Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια με δεκάδες νεκρούς (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

• 35 νεκροί, 1.485 αγνοούμενοι και πάνω από 90.000 άστεγοι είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από τον Αρμαγεδδώνα στην Καλιφόρνια.

• Οι ηρωικές προσπάθειες ενός βοηθού σερίφη να απεγκλωβίσει τους παγιδευμένους από τη φωτιά κατοίκους.

Οι φλόγες τυλίγουν ένα σπίτι στην οινοπαραγωγική περιοχή Νάπα της Καλιφόρνιας, στις 9 Οκτωβρίου 2017. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 35 νεκροί και 1.485 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των φονικών πυρκαγιών που κατακαίνε για έβδομη μέρα τις περιοχές Νάπα, Σονόμα και Σάντα Ρόζα στη βόρεια Καλιφόρνια. Συνολικά καίνε στην περιοχή 17 μεγάλες πυρκαγιές.
90.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πάνω από 5.700 κατοικίες και επιχειρήσεις στην κομητεία της Σονόμα, μια περιοχή που φημίζεται για τα κρασιά της. Οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες για έκτη συνεχόμενη μέρα. Πρόκειται για τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων 80 ετών, που έχουν κατακάψει 222.000 στρέμματα γης.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης δεν βοηθά το ξερό κλίμα και οι άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα 90 χλμ. την ώρα.
ν

v

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο του NBC που δείχνει έναν βοηθό σερίφη της Σονόμα, ο οποίος πηγαίνει στην κοινότητα Mark West που φλέγεται για να βοηθήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Βήχοντας και χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει από τους καπνούς, ο βοηθός χτυπάει τις πόρτες των κατοικιών, καθώς τις προηγούμενες μέρες πολλά ηλικιωμένα άτομα έμειναν στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανά.
Ο βοηθός τρέχει από σπίτι σε σπίτι, χτυπώντας τις πόρτες και φωνάζοντας «Από το γραφείο του σερίφη», για όποιον τυχόν μπορεί να τον ακούσει.
Στη συνέχεια, συναντά έναν άλλο βοηθό με μια γυναίκα σε ένα αναπηρικό καροτσάκι δίπλα σε ένα σπίτι που καίγεται και την βοηθάει να μπει σε ένα περιπολικό και να απομακρυνθεί.
Ο ίδιος μπαίνει ξανά στο αυτοκίνητό του και με κίνδυνο της ζωής του οδηγώντας κατευθείαν μέσα από τις φλόγες πηγαίνει σε ένα σημείο όπου υπάρχουν σπίτια, καλώντας από το μεγάφωνο του περιπολικού τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν.

ν

v


ν


ν

Η φωτιά πλησιάζει απειλητικά τα πρώτα σπίτια στο Άναχαϊμ της βόρειας Καλιφόρνιας, με τους κατοίκους να προσεύχονται για βροχή. Πηγή: Instagram
ν

Όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Σονόμα Rob Giordano, από τους 1.485 κατοίκους που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, έχουν βρεθεί σώοι οι 1.250. Οι υπόλοιποι 235 συνεχίζουν να αγνοούνται, αλλά είναι πιθανόν ορισμένοι από αυτούς να έχουν ήδη βρεθεί και να μην έχουν δηλωθεί στις αρχές.
Στο twit που ακολουθεί παρουσιάζεται ένας οικισμός στη Σάντα Ρόζα μετά το πέρασμα της φονικής πυρκαγιάς.
ν


ν

Έως τώρα οι πυρκαγιές έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από την τελευταία φονική πυρκαγιά στο Όκλαντ Χιλς το 1991. Ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά επίσης τους 29 νεκρούς της πυρκαγιάς του πάρκου Γκρίφιθ το 1933 στο Λος Άντζελες – και το πιθανότερο είναι να αυξηθεί καθώς οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν ανάμεσα στα συντρίμμια.
ν

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών κλαίνε από απόγνωση όταν επιστρέφουν στον τόπο τους μετά την πυρκαγιά. Image: Supplied
ν

Μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, οι άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα παρηγοριά ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Image: Supplied
ν


ν
Καπνός ήταν ορατός το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, που απέχει 60 χλμ. από το πιο κοντινό μέτωπο φωτιάς. Μια πολύ δυνατή μυρωδιά καπνού ήταν εξάλλου αισθητή στην πόλη, ακόμη και μέσα στα σπίτια.
Πυρκαγιές έχουν επίσης εκδηλωθεί νοτιότερα, κυρίως στο Άναχαϊμ, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου έξι σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς και πάνω από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.
Το Λος Άντζελες ήδη επλήγη τον Σεπτέμβριο από «τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία του», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
ν

Το σημείωμα που άφησε ένας απελπισμένος κάτοικος της πόλης Καλιστόγκα, στην Καλιφόρνια, δίπλα στον πυροσβεστικό κρουνό, με το οποίο παρακαλεί τους πυροσβέστες να σώσουν το σπίτι του, αφήνοντάς τους λίγα τρόφιμα σε ένα τραπεζάκι. (12 Οκτωβρίου 2017. Photo: Reuters / Noel Randewich. Πηγή: Supplied)

 


Translate this post