Έρευνα: Γιατί οι άνδρες κοιτάζουν τις γυναίκες

Κατηγορία Ψυχολογία, Γυναίκα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Όταν κοιτάζουμε μια γυναίκα τη διαιρούμε σε μέρη, ενώ όταν κοιτάζουμε έναν άνδρα τον βλέπουμε συνολικά, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βλέπουν τις γυναίκες σαν μια συλλογή από μέρη. Image: Supplied
ν

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ: Οι γυναίκες είναι αντικείμενα – τουλάχιστον έτσι τις βλέπει το ανδρικό μάτι. Αλλά και οι γυναίκες κάνουν το ίδιο όταν παρατηρούν άλλες γυναίκες. Αυτό αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με  τους συντάκτες της μελέτης, οι εγκέφαλοι τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών κοιτάζουν τους άλλους άνδρες ως «πρόσωπα».
Δηλαδή, όταν το αντικείμενο της παρατήρησης είναι άνδρας, τον εξετάζουν ολόκληρο συνολικά, ενώ όταν πρόκειται για γυναίκα τη «διαιρούν» σε μέρη (πρόσωπο, στήθος, οπίσθια, πόδια) και τα εξετάζουν ένα-ένα χωριστά.
Αυτό δείχνει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εξετάζουν μια γυναίκα με τον ίδιο τρόπο που εξετάζουν ένα αντικείμενο.
Στην έρευνα πήραν μέρος 227 άτομα, στα οποία οι επιστήμονες έδειξαν ίσο αριθμό εικόνων ανδρών και γυναικών. Κατόπιν τους έδειξαν εικόνες που εμφάνιζαν μόνο τη βουβωνική χώρα, τα ισχία και τη λεκάνη, και τους ζητούσαν να εντοπίσουν γρήγορα το άτομο στο οποίο ανήκαν.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες της έρευνας μπορούσαν να εντοπίσουν αμέσως το άτομο στο οποίο ανήκε π.χ. η βουβωνική χώρα όταν επρόκειτο για γυναίκα, ενώ όταν η βουβωνική χώρα ανήκε σε άνδρα δυσκολεύονταν πολύ να εντοπίσουν το κατάλληλο πρόσωπο.
Και αυτό επειδή έβλεπαν τους άνδρες «ολιστικά», από το κεφάλι έως τα πόδια σαν σύνολο, ενώ διαιρούσαν τις γυναίκες στα διάφορα μέρη του σώματος – πρόσωπο, μαλλιά, μάτια, μύτη, φρύδια, χέρια, πλάτη, στήθος, λεκάνη, πόδια κτλ.
Αυτού του είδους την «τοπική» επεξεργασία τη χρησιμοποιούμε όταν εξετάζουμε αντικείμενα πριν τα αγοράσουμε, όπως αυτοκίνητα, υπολογιστές και σπίτια.
Αντίθετα, η «ολιστική» επεξεργασία είναι πολύ πιο περιεκτική και ευρύτερη, επειδή εξετάζει όλες τις πτυχές που σχετίζονται με ένα πρόσωπο.
ν

Οι άντρες και οι γυναίκες βλέπουν τους άλλους άνδρες ως σύνολο συμπεριφοράς και χαρακτήρα και δεν τους διαιρούν σε κομμάτια. Image: Supplied
ν

 


Translate this post