι έχει ένα συστατικό το οποίο επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου.
ν
Το κρασί του χειμώνα
Για κάθε φλιτζάνι κόκκινο κρασί προσθέστε τρία ξυλάκια κανέλας, τρεις φέτες φρέσκιας πιπερόριζας (τζίντζερ) και φλούδες από πορτοκάλι. Βάλτε το μίγμα σε ένα γυάλινο βάζο που θα το κλείσετε και θα το αφήσετε στο ψυγείο για περίπου δύο εβδομάδες. Το ρόφημα αυτό θα σας ζεστάνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα!
ν


ν

Παγωτό από κόκκινα σταφύλια
Δεν υπάρχει ωραιότερο γλυκό το καλοκαίρι από ένα παγωτό με την πλούσια, γλυκιά γεύση του κόκκινου σταφυλιού, κατάλληλο για παιδιά και για Vegan. Η συνταγή που ακολουθεί είναι για 10 παγωτά.
Υλικά
750 γραμμάρια κόκκινα σταφύλια
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης (θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
20 ρόγες σταφυλιού κομμένες στη μέση (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλύνετε τα 750 γραμμάρια σταφυλιών και βάλτε τα, μαζί με την αγαύη και το χυμό λεμονιού στο μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να λιώσουν τα σταφύλια. Στραγγίστε μέσα από ένα σουρωτήρι και απορρίψτε τους σπόρους και τον φλοιό.
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε τις κομμένες ρόγες σταφυλιών, τέσσερις για κάθε μερίδα παγωτού.
Ρίχνετε το μίγμα στις ειδικές φόρμες παγωτού και τις βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες.
ν

© 2017 Youmagazine.gr

 


Translate this post