Ο ιδανικός σύντροφος σύμφωνα με την προσωπικότητά σας

Κατηγορία MAGAZINE, Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πώς να βρεις και να κρατήσεις τον έρωτα της ζωής σου. Η δρ. Έλεν Φίσερ, συγγραφέας του βιβλίου “Γιατί αυτόν; Γιατί αυτήν;” αποκαλύπτει τη φόρμουλα για την τέλεια ερωτική σχέση, που βασίζεται στη σωστή χημεία του ζευγαριού.


ν

ΤΟ 2007, πεντακόσια ζευγάρια πήραν μέρος σε μια online έρευνα που στόχευε να διερευνήσει κατά πόσον είναι ευτυχισμένοι δύο άνθρωποι που ζουν μαζί έχοντας εντελώς ανόμοιες προσωπικότητες. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Πάνω από το 70 τοις εκατό είπαν ότι θα παντρεύονταν και πάλι το ίδιο πρόσωπο – ζευγάρια που ήταν κατά μέσο όρο 16 χρόνια μαζί. Αυτό ήταν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη.
Τι γίνεται όμως με εκείνους που δεν έχουν βρει ακόμη την πραγματική αγάπη; Υπάρχει τρόπος να βρουν το σωστό ταίρι, ή θα πρέπει να περιμένουν πότε θα τους χαμογελάσει η τύχη;
Η δρ. Έλεν Φίσερ (*), ύστερα από χρόνια ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:
α) τους Εξερευνητές
β) τους Δημιουργικούς
γ) τους Διευθυντές
δ) τους Διπλωμάτες
Τα αποτελέσματα των ερευνών της τα συμπεριέλαβε στο βιβλίο της Why Him? Why Her?: How to Find and Keep Lasting Love, απ’ όπου πηγάζει και αυτό το άρθρο.
Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστώσει κατά πόσον οι τύποι αυτοί ανθρώπων είχαν παντρευτεί μεταξύ τους και αν συνέχιζαν να είναι μαζί. Επίσης ποιον ρόλο έπαιξε αυτή η «αλχήμιση» στις σχέσεις τους.
Τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν την ορθότητα αυτών των τεσσάρων κατηγοριών και με βάση αυτά η δρ. Φίσερ μπόρεσε να συνθέσει ένα modulus για το ποια σχέση ταιριάζει στην προσωπικότητά σας – ειδικά αν ψάχνετε για μια σχέση που να διαρκεί.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «αγάπη δεν είναι να κοιτάζει ο ένας τον άλλον στα μάτια, αλλά να κοιτάζουν και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση», λέει η δρ. Φίσερ, εννοώντας ότι για να είναι επιτυχημένη μια σχέση και να έχει διάρκεια, πρέπει και οι δύο να έχουν ως κοινό παρονομαστή τις ίδιες αξίες και παρόμοια στάση απέναντι στα προβλήματα της ζωής. Γιατί όταν ένα ζευγάρι έχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις στα βασικά θέματα, τότε ο χωρισμός είναι κοντά, ασχέτως του πόσο δυνατή μπορεί να είναι η έλξη που νιώθει ο ένας για τον άλλο.
ν


ν

ΤΟ MODULUS ΤΗΣ ΕΛΕΝ ΦΙΣΕΡ

Τύπος ανθρώπου Χαρακτηριστικό Χαρακτήρας Χρώμα Χημικό στοιχείο
Εξερευνητής Δημιουργικότητα Πολυμήχανος Κίτρινο Ντοπαμίνη
Δημιουργικός Σταθερότητα Προστατευτικός Μπλε Σεροτονίνη
Διευθυντής Ομαδικότητα Ορθολογιστής Κόκκινο Τεστοστερόνη
Διπλωμάτης Διαίσθηση Ιδεαλιστής Πράσινο Οξυτοκίνη


ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΥΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΗΚΕΤΕ;

 

Α Τύπος: Εξερευνητής

Χαρακτηριστικά: Καλός ερευνητής, περίεργος, δημιουργικός, ανοιχτόμυαλος, αισιόδοξος, δραστήριος, αυθόρμητος, γενναιόδωρος, περιπετειώδης, τολμηρός, αντισυμβατικός, ρεαλιστής∙ ζει την κάθε μέρα σαν να είναι η μοναδική, απολαμβάνει το εδώ και τώρα, έχει πάντοτε ένα στόχο, μεγάλη αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, ενώ η αυτοπεποίθησή του πηγάζει από την τόλμη και την προσαρμοστικότητά του. Βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση κινητικότητας και θέλει ένα σύντροφο που να μπορεί να μοιραστεί την ευχαρίστηση και τον ενθουσιασμό του. Προτιμά να μαθαίνει κάτι στην πράξη παρά από διαβάσματα. Απεχθάνεται την πλήξη και ασχολείται μέσα στη μέρα με διαφορετικά πράγματα που τον διεγείρουν. Είναι καλός τεχνίτης, ενώ κάτω από πίεση μπορεί να γίνει απερίσκεπτος. Η μεγαλύτερη δύναμή του είναι οι ανεξάντλητες τακτικές και στρατηγικές που χρησιμοποιεί για την επίτευξη των στόχων του. Είναι δεξιοτέχνης και επαγγελματικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ένα νυστέρι και ένα αεριωθούμενο αεροπλάνο. Πιστεύει ότι η ζωή είναι μια σειρά από κινδύνους ή τυχαία γεγονότα, χωρίς οποιοδήποτε εσωτερικό νόημα ή πρότυπο. Είναι επιρρεπής στις αυθόρμητες ενέργειες και θέλει να επηρεάσει τους άλλους. Παρ’ όλο που είναι ρεαλιστής, στις δυσκολίες καταφεύγει στην άρνηση επιμένοντας ότι ένα γεγονός είναι αναληθές παρά τα αδιάσειστα στοιχεία περί του αντιθέτου.
Πώς να βρείτε το ταίρι σας >
ν

Β Τύπος: Δημιουργικός

Χαρακτηριστικά: Ήρεμος, προστατευτικός, δημοφιλής, επαγγελματική συμπεριφορά, καλός στη διαχείριση των ανθρώπων, δικτυωμένος, η βάση της οικογένειας και της κοινωνίας. Το μεγάλο προσόν του είναι η σταθερότητα – είναι ένας τύπος που πάνω του μπορείς να στηριχτείς. Είναι κοινωνικός και στηρίζεται στην επικοινωνία και τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων του. Είναι πρακτικός, καλός στα οικονομικά και σε κάθε κίνησή του επιδιώκει την ασφάλεια. Είναι υπεύθυνος και τον ενδιαφέρουν οι θεσμοί, η τήρηση των κανόνων και η εξυπηρέτηση της κοινότητας. Είναι η κόλλα του πολιτισμού. Επαγγελματικά προτιμά την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο. Αποποιείται τις απολαύσεις της στιγμής για να προετοιμαστεί για όσα πρόκειται να φέρει το άδηλο μέλλον. Είναι αξιόπιστος, με αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό. Μπορεί να διοικήσει μια πολυεθνική εταιρεία, ενώ στις αισθηματικές σχέσεις συνεργάζεται με το ταίρι του για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές σπίτι. Εργάζεται πάντα μέσα στα πλαίσια του συστήματος, προτιμά την συλλογική εργασία και δεσμεύεται για τη διατήρηση των καθιερωμένων κοινωνικών θεσμών. Επικεντρώνεται στα γεγονότα και η μεγάλη του δύναμη είναι τα logistics. Προφυλάσσεται από τη φθορά των εξωτερικών επιρροών και ανατρέχει στις εμπειρίες του παρελθόντος για να λάβει καθοδήγηση για τις τωρινές του επιλογές.
Πώς να βρείτε το ταίρι σας >
ν

Γ Τύπος: Διευθυντής

Χαρακτηριστικά: Αναλυτικός και λογικός, πολυμήχανος, αποφασισμένος, ήρεμος, διεισδυτικός, επιστημονική φλέβα, ευθύς, στοχαστικός, συγκεντρωμένος. Η μεγάλη δύναμή του είναι η στρατηγική∙ του ταιριάζουν τα επαγγέλματα του μηχανικού, του αρχιτέκτονα, του εφευρέτη, του συντονιστή ομάδων, του ιθύνοντα νου και του στρατηγού. Προσπαθεί να συγκεντρώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μακροπρόθεσμων σχεδίων του. Έχει στιβαρή προσωπικότητα που ακτινοβολεί δύναμη και κατανόηση. Συνήθως είναι επαγγελματικά ισχυρός, φιλόδοξος, έξυπνος και αυτάρκης. Οι υποκειμενικές σκέψεις και τα συναισθήματα δεν έχουν θέση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εργάζεται σκληρά για την επίτευξη των στόχων τους και επαγγελματικά αποδίδει όταν αναλάβει την διεύθυνση του τομέα στον οποίο εργάζεται. Συνήθως αναζητά μια σταδιοδρομία που αφορά συστήματα: μηχανικά ή ηλεκτρικά (όπως στη μηχανική), βιολογικά (όπως στη βιολογία), κοινωνικά (όπως στην ψυχολογία ή την κοινωνιολογία) ή οργανωτικά (όπως στις επιχειρήσεις και την οικονομία). Παρ’ όλο που είναι ρεαλιστής, τον γοητεύει ο κόσμος των αφηρημένων ιδεών τις οποίες χρησιμοποιεί ως εργαλείο για ανεξάρτητη σκέψη και για την ανάπτυξη νέων ιδεών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιο πρακτικά θέματα.
Πώς να βρείτε το ταίρι σας >
ν

Δ Τύπος: Διπλωμάτης

Χαρακτηριστικά: Ευφάνταστος, διαισθητικός, εκλεπτυσμένος, ευχάριστος στους τρόπους, καλός ομιλητής, εκφραστικός, προσαρμόσιμος, συνεργατικός, με αίσθηση του χιούμορ, ιδεαλιστής. Η μεγαλύτερη δύναμή του είναι η ελαστικότητα. Αναζητά βαθιές αλήθειες κρυμμένες κάτω από την επιφάνεια, συχνά εκφράζοντάς τες με μεταφορές. Εστιάζει στο μέλλον, ενθουσιάζεται με τις δυνατότητες και προσπαθεί συνεχώς για αυτοανανέωση και προσωπική ανάπτυξη. Επαγγελματικά τείνει προς τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών που προωθούν την ευτυχία και την ολοκλήρωση των ατόμων και της κοινωνίας. Είναι αλτρουιστής και δεν αδιαφορεί για την ευημερία των άλλων. Γενικά πιστεύει ότι ο κόσμος είναι καλός και ότι τα προβλήματα είναι προϊόντα κακοτυχίας. Έχει ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, για τα οποία πιστεύει ότι αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης, άγνωστης αλήθειας, μιας μυστικιστικής σχέσης αιτίας-αποτελέσματος. Με το βλέμμα προς το μέλλον, βλέπει τη ζωή ως ένα ταξίδι προς τη γνώση και την πνευματική ολοκλήρωση. Στις προσωπικές του σχέσεις αναζητά την αμοιβαιότητα. Επειδή φροντίζει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του καθενός, απογοητεύεται όταν δεν κάνουν και οι άλλοι το ίδιο. Είναι κατά των συγκρούσεων και των ανταγωνισμών, επειδή θεωρεί ότι δημιουργούν φραγμούς μεταξύ των ανθρώπων, εμποδίζοντας την κοινωνία να εκδηλώσει το πλήρες δυναμικό της. Αναζητά την αρμονία στις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, και ψάχνει για λύσεις που σέβονται τις ανάγκες όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Πώς να βρείτε το ταίρι σας >
ν

___________________

* Η δρ Έλεν Φίσερ είναι βιολόγος-ανθρωπολόγος, καθηγήτρια στο Κέντρο Σπουδών για την Ανθρώπινη Εξέλιξη του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσυ. Είναι μέλος του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και επιστημονικός σύμβουλος στο dating site “Chemistry.com”. Έχει γράψει πέντε βιβλία σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, τον έρωτα και τον γάμο, αλλά και πάνω στις διαφορές των δύο φύλων και στο πώς οι διαφορετικοί χαρακτήρες ανταποκρίνονται στις αισθηματικές σχέσεις.
ν

Η προσωπικότητα του Εξερευνητή >

 


Translate this post