Ξεκίνησαν οι δοκιμές του υπερηχητικού Hyperloop (vid)

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία, Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το Hyperloop, το πρώτο υπερηχητικό τρένο στον κόσμο, κατεβάζει τον ουρανό μέσα σε έναν επίγειο σωλήνα κενού.

Το πρωτότυπο Hyperloop One μεταφέρεται στην έρημο της Νεβάδας για τις πρώτες δοκιμές ενός υπερσύγχρονου συστήματος μεταφοράς. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ο EΛΟΝ ΜΑΣΚ είναι μεγιστάνας με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και με νοτιοαφρικανική, καναδική και αμερικανική υπηκοότητα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος και μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Οντάριο του Καναδά, φυσική στα Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και οικονομικά στη Σχολή Οικονομικών Ουόρτον.
Σήμερα είναι γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας SpaceX, η οποία μεταφέρει εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς και γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας Tesla Motors, που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Υπήρξε επίσης συνιδρυτής των Zip2 και PayPal. Ανάμεσα στα τελευταία οράματά του συγκαταλέγεται ένα σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας με την ονομασία Hyperloop.
Όπως το θέτει ο ίδιος: «Ουσιαστικά εφεύραμε τον δικό μας ουρανό μέσα σε ένα σωλήνα».
ν

Τι είναι το Hyperloop

Τον Αύγουστο του 2013, ο Μασκ παρουσίασε μια πρόταση για μια νέα μορφή συγκοινωνιακού μέσου μεταξύ της ευρύτερης περιοχής του Λος Άντζελες και του Σαν Φραντσίσκο, την οποία ονόμασε Hyperloop. Οργάνωσε μια ομάδα με μηχανικούς από την Tesla Motors και την SpaceX οι οποίοι μετά από έρευνα 9 μηνών ολοκλήρωσαν τον αρχικό σχεδιασμό για τη λειτουργία του συστήματος.
Η νέα αυτή μορφή συγκοινωνίας σκοπεύει να επιτρέψει την κάλυψη της απόστασης των 560 χλμ. από το Λος Άντζελες προς το Σαν Φρανσίσκο μέσα σε 35 λεπτά ή λιγότερο, χρόνος ο οποίος είναι συντομότερος ακόμα και από αυτόν των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο περιοχών!
Η κατασκευή του Hyperloop ξεκίνησε το 2016, ενώ τον Ιούλιο του 2017 ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρωτότυπου Hyperloop One στην έρημο της Νεβάδας, βόρεια στο Λας Βέγκας.

ν

ν

Το Hyperloop είναι ένα υψηλής ταχύτητας σύστημα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων που αποτελείται από βαγόνια-κάψουλες που κινούνται μέσα σε έναν σωλήνα χαμηλής πίεσης με την ταχύτητα του ήχου (1.230 χλμ./ώρα), με μαγνητική αιώρηση, χωρίς ρόδες ή ράγες. Η ενέργεια προέρχεται από τον Ήλιο και είναι 100% καθαρή.
Το κόστος είναι μικρό, αφού για να καλυφθεί η απόσταση των 600 χλμ. μεταξύ Λος Άντζελες – Σαν Φρανσίσκο απαιτούνται μόλις 6-10 δισ. δολάρια, όταν για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας απαιτούνται 70 δισ. δολάρια. Η απόσταση θα καλύπτεται σε 35 λεπτά, τη στιγμή που χρειάζονται 5 ώρες και 36 λεπτά με το αυτοκίνητο και 1 ώρα και 21 λεπτά με το αεροπλάνο.

ν

ν

Το σύστημα το έχουν ήδη παραγγείλει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τη σύνδεση του Άμπου Ντάμπι με το Ντουμπάι. Η απόσταση θα καλύπτεται σε 15 λεπτά. Σύμφωνα επίσης με τον Έλον Μασκ έχει εγκριθεί η κατασκευή της γραμμής που θα συνδέει τη Νέα Υόρκη με την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.
Ταξιδεύοντας σε σωλήνες κενού πάνω σε μαγνητικά «μαξιλάρια», τα βαγόνια του Hyperloop δεν θα επιβραδύνουν την ταχύτητά τους από την αντίσταση του αέρα ή από την τριβή των τροχών στις ράγες, καθιστώντας έτσι τα ταξίδια ταχύτερα και φθηνότερα. Ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν την σχετική τεχνολογία, παρά τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος και την πρακτικότητα.

ν

ν

 


Translate this post