Ένα μυστηριώδες αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Η εμφάνιση του “Κριτή των Ουρανών” ανησυχεί τους επιστήμονες, ενώ ο πάπας προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους του κόσμου.

• Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα εξωγαλαξιακό αντικείμενο να κινείται εντός των ορίων του ηλιακού μας συστήματος.

Το άγνωστο σώμα έγινε αντιληπτό από τους αστρονόμους στις 21 Οκτωβρίου 2017. Πηγή: Youtube
ν

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ με ταχύτητα 26 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ένα μυστηριώδες εξωηλιακό αντικείμενο, που περιγράφεται ως «αστεροειδής», διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα σε μια περίεργη τροχιά, που οι επιστήμονες δεν έχουν ξαναδεί. Στην αρχή πίστευαν ότι μπορεί να πέσει πάνω στον Ήλιο και να καεί ή να αιχμαλωτιστεί από τη βαρύτητά του σε μια σταθερή τροχιά. Στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη.
Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν ένα σώμα από το εξωτερικό διάστημα και να καταγράψουν τις κινήσεις του. Θεωρούν ότι είναι μετεωρίτης, αλλά όπως όλοι ξέρουμε ο όρος «μετέωρο» δίνεται σε κάθε ουράνιο σώμα του οποίου αγνοούμε την ταυτότητα.
Όπως ανέφερε ο αστροφυσικός Μπράιαν Κόμπερλεν (Brian Koberlein), η ανακάλυψη αυτή είναι πρωτοποριακή επειδή ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο διαστρικό αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα.
Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 21 Οκτωβρίου 2017 από τα τηλεσκόπια Pan-STARRS της Χαβάης, και ενώ είχε διασχίσει μεγάλο μέρος του ηλιακού συστήματος.
Αρχικά οι αστρονόμοι θεώρησαν ότι είναι κομήτης και του έδωσαν το όνομα “Κομήτης C/2017 U1”. Στη συνέχεια, όμως, εξαιτίας της ταχύτητας και της τροχιά του περίεργου αντικειμένου, και μελετώντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο της Χιλής, ανακάλυψαν ότι το αντικείμενο δεν είχε χαρακτηριστικά κομήτη. Έτσι άλλαξαν γνώμη και είπαν ότι είναι αστεροειδής – ένα όνομα που δίνεται συνήθως σε ένα σώμα για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα. Τώρα πάντως ονομάζεται επισήμως “Αστεροειδής A/2017 U1”.
ν

Το μυστηριώδες αντικείμενο A/2017 U1 έρχεται από την κατεύθυνση του Βέγα, που είναι το φωτεινότερο άστρο του αστερισμού της Λύρας. Πηγή: Youtube
ν

Ο επιστήμονας του Κέντρου της NASA για τις Μελέτες Αντικειμένων Εγγύς Τροχιάς (ΝΕΟ) Davide Farnocchia είπε ότι ο A/2017 U1 παρουσιάζει την πιο ακραία τροχιά που έχει δει ποτέ σε αστεροειδή.
«Πηγαίνει εξαιρετικά γρήγορα και σε μια τέτοια τροχιά που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό το αντικείμενο είναι στο δρόμο για να περάσει εκτός ηλιακού συστήματος και να μην επιστρέψει ποτέ», δήλωσε στο περιοδικό Popular Science.
ν

Οι αστρονόμοι τώρα λένε ότι ο A/2017 U1 προέρχεται από τα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος και ότι κατευθύνεται ξανά προς τα εκεί. Photo: NASA/JPL-Caltech. Πηγή: Supplied
ν

Το άγνωστο ουράνιο σώμα έρχεται από την κατεύθυνση του Βέγα. Ο Βέγας είναι το φωτεινότερο άστρο της Λύρας και ο δεύτερος σε φωτεινότητα αστέρας ολόκληρου του βόρειου ημισφαιρίου της ουράνιας σφαίρας, μαζί με τον Αρκτούρο, και ο πέμπτος λαμπρότερος σε όλη την ουράνια σφαίρα. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 ετών φωτός, ενώ μαζί με τον Σείριο και τον Αρκτούρο είναι τα λαμπρότερα αστέρια στη γειτονιά του Ήλιου.

Ο αστερισμός της Λύρας

Είναι εύκολα ορατός τα καλοκαιρινά βράδια μέχρι και τον Νοέμβριο, καθώς περνά από το ζενίθ στην κεντρική Ελλάδα και αποτελεί τη βορειοδυτική κορυφή του λεγόμενου «Θερινού Τριγώνου» και τον φωτεινότερο αστέρα του τριγώνου αυτού (οι άλλοι αστέρες είναι ο Ντενέμπ και ο Αλτάιρ).
Ταξιδεύοντας σε 26 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ο αστεροειδής κινείται πολύ γρήγορα για να καεί από τον Ήλιο μας ή να παγιδευτεί στην τροχιά του, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες αγωνίζονται τώρα να μελετήσουν το άγνωστο σώμα πριν φύγει από το ηλιακό μας σύστημα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αστεροειδής πηγαίνει τώρα προς τον αστερισμό του Πήγασου καθώς η βαρύτητα του Ήλιου άλλαξε την πορεία και την ταχύτητα του αντικειμένου.
Άλλοι όμως πιστεύουν ότι το άγνωστο σώμα κινείται σε καθορισμένη τροχιά και γι’ αυτό έσπευσαν να το ονομάσουν “Κριτή των Ουρανών”.
ν

Ο πάπας Φραγκίσκος συζητά τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου με τα έξι μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Πηγή: Youtube
ν

Αυτή η σύνδεση περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς ο Κριτής των Ουρανών συνδέεται με τον ερχομό του Μεσσία, την Αποκάλυψη και το Τέλος των Ημερών. «Σηματοδοτεί η παρουσία αυτού του εξωγαλαξιακού αντικειμένου την έναρξη της Δευτέρας Παρουσίας;» αναρωτιούνται πολλοί.
Θυμίζουμε ότι ο συγγραφέας Ντέιβιντ Μιντ είχε προφητεύσει πρόσφατα ότι θα εμφανιστεί ο μυθικός πλανήτης Νιμπίρου και ότι από το τέλος Οκτωβρίου 2017 και μετά η Γη θα εισέλθει σε μια επταετή περίοδο κατακλυσμιαίων συμβάντων.
Στο θόρυβο που δημιουργήθηκε συνέτεινε το γεγονός ότι οι επιστήμονες ζήτησαν από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να παρατηρήσουν το άγνωστο αντικείμενο πριν αυτό εξαφανιστεί, καθώς από τα τηλεσκόπια της Γης φαίνεται πολύ αχνά για να διαπιστωθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του και να μετρηθούν το μέγεθος, η μάζα και η σύνθεσή του.
Αυτό επέτεινε τις φήμες γύρω από τη φύση του μυστηριώδους αντικειμένου, πράγμα που έκανε τον πάπα Φραγκίσκο να επικοινωνήσει στις 26 Οκτωβρίου με τα μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για να συζητήσει μαζί τους τα… μεγάλα μυστήρια της ζωής.
Ο πάπας διαβεβαίωσε τους αστροναύτες ότι η Βασιλεία των Ουρανών αργεί ακόμη να έρθει και ότι δεν πρέπει να ανησυχούν και να φοβούνται!
Είναι κι αυτό μια κάποια παρηγοριά…
ν

“Judge Of Heaven” Appearance Stuns Scientists As Pope Moves To Calm Fears

ν

ν

 


Translate this post