Μπορεί να επηρεάσει ο άνθρωπος το DNA;

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Εναλλακτικές θεραπείες

ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

#1 DNA και σκέψη

Η δύναμη της σκέψης μπορεί να αλλάξει τα πάντα: να θεραπεύσει κάποιον, να τον βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση, να αλλάξει τη ζωή του.


ν

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ πειράματα έχουν δείξει ότι η δύναμη της σκέψης επηρεάζει το DNA του ανθρώπου, ενεργοποιώντας τις κρυμμένες δυνάμεις του γενετικού κώδικα.  Ενεργοποιώντας τις δυνάμεις αυτές, ο άνθρωπος μπορεί να αυτοθεραπευτεί και να επιβραδύνει ή να εξαλείψει το γήρας.
Επιστημονική φαντασία; Όχι ακριβώς. Ο άνθρωπος έρχεται στη γη με πολλά δώρα, στην πορεία της ζωής του όμως ξεχνάει να τα ανοίξει! Σε αυτή την τριλογία, θα εξετάσουμε πώς επιδρά η σκέψη στο ανθρώπινο DNA, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της σκέψης μέσω της θεραπείας DNA για την οποία θα μιλήσουμε στο δεύτερο μέρος και της θεραπείας Θήτα που αναπτύσσεται στο τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς.
ν

Επηρεάζοντας το DNA

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το DNA είναι αμετάβλητο. Και είναι αλήθεια, ορισμένα στοιχεία του DNA είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα αλλάξουν ποτέ. Υπάρχουν όμως αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μικρές αλλαγές στον γενετήσιο κώδικα.
Καθώς μεγαλώνουμε, για παράδειγμα, μπορούμε να παρατηρήσουμε κάποιες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας: τα μαλλιά μας γκριζάρουν, το δέρμα μας αποκτά ρυτίδες και οι ασθένειες χτυπάνε πιο εύκολα. Ορισμένα κύτταρα παύουν να λειτουργούν και αυτό έχει σαν συνέπεια το γήρας. Για ποιον λόγο όμως σταματά ο προγραμματισμός των κυττάρων αυτών είναι άγνωστο. Ένας λόγος που θεωρείται πολύ πιθανός σήμερα είναι η έκθεση στον ήλιο, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρκετά τη λειτουργία του DNA.
Η επίδραση των περιβαλλοντικών επιρροών στο DNA εξακολουθεί να ερευνάται διεξοδικά, αλλά υπάρχουν και κάποιοι ευρέως γνωστοί παράγοντες. Άλλωστε, οι αλλαγές στο DNA ίσως θα έπρεπε να ονομαστούν πιο σωστά μεταλλαγή. Η δημιουργία καρκινογόνων κυττάρων θεωρείται επίσης μεταλλαγή της αρχικής κατάστασης του DNA. Δεν είμαστε προγραμματισμένοι για να παθαίνουμε καρκίνο. Υπάρχουν και εδώ ορισμένοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Για κάποιο λόγο, το πρόγραμμα του DNA αποτυχαίνει και σαν αποτέλεσμα παράγει ανώμαλα κύτταρα.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι μεταλλαγές ή οι αλλαγές στο DNA ακολουθούν μετά την εμφάνιση συγκεκριμένων ιών στο σώμα. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια μέθοδος μέσω της οποίας η γονιδιακή θεραπεία μελετάται σε βάθος. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές χρησιμοποιούν ιούς, συνήθως από κοινές ασθένειες, όπως είναι το κρυολόγημα, για να αλλάξουν ένα μέρος της γονιδιακής έκφρασης, εφόσον είναι γνωστό ότι οι ιοί μπορούν να «ξαναγράψουν» ένα μέρος του κώδικα του DNA.
Για ένα άλλο μέρος του κώδικα, η αλλαγή που διαδραματίζεται είναι υπερβολικά μικρή και επηρεάζει πολύ λίγες εκφράσεις συγκεκριμένων γονιδίων. Γενικά, θεωρείται ότι το κύριο μέρος του DNA παραμένει αμετάβλητο. Υπάρχει, παρ’ όλα αυτά, και η πεποίθηση, ειδικά στην εναλλακτική Ιατρική και στον τομέα της αυτοβελτίωσης ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να αλλάξει το DNA του, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης του.
Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως, αλλά οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Μια από αυτές είναι η ξεχωριστή ικανότητα των ανθρώπων που έχουν υποστεί μια τραυματική εμπειρία να αναπτύσσουν μια νέα νευρική οδό στον εγκέφαλο μετά από θεραπεία, όπως είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία*. Η συμπεριφορά όμως αυτή θα μπορούσε να είναι και η φυσική αντίδραση των εγκεφαλικών κυττάρων, κάτι δηλαδή για το οποίο είναι ήδη «προγραμματισμένα».
ν

Οι ιδιαιτερότητες του DNA

Ένας άλλος ενδιαφέρον τομέας που σχετίζεται με το θέμα αυτό είναι η επιγενετική**, η οποία αξιολογεί τις περιβαλλοντικές επιρροές που μπορεί να επιδράσουν πάνω στο DNA των παιδιών. Παλιότερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο κώδικας του DNA στα αναπαραγωγικά κύτταρα ήταν αμετάβλητος (εκτός από την περίπτωση της μεταλλαγής). Τώρα οι επιστήμονες παρατηρούν και καταγράφουν με ποιο τρόπο μπορεί να αλλάξει ο κώδικας των αναπαραγωγικών κυττάρων από μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων προτού αποκτήσουν παιδιά.
Το DNA λοιπόν μπορεί να μην έχει να κάνει αποκλειστικά με τα κληρονομικά χαρακτηριστικά της οικογένειας, όπως χρώμα μαλλιών ή ματιών ή προδιάθεσης για συγκεκριμένες ασθένειες, αλλά μπορεί να επηρεάζεται επίσης από τη συμπεριφορά των γονιών μας. Μερικοί αποφασιστικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία και το κάπνισμα πριν την απόκτηση παιδιών. Αυτό οδήγησε κάποιους ερευνητές να συμπεράνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να αλλάζουν ριζικά το DNA των μελλοντικών παιδιών τους, εξαιτίας του τρόπου ζωής τους και των επιρροών που έχουν δεχτεί από το περιβάλλον.
ν

Σημειώσεις

* Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία ασχολείται με τα συναισθήματα που καθορίζουν τη συμπεριφορά και επηρεάζονται από τις σκέψεις μας. Παράλληλα, οι πράξεις μας επηρεάζουν με τη σειρά τους τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η τεχνική βασίζεται στην ομιλία και λύνει από απλά προβλήματα έως σοβαρές φοβίες και τραύματα.

** Επιγενετική είναι η μελέτη των αναστρέψιμων κληρονομήσιμων αλλαγών στη λειτουργία των γονιδίων. Είναι η διαδικασία της επίδρασης στη δράση ενός γονίδιου χωρίς να αλλάζει το ίδιο το DNA του γονιδίου.
ν

Επόμενο: Τι είναι η θεραπεία DNA >

 


1 2 3

Translate this post