Επιτέλους, κάτι αρχίζει να αλλάζει στην Ευρώπη

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Η Μέρκελ επανεξελέγη, ο πραγματικός όμως νικητής των εκλογών είναι το κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD).

• Τα τελικά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

Γερμανικές εκλογές 2017: Οι υποστηρικτές του AfD διαμαρτύρονται για την μεταναστευτική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ. Πηγή: News Media 
ν

ΒΑΣΕΙ της τελευταίας καταμέτρησης, το Χριστιανοδημοκρατικό / Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CDU/CSU της Μέρκελ συγκεντρώνει το 32,9% των προτιμήσεων των Γερμανών ψηφοφόρων. Όμως σημειώνει πτώση –8,7% κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε.
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD του Μάρτιν Σουλτς συγκεντρώνει το 20,5%, το εθνικιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD το 12,6%, οι Φιλελεύθεροι του FDP 10,7%. Η τελευταία καταμέτρηση δείχνει το αριστερό Die Linke να βρίσκεται στο 9,2%, ενώ οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,9%.
ν


ν

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013. Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.
ν

Οι έδρες 

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει προς ώρας 246 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 153 έδρες, το AfD 94 έδρες, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 80 έδρες, οι Πράσινοι 67 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 69 έδρες.
Και λέμε προς ώρας, γιατί το εκλογικό σύστημα στη Γερμανία είναι περίπλοκο και ο αριθμός των εδρών κυμαινόμενος. Οι Γερμανοί ρίχνουν δύο ψηφοδέλτια στην κάλπη, ένα για τον βουλευτή που προτιμούν κι ένα άλλο για το κόμμα. Έτσι, οι μισές από τις 598 «σταθερές» έδρες κατανέμονται στους βουλευτές που κερδίζουν την απλή πλειοψηφία των ψήφων (απ’ ευθείας εκλογή) και οι υπόλοιπες 299 έδρες σε βουλευτές που επιλέγουν τα κόμματα. Αυτό έχει όμως συχνά σαν αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών της Bundestag να καταλήγει πολύ μεγαλύτερος από 598. Το 2013 για παράδειγμα είχαν εκλεγεί 630 μέλη της Bundestag, ενώ τώρα ο αριθμός έχει φτάσει τους 709.
Να σημειωθεί ότι λόγω του περίπλοκου εκλογικού νόμου, το κατώφλι σχηματισμού κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα κοντά στο 48%, ανάλογα (όπως και στην Ελλάδα) με το πόσα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής και πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των μη εκπροσωπούμενων κομμάτων στη Βουλή.
ν   

Τα σενάρια

Με την άρνηση του SPD για τον μεγάλο συνασπισμό μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων.
ν


Οι επικεφαλής των κομμάτων που μπαίνουν στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Πηγή: Wikimedia Commons

ν

Ο Μάρτιν Σουλτς

«Δεν τα καταφέραμε», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας ενώπιον οπαδών του SPD.
«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των σημερινών εκλογών», είπε ο Σουλτς απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου», της τηλεοπτικής συζήτησης που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά θα μπορέσει σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα» (Μέρκελ, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, επειδή τα χρώματα των κομμάτων είναι τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα), ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.
Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».
Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους, ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε προκειμένου να παραμείνει στην καγκελαρία»
ν

Μεγάλες διαρροές από το CDU στο AfD

Περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το ακροδεξιό AfD. Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του νέου κόμματος, που μπαίνει για πρώτη φορά στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, προέρχονται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου το AfD αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα.
ν

Φράουκε Πέτρι. Η χαρισματική ηγέτης του AfD έπεσε θύμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών για την ηγεσία. Photo: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Έως την Άνοιξη, επικεφαλής του κόμματος ήταν η Φράουκε Πέτρι, μια χαρισματική ηγέτης, η οποία όμως στη συνδιάσκεψη του κόμματος τον Απρίλιο του 2017, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ως επικεφαλής του κόμματος στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αιτία ήταν η δημοσκοπική πτώση του κόμματος από το 15% το καλοκαίρι του 2016 στο 7% λίγο πριν από τη συνδιάσκεψη. Ο Björn Höcke, της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος, έθεσε θέμα ηγεσίας, προσπαθώντας να απομακρύνει την Πέτρι από το κόμμα για να αναλάβει αυτός τη θέση της. Όμως η Πέτρι τον πρόλαβε ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές. Πιθανόν να έπαιξε ρόλο στην απόφασή της και το γεγονός ότι ήταν έγκυος.
Η συνδιάσκεψη επέλεξε ως επικεφαλής τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έναν συντηρητικό 76χρονο δικηγόρο και πρώην μέλος του CDU της Μέρκελ, και την επιχειρηματία Αλίς Βάιντελ που θεωρείται μετριοπαθής.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η συνδιάσκεψη του κόμματος ενέκρινε μια πλατφόρμα θέσεων, σύμφωνα με την οποία «η Γερμανία θα πρέπει να κλείσει τα σύνορά της στους αιτούντες άσυλο, να τερματίσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, να εγκαταλείψει την ΕΕ εάν το Βερολίνο αποτύχει να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία από τις Βρυξέλλες, και να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δυνατότητα ανάκλησης της γερμανικής ιθαγένειας σε άτομα που γεννήθηκαν από μη γερμανούς γονείς, εάν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα».
ν

Σταθερή κυβέρνηση προτίθεται να σχηματίσει η Μέρκελ

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των αρχηγών των γερμανικών πολιτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.
ν

Ο «Κύκλος του Βερολίνου» με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων που πήραν μέρος στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017. Photo: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Οι περισσότεροι όμως Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό «Τζαμάικα» μεταξύ του CDU, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), καθώς μόλις το 23% εγκρίνει έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό. Η Μέρκελ έχει επομένως μπροστά της ένα δύσκολο έργο.
ν

Οι ηλικιωμένες γυναίκες επέλεξαν Μέρκελ

Οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι και κυρίως οι γυναίκες φρόντισαν ώστε η Άνγκελα Μέρκελ να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Αυτές οι δύο κατηγορίες ψήφισαν κατά κύριο λόγο τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αν και το κόμμα κατέγραψε απώλειες και εκεί.
Οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 41% το CDU/CSU, μείωση περίπου 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό έφτασε το 47% μεταξύ των γυναικών (μείωση 6% σε σχέση με το 2013).
Μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών μόνο το 25% ψήφισε τους Χριστιανοδημοκράτες.
Το SPD παραμένει πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 και στους μεταξύ 30 και 44 ετών, με ποσοστά 19% και 17% αντίστοιχα.
Την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προτιμούν δύο φορές περισσότερο οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (16% έναντι 9%), ενώ στην πρώην ανατολική Γερμανία έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το CDU στους άνδρες κάτω των 60 ετών.
Σε ολόκληρη τη Γερμανία το 16% των ψηφοφόρων μεταξύ 30 και 44 ετών ψήφισε το ακροδεξιό κόμμα, όπως και το 15% της κατηγορίας 45 με 59 ετών.
ν

Οι εκτιμήσεις

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα της «Τζαμάικα» αναμένεται να κρατήσουν πολύ καιρό και δεν αναμένεται σχηματισμός κυβέρνησης πριν από το τέλος του έτους.
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι τόλμησαν εκεί όπου δεν τόλμησαν πριν από λίγους μήνες οι Γάλλοι ψηφοφόροι, οι οποίοι επέλεξαν τον άχρωμο, άοσμο και α-πολιτικό Εμμανουέλ Μακρόν. Ένα καινούριο σκηνικό αρχίζει να διαμορφώνεται τώρα στην Ευρώπη, με κατακλυσμικές συνέπειες, καθώς το AfD, ο πραγματικός νικητής των εκλογών, έχει από καιρό θέσει θέμα εξόδου της Γερμανίας από την ευρωζώνη, επειδή, όπως λέει, «το ευρώ χωρίζει, παρά ενώνει» τους λαούς της Ευρώπης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος βγαίνει από την εκλογική αναμέτρηση λαβωμένη, πράγμα που σημαίνει τρία πράγματα: α) ότι θα είναι δύσκολο να ξανασυσταθεί ο άξονας Παρίσι-Βερολίνο, β) οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με τους Άγγλους θα γίνουν πιο δύσκολες για την ΕΕ, και γ) μπαίνει ένα τέλος στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Και αυτές δεν θα είναι οι μόνες συνέπειες…
Πάνω απ’ όλα, το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια στροφή της Γερμανίας προς τον εαυτό της, γιατί, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, στη βιομηχανική αυτή χώρα των υψηλών πλεονασμάτων, το 22% των πολιτών (αθροίζοντας τους ψηφοφόρους του AfD και του Die Linke), δηλαδή πάνω από 10.000.000 Γερμανοί, βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Πριν λοιπόν οι Γερμανοί ιθύνοντες επιχειρήσουν ξανά να «σώσουν» άλλους λαούς, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τα του οίκου τους και να σώσουν τον εαυτό τους.

 


Translate this post