Ανησυχία των Βρυξελλών για την πικρή νίκη της Μέρκελ

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον της Ευρώπης μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

 

ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ των συντηρητικών συμμάχων της Άνγκελα Μέρκελ που κυριάρχησαν στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την εντεινόμενη ανησυχία για το πώς η Γερμανίδα καγκελάριος θα χειριστεί έναν άβολο νέο κυβερνητικό συνασπισμό και τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού της άκρας Δεξιάς.
«Με την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία παραμένει ο ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της καγκελαρίου και ηγείται της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παρ’ όλα αυτά, μια πηγή προσκείμενη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προέβλεψε πως θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, καθώς η Μέρκελ θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τον «μεγάλο συνασπισμό» της με τους Σοσιαλδημοκράτες με μια συμμαχία που θα συμπεριλαμβάνει τόσο τους Πράσινους, οι θέσεις των οποίων κλίνουν στην κεντροαριστερά, όσο και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), γεράκια σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα.
«Τα πράγματα πήγαιναν πολύ ομαλά με τους σοσιαλδημοκράτες», ανέφερε η πηγή στο ΕΛΚ. «Τώρα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει», συμπλήρωσε.
Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα σχηματιστεί το κυβερνητικό σχήμα που αποκαλείται «Τζαμάικα», από τα χρώματα των τριών κομμάτων, που αντιστοιχούν σε εκείνα της σημαίας της Τζαμάικας.
Ο Μάρτιν Ζελμάγερ, προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα μήνυμα το οποίο περιείχε τρεις σημαίες: αυτή της Τζαμάικας, πλαισιωμένη δεξιά και αριστερά της από σημαίες της ΕΕ – μια αντανάκλαση των ελπίδων στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση της δέσμευσης του Βερολίνου στην Ευρώπη, που ορισμένοι όμως θεωρούν πως πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση.
ν

O υποψήφιος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία θα αποτελείται από το κόμμα της Μέρκελ (CDU – μαύρο χρώμα), τους Πράσινους (Grüne) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP – πορτοκαλί χρώμα) συνθέτοντας τη σημαία της Τζαμάικας. Image: Supplied
ν

Μια από τις πρώτες απώλειες, εξαιτίας της πολιτικής αδυναμίας της Μέρκελ, ενδέχεται να είναι η εγκατάλειψη της προσπάθειας ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη, για την οποία ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει το όραμά του αύριο Τρίτη.
Αυτό το σχέδιο, όπως και οι προτάσεις που έκανε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν θα συναντήσουν πλέον πολύ ισχυρές αντιστάσεις από μέρους του Βερολίνου, όπου πολλοί δηλώνουν πως φοβούνται ότι η Γερμανία θα κληθεί να χρηματοδοτήσει στο μέλλον και άλλα προγράμματα στήριξης κρατών.
ν

Ευχολόγια και αντιστάσεις

Οι αντιστάσεις μπορεί να προέλθουν τόσο από τους συντηρητικούς της Μέρκελ, οι οποίοι έχουν θορυβηθεί από την ραγδαία αύξηση του ποσοστού του AfD στα δεξιά τους –το Εναλλακτική για τη Γερμανία όχι μόνο μπήκε στη Βουλή αλλά είναι πλέον τρίτο κόμμα– όσο και από το FDP, ο ηγέτης του οποίου Κρίστιαν Λίντνερ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο το Βερολίνο να πάρει μέρος στο σχέδιο να αποκτήσει η ευρωζώνη κοινό προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών, όπως προτείνει ο Μακρόν.
Ο επικεφαλής των φιλελεύθερων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο φεντεραλιστής πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί στη Γερμανία ένας κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος θα ταχθεί υπέρ της Ευρώπης και θα προωθήσει την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επικεφαλής του FDP στο ΕΚ, ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι «ανοιχτόμυαλο» και «φιλοευρωπαϊκό». Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ένας από τους μεγάλους κερδισμένους των χθεσινών εκλογών, καθώς κατάφερε να δώσει ζωή στο FDP που στις εκλογές του 2013 είχε μείνει εκτός Βουλής.
Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων Ράινχαρτ Μπουτικόφερ τόνισε πως το κόμμα του θέλει να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, «αξιοποιώντας το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει», με τη συμμετοχή «του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Βερολίνου».
Οι όροι που χρησιμοποίησε παραπέμπουν απευθείας στην ομιλία που εκφώνησε ο Γιούνκερ πριν από δέκα ημέρες, όταν διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι τα αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σε πτώση και προέτρεψε να προωθηθεί το ταχύτερο η βαθύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ.
Όμως ο Γκούντραμ Βολφ, ο Γερμανός διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Bruegel, αμφισβητεί ευθέως το σκεπτικό του Γιούνκερ, προβλέποντας ότι η Γερμανία θα κάνει στροφή προς τα δεξιά, λόγω της ανόδου του AfD και των αντιστάσεων από το FDP, που θα εμποδίσουν την πραγμάτωση των μεγαλεπήβολων οραμάτων του Μακρόν και του Γιούνκερ.
«Σε καμιά περίπτωση ο λαϊκισμός δεν είναι νεκρός», έγραψε ο Βολφ στο Twitter. «Η ομιλία του Γιούνκερ βασιζόταν σε μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση της πραγματικότητας».
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post