Τι είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Κατηγορία Καινοτομίες, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τον ρόλο της αλληλέγγυας οικονομίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο Impact Hub Athens στου Ψυρρή.

ν

ΕΚΤΕΝΗ αναφορά στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει και στην Ελλάδα η κοινωνική, αλληλέγγυα οικονομία μέσω των συνεταιριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το Impact Hub Athens. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση και τα βήματα που κάνει σε αυτόν τον τομέα, με στόχο την ένταξη των νέων ανθρώπων στην παραγωγική διαδικασία και στην επιχειρηματική δράση, η οποία θα έχει και κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το παράδειγμα της κοινωνικής οικονομίας ως τμήμα της συνολικής θέσης και στρατηγικής της κυβέρνησης για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, «στον αντίποδα του γενικότερου επιχειρηματικού μοντέλου που άνθισε με νοσηρό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Να αποδείξουμε ότι μπορεί να γίνει κι αλλιώς», όπως υπογράμμισε.
«Στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν να δημιουργηθούν πολύ σημαντικές ευκαιρίες ιδίως για νέους ανθρώπους που έχουν φαντασία, έμπνευση, δημιουργικότητα, να στήσουν τη δική τους επιχείρηση, που θα έχει στόχο να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα να ζήσουν από αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα και να μείνουν στη χώρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, συνομιλώντας με εκπροσώπους επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας, της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Σημείωσε επίσης ότι «αυτό που κάναμε, ήταν να ανοίξουμε την υπόθεση της αλληλέγγυας οικονομίας σε όλον τον πληθυσμό και να γίνει μια υπόθεση που δεν θα αφορά ως επί το πλείστων συγκεκριμένους παραδοσιακούς κλάδους, αλλά όλους τους πολίτες». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα ευρύ πεδίο καινοτομιών μέσω της αλληλέγγυας οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
ν

Πρωτοβουλίες για την κοινωνική οικονομία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση, για να αναδείξει έναν τομέα, μια ιδέα, με την οποία δεν είχε ασχοληθεί κανείς και για την οποία, έως και πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχε καν θεσμικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, είπε: «Φτιάξαμε τη γενική γραμματεία της κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας. Χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, δίνοντας αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία για τη δραστηριότητα του κάθε τομέα της οικονομίας και λειτουργήσαμε αυτή τη γραμματεία και ως ένα κέντρο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών που θέλουν να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα και να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις που απασχολούνται στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι επισκέφθηκε τον χώρο για να αναδείξει έναν τομέα που -όπως είπε- «για εμάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος και παραγωγικός, τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας που σε άλλες χώρες της Ευρώπης αποτελεί σημαντικό μέρος (στη Γαλλία αποτελεί το 10% του ΑΕΠ)» και σημείωσε ότι «υπάρχει σειρά ωφελημάτων, ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων, σε όσους θελήσουν να ασχοληθούν και να φτιάξουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση».
ν

Τα κίνητρα των ΚΟΙΝΣΕΠ

Η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου ως μέλος σε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση δεν συνεπάγεται ατομικές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Επίσης, τα κέρδη της συνεταιριστικής επιχείρησης πριν από τη φορολόγησή τους έως το 35% βγαίνουν από τη φορολόγηση στον βαθμό που διανέμονται στα μέλη της επιχείρησης.
Δεν πληρώνουν αυτές οι επιχειρήσεις τέλος επιτηδεύματος για την πρώτη 5ετία και μετά από αυτήν πληρώνουν μικρότερο.
Εργαζόμενοι σε συνεταιρισμούς ή σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που αποτελούν μέλη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού δεν χάνουν τη σύνταξη, επιδότηση, επίδομα που λαμβάνουν ήδη, ενώ έχουν και επιπλέον όφελος από τα διανεμόμενα οφέλη της επιχείρησης.
Σε πρώτη φάση, 25 + 25 εκ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας.
Ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το νέο πλαίσιο για την αλληλέγγυα οικονομία, σύμφωνα με το οποίο επεκτείνεται ο ρόλος των ΚΟΙΝΣΕΠ εκτός από παραδοσιακούς τομείς και σε καινοτόμους τομείς όπως η πληροφορική και οι σύγχρονες τεχνολογίες.
Σε πρώτη φάση, ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που θα έχει αρχικό κεφάλαιο 25 εκ. ευρώ και θα υποστηρίξει όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται από την κοινωνικά αλληλέγγυα οικονομία και που αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα. Θα δώσει μικροπιστώσεις, θα προσπαθήσει να δώσει εγγυητικές επιστολές για δάνεια σε όλες τις επιχειρηματικές δράσεις σε υπάρχουσες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και νεοφυείς. Ήδη από τον Οκτώβριο και μετά, που έφτιαξε η κυβέρνηση αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Τσίπρας, «έχουμε 206 καινούριες τέτοιες επιχειρήσεις και θέλουμε να γίνουν πολύ περισσότερες και θα γίνουν αν βρούμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε τα πρώτα βήματα αυτών των επιχειρήσεων».
Ταυτόχρονα με το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «έχουμε εξασφαλίσει από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη δράση επιχορήγησης του προϋπολογισμού για επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κοινωνικά αλληλέγγυα οικονομία γι’ άλλα 25 εκ. ευρώ. Άρα σε πρώτη φάση έχουμε 25 εκ. και 25 εκ. για να στηρίξουμε άμεσα αυτή την προσπάθεια. Είναι μια σημαντική αρχή, αν φανταστούμε ότι πριν από έναν χρόνο δεν είχαμε καν θεσμικό πλαίσιο και δεν ασχολείτο κανείς με αυτή την ιδέα».
Οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
ν

Διπλός ο στόχος για τους νέους

Ο ΟΑΕΔ, είπε ο πρωθυπουργός, είναι «από τα λίγα δημόσια ταμεία που έχουν πλεόνασμα αυτή τη στιγμή, το οποίο σκοπεύουμε να το αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα κυρίως σε δράσεις, προγράμματα και πρωτοβουλίες που θα έχουν διπλό στόχο: την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία των νέων ανθρώπων και ταυτόχρονα η επιχειρηματική αυτή δράση να έχει κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Επίσης, σημείωσε ότι «περισσότερα από 100 κέντρα πληροφόρησης και στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων θα έχουν στηθεί έως το τέλος του χρόνου σε όλη τη χώρα, ανά περιφέρεια, που θα ενημερώνουν και θα υποστηρίζουν τους ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν».
Τέλος ανέφερε ότι «τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα στηρίξει την πραγματοποίηση, στην Αθήνα, της πρώτης έκθεσης κοινωνικής οικονομίας με τη συμμετοχή επιχειρήσεων, εγχειρημάτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας από όλη την Ελλάδα».

 


Translate this post