Αιγαίο: σεισμός 6,7 Ρίχτερ με τσουνάμι και 2 νεκρούς

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ισχυρός σεισμός στην Κω και στην Αλικαρνασσό με τσουνάμι μισού μέτρου και 2 νεκρούς μέχρι στιγμής.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες περπατούν μέσα στα νερά στο λιμάνι της Κω ύστερα από το μικρό τσουνάμι αποτέλεσμα του σεισμού που χτύπησε τα παραθαλάσσια θέρετρα του Ανατολικού Αιγαίου. Πηγή: Twitter
ν

ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ στην παραλία της Κω, στην Αλικαρνασσό, στην Μαρμαρίδα και στην Κνίδο ταρακουνήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα στις 1:31 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το US Geological Survey.
Στην Κω έχουν καταρρεύσει οι προσόψεις πολλών κατοικιών και εκτός των δύο νεκρών υπάρχουν 115 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Η προβλήτα στο λιμάνι της Κω έχει υποστεί σοβαρά ρήγματα και έχει καταστεί ακατάλληλη για το δέσιμο των πλοίων.
Αξιωματούχος του νοσοκομείο του νησιού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο θάνατος των θυμάτων προήλθε μετά από κατάρρευση στέγης σε μπαρ στο κέντρο της Κω. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν ήταν γνωστές έως νωρίς το πρωί. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για δύο ξένους τουρίστες – μια κοπέλα από τη Σουηδία κι έναν άνδρα από την Τουρκία.
ν

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης. Αργά τη νύχτα κυκλοφορούσαν πληροφορίες για επτά νεκρούς, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.
Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στα τουρκικά παράλια, καθώς και τα νερά που πλημμύρισαν την παραλία από το τσουνάμι ύψους μισού μέτρου που προκάλεσε ο δυνατός σεισμός.
v

Σύμφωνα με την πυροσβεστική απεγκλωβίστηκαν τρεις τραυματίες. Στο νησί της Κω επικρατούσε πανικός όλη τη νύχτα, ενώ υπήρχε και διακοπή ρεύματος.
Η θάλασσα φούσκωσε και πλημμύρισε την προκυμαία του λιμανιού προκαλώντας ζημιές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως μεταξύ 6,5 και 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω, με εστιακό βάθος στα 8,6 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα παράλια της Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ).
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, προκλήθηκε μικρό τσουνάμι.
ν

Αμέσως μετά, στη 1:38, ακολούθησε και δεύτερος σεισμός εντάσεως 5,1 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του εντοπίζεται στα 10 χλμ. στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέρου και νοτιοδυτικά του Αγαθονησίου.
Στη 1:44 ακολούθησε μετασεισμός εντάσεως 4,6 Ρίχτερ και στη 1:52 δόνηση 4,4 Ρίχτερ. Ακολούθησαν τουλάχιστον 20 μικρότερης έντασης σεισμοί.
Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στη Ρόδο, καθώς επίσης σε Κάλυμνο, Λέρο, Ικαρία και Σάμο. Τα σεισμικά κύματα έγιναν αισθητά ακόμα και στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Στην Κω ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι κάτοικοι και αρκετοί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Πολλοί τουρίστες, που παραθερίζουν στο νησί, κοιμήθηκαν στις παραλίες.
ν

Κως, εικόνες καταστροφής. Photo: AP/Kostoday.gr. Πηγή: Supplied 
ν

Στο λιμάνι της Κω η θάλασσα βγήκε στη στεριά. Photo: AP/Kostoday.gr. Πηγή: Supplied 
ν

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού.
ν

ν

 


Translate this post