Η Αμέλια Έρχαρτ πέθανε σε ιαπωνική φυλακή;

Κατηγορία Ιστορία, Σύγχρονα Μυστήρια

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια παλιά διαβαθμισμένη φωτογραφία φαίνεται να βάζει οριστικό τέλος στο μυστήριο της εξαφάνισης της Αμερικανίδας πιλότου πριν από 80 χρόνια.

Ο πλοηγός Φρεντ Νούναν (όρθιος αριστερά) και η Αμέλια Έρχαρτ (καθιστή δεξιά) στα χέρια των Γιαπωνέζων. Μεγέθυνση μιας παλιάς φωτογραφίας, με αριθμό 14381, από τα Εθνικά Αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Image: Supplied
ν

Η ΑΜΕΛΙΑ Έρχαρτ γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 στο Κάνσας των ΗΠΑ. Ακολούθησε το επάγγελμα της αεροπόρου, κάτι ασύλληπτο για εκείνη την εποχή, και ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό, οδηγώντας το κόκκινο μονοκινητήριο Lockheed Vega 5b. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, τιμήθηκε με τον σταυρό διακεκριμένων πτήσεων και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης “The Ninety-Nines” για τις γυναίκες πιλότους.
Στις 2 Ιουλίου 1937, η Αμέλια Έρχαρτ και ο συγκυβερνήτης της Φρεντ Νούναν εξαφανίστηκαν πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη νησίδα Χάουλαντ, οδηγώντας το δικινητήριο Lockheed Electra, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να κάνουν τον γύρο της Γης. Η εξαφάνιση της διάσημης αεροπόρου αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Τώρα, μια παλιά διαβαθμισμένη φωτογραφία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού φαίνεται να δίνει οριστικό τέλος στο μυστήριο της εξαφάνισης της Αμερικανίδας πιλότου πριν από 80 χρόνια.
Η φωτογραφία δείχνει την Αμέλια Έρχαρτ, τον συγκυβερνήτη της Φρεντ Νούναν και τα συντρίμμια του Lockheed Electra να έχουν πέσει στα χέρια των Γιαπωνέζων, ύστερα από την πτώση του αεροπλάνου στη θάλασσα.

Αυτή η φωτογραφία που εστάλη στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ONI λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνει, σύμφωνα με τον ερασιτέχνη ιστορικό Λες Κίνεϋ, την Αμέλια Έρχαρτ, τον Φρεντ Νούναν και το Lockheed Electra στην ατόλη Jaluit των Νήσων Μάρσαλ, που τότε ανήκαν στην Ιαπωνία. Image: Supplied
ν

Η σπάνια ιστορική φωτογραφία δείχνει δύο δυτικούς, έναν όρθιο άνδρα και μια καθιστή γυναίκα, που δεν ταιριάζουν με το υπόλοιπο σκηνικό. Image: Supplied
ν

Στο πίσω μέρος του ιαπωνικού πλοίου φαίνονται να επιπλέουν στη θάλασσα τα συντρίμμια του Lockheed Electra, του αεροπλάνου της Αμέλια Έρχαρτ, προς το οποίο φαίνεται να κοιτάζει απεγνωσμένα η γυναίκα που είναι καθιστή, ντυμένη με παντελόνι και πουκάμισο. Image: Supplied
ν

Οι Νήσοι Μάρσαλ βρίσκονται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα-Νέας Γουινέας, και αποτελούν σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νησιά. Είτε εκεί είτε στα νησιά Μαριάνες, οι Έρχαρτ και Νούναν φυλακίστηκαν για να μην αποκαλύψουν τις πολεμικές προετοιμασίες των Ιαπώνων. Πηγή: Google Earth
ν

Η φωτογραφία αυτή που δείχνει την Αμέλια Έρχαρτ να στέκεται στην πτέρυγα του αεροπλάνου της Lockheed Electra, ελήφθη στο Ντάργουιν της Αυστραλίας το 1937, λίγο πριν η Έρχαρτ απογειωθεί με κατεύθυνση τον Ειρηνικό Ωκεανό. Image: Supplied
ν

Η Έρχαρτ και ο Νούναν φορτώνουν το Lockheed L10 Electra στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, στις 28 Ιουνίου 1937. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ομιχλώδη περιστατικά

Η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη της Αμερικανίδας αεροπόρου άρχισε το πρωί της 2ας Ιουλίου 1937, όταν η Έρχαρτ απέτυχε να προσγειωθεί στο σταθμό ανεφοδιασμού στη νησίδα Χάουλαντ, βόρεια του Ισημερινού, κοντά στα νησιά Γκίλμπερτ. Η Έρχαρτ δεν μπόρεσε να εντοπίσει την μήκους 2 χλμ. και πλάτους 500 μέτρων νησίδα Χάουλαντ, επειδή η τεχνολογία πλοήγησης των αεροσκαφών τη δεκαετία του 1930 ήταν στοιχειώδης.
Όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν σε αυτό και υποθέτουν ότι το Lockheed Electra πιθανότατα ξέμεινε από καύσιμα και συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Από την άλλη μεριά, παρά τις εκτεταμένες έρευνες, δεν βρέθηκαν συντρίμμια στην περιοχή αυτή του Ειρηνικού Ωκεανού. Τι είχε συμβεί;

Η νησίδα Χάουλαντ είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακόμη και σήμερα.

Στις 7:42 το πρωί της 2ας Ιουλίου, το πλοίο της αμερικανικής ακτοφυλακής Itasca που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στη νήσο Χάουλαντ έλαβε το εξής μήνυμα από την Έρχαρτ: «Πρέπει να ερχόμαστε προς τα εσάς, όμως δεν μπορούμε να σας δούμε – και τα καύσιμα τελειώνουν. Δεν έχει καταστεί δυνατό να επικοινωνήσω μαζί σας μέσω ασυρμάτου. Πετάμε στα χίλια πόδια».
Λίγο αργότερα, στις 7:58 π.μ. η Έρχαρτ είπε ότι δεν μπορούσε να ακούσει το Itasca και τους ζήτησε να στείλουν φωνητικά μηνύματα ώστε να μπορέσει να πάρει ένα ραδιοφωνικό στίγμα.
Στην τελευταία γνωστή της μετάδοση στις 8:43 π.μ. η Έρχαρτ είπε: «Είμαστε στη γραμμή 157 337. Θα επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα. Θα το επαναλάβουμε στους 6210 χιλιοκύκλους. Περιμένετε». Όμως μερικές στιγμές αργότερα επανήλθε στην ίδια συχνότητα (3105 kHz) με μια μετάδοση η οποία καταχωρήθηκε ως “αμφισβητούμενη”: «Είμαστε σε πορεία από βορρά προς νότο».
Φαίνεται ότι αυτή και ο Νούναν πίστευαν ότι είχαν φτάσει στη χαρτογραφημένη θέση της νησίδας Χάουλαντ, όμως είχαν πέσει έξω κατά περίπου πέντε ναυτικά μίλια (δέκα χιλιόμετρα). Το Itasca χρησιμοποίησε τους λέβητες του για να δημιουργήσει καπνό, αλλά οι δύο αεροπόροι προφανώς δεν τον είδαν. Τα πολλά σκόρπια σύννεφα στην περιοχή γύρω από τη νήσο Χάουλαντ, καθώς και η βαθιά σκιά τους στην επιφάνεια του ωκεανού καθιστούσε δυσδιάκριτο το χαμηλό και επίπεδο προφίλ του μικρού νησιού.
ν

Αμφισβητούμενα ευρήματα

Αυτά είναι τα γεγονότα. Μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου, διατυπώθηκαν μυριάδες θεωρίες σχετικά με την τύχη των δύο αεροπόρων. Άλλοι είπαν ότι το ζεύγος προσγειώθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα και το έφαγαν οι κανίβαλοι και άλλοι ότι η Έρχαρτ ήταν κατάσκοπος και ότι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής της σε ανωνυμία.
Πληροφορίες, που συλλέχθηκαν τις επόμενες δεκαετίες από τους ερευνητές, έδειξαν ότι το αεροπλάνο της Έρχαρτ δεν είχε συντριβεί στον ωκεανό, αλλά είχε προσθαλασσωθεί στον ύφαλο Nikumaroro. Εκεί οι δύο πιλότοι περισυλλέγησαν από τους Ιάπωνες, οι οποίοι τους οδήγησαν σε ένα από τα νησιά Μάρσαλ. Ο συγγραφέας Fred Goerner, στο βιβλίο του The Search for Amelia Earhart, που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960, γράφει ότι οι ντόπιοι των Νήσων Μάρσαλ έλεγαν ακόμη ιστορίες σχετικά με ένα ζευγάρι λευκών που είχε φτάσει εκεί με το αεροπλάνο του.
ν

Το ντοκιμαντέρ του History Channel “Amelia Earhart: The Lost Evidence”, υποστηρίζει ότι το Lockheed Electra περισυλλέγει από ένα ιαπωνικό φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκε στις Νήσους Μάρσαλ. Image: Supplied
ν

Την τελευταία δεκαετία, ο ερασιτέχνης ιστορικός Λες Κίνεϋ, συνταξιούχος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ξόδεψε πολύ χρόνο ερευνώντας για στοιχεία στις Νήσους Μάρσαλ, που να δείχνουν ότι το ζεύγος είχε περάσει από εκεί.
Από τα στοιχεία που συνέλεξε ξεχωρίζει ένα μοναδικό εύρημα – μια διαβαθμισμένη φωτογραφία που ήταν θαμμένη στα Εθνικά Αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η φωτογραφία δείχνει σε μια προβλήτα έναν ψηλό λευκό άνδρα με αραιωμένα τα μπροστινά του μαλλιά και μια καθιστή γυναίκα με δυτική αμφίεση. Στο βάθος φαίνεται αγκυροβολημένο ένα ιαπωνικό πλοίο στρατιωτικών μεταφορών, που αναγνωρίστηκε ως το Koshu Maru, το οποίο έχει στην πρύμνη του δεμένη μια φορτηγίδα με κάτι που φαίνεται σαν συντρίμμια αεροπλάνου.
Ο Κίνεϋ πιστεύει ότι η φωτογραφία δείχνει την Έρχαρτ, τον πλοηγό Νούναν και το Lockheed Electra και ότι ελήφθη από κάποιον πράκτορα των Αμερικανών που εργαζόταν για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού, στην ατόλη Jaluit των Νήσων Μάρσαλ. Τα γραμματόσημα και τα όσα αναγράφονται στην φωτογραφία επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητά της, δεν υπάρχει όμως ημερομηνία.
Ο Κίνεϋ πάντως υποστηρίζει ότι τραβήχτηκε πριν από τον πόλεμο, καθώς το 1943 οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις των Ιαπώνων είχαν υποστεί μετατροπές και επεκτάσεις.
Αργότερα, λέει ο Κίνεϋ, το ζεύγος μεταφέρθηκε στη Σαϊπάν, στα νησιά Βόρειες Μαριάνες, που και αυτά βρίσκονταν τότε υπό ιαπωνική κατοχή. Οι Ιάπωνες δεν άφησαν ελεύθερο το ζεύγος επειδή φοβούνταν μήπως επιστρέφοντας στην Αμερική αποκαλύψει τις πολεμικές προετοιμασίες τους.
Ως απόδειξη των ισχυρισμών του, παρουσιάζει ένα έγγραφο από το Γραφείο του Αρχηγού Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 1939, που αναφέρει ότι η Έρχαρτ ήταν φυλακισμένη στις Νήσους Μάρσαλ.
ν

Το έγγραφο αυτό από το Γραφείο του Αρχηγού Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 1939, αναφέρει ότι η Έρχαρτ ήταν φυλακισμένη στις Νήσους Μάρσαλ. Image: Supplied
ν

Πολλοί ειδικοί πάντως, όπως η Ντόροθι Κοχρέιν, επιμελήτρια του τμήματος αεροναυπηγικής στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δεν αρκούν για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς του Κίνεϋ, ενώ η επίμαχη φωτογραφία είναι «αρκετά θολή» για να αναγνωριστούν τα πρόσωπα.
Όπως και να ’χει, μέχρι να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, η Έρχαρτ θα παραμένει ως το πιο διάσημο πρόσωπο που εξαφανίστηκε από προσώπου γης και το μυστήριο σχετικά με το τι πραγματικά της συνέβη θα συνεχίσει να περιβάλει το θρύλο της.
ν


ν

 


Translate this post