Επίθεση χάκερς σπέρνει τον πανικό σε όλη την υδρόγειο

Κατηγορία Τεχνολογία

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Οι χάκερς έχουν προκαλέσει χάος σε όλο τον κόσμο, χτυπώντας επιχειρήσεις, τράπεζες, αεροδρόμια και μολύνοντας χιλιάδες PC.

Η νέα κυβερνοεπίθεση χτύπησε πρώτα την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ουκρανία. Image: Supplied
ν

ΜΙΑ ΝΕΑ και άκρως επιθετική εστία κακόβουλου λογισμικού που περιπλέκει τα δεδομένα φαίνεται να προκαλεί μαζική αναστάτωση σε ολόκληρο τον κόσμο, χτυπώντας ιδιαίτερα σκληρά επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες στην Ευρώπη.
Όλα άρχισαν με ένα απλό email που στάλθηκε από άγνωστη πηγή σε έναν server στην Ουκρανία. Από εκεί το κακόβουλο λογισμικό άρχισε αν εξαπλώνεται σαν φωτιά σε όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη υδρόγειο, παραλύοντας κυβερνητικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις, χρηματιστήρια, τράπεζες και αεροδρόμια, ενώ μολύνθηκαν χιλιάδες PC.
Η Ουκρανία χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά, καθώς εκτός από τράπεζες και κυβερνητικά γραφεία χτυπήθηκε και το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρόκειται για την χειρότερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία της χώρας.
Ανώτερος κυβερνητικός υπάλληλος δημοσίευσε μια φωτογραφία με μια σκοτεινή οθόνη υπολογιστή και τις λέξεις «Όλο το δίκτυο έχει πέσει».
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «χωρίς προηγούμενο», ισχυρίστηκε όμως ότι τα «ζωτικά συστήματα» της χώρας δεν έχουν επηρεαστεί, εννοώντας προφανώς τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
ν

Global cyber attack ‘most likely started with a single email’
ν

ν

Massive cyberattack hits Ukraine, Europe
ν

ν

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft δήλωσε ότι είναι ένα από τα θύματα της επίθεσης των χάκερς, κατάφερε όμως να περιορίσει κάπως τις ζημιές, όχι όμως και ο δανέζικος ναυτικός γίγαντας A.P. Moller-Maersk.
«Μιλάμε για μια πολύ ισχυρή κυβερνοεπίθεση», δήλωσε ο Anders Rosendahl, εκπρόσωπος του ναυτιλιακού ομίλου στην Κοπεγχάγη.
«Έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους της επιχείρησής μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Εκτός από τις βλάβες στη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων της ναυτιλιακής εταιρείας Maersk, το λυτρισμικό Petya έκοψε το ρεύμα στο εργοστάσιο παραγωγής των μπισκότων Lu και Oreo και ανάγκασε τους Γερμανούς εργαζόμενους της Nivea να σχολάσουν νωρίτερα από το κανονικό.
Ενδεικτικό της αρχικής σύγχυσης που επικράτησε ήταν η ανακοίνωση της Rosneft που ανέφερε ότι η εταιρεία ενημέρωσε τις αρχές για την επίθεση που δέχθηκε, ενώ παράλληλα εξέφραζε την ελπίδα «η επίθεση αυτή να μην σχετίζεται με την δικαστική διένεξη που έχουμε με την πετρελαϊκή εταιρεία AFK Sistema».
ν

Η βρετανική διαφημιστική εταιρεία WPP έχει επίσης πληγεί από την επίθεση στον κυβερνοχώρο. Image: Supplied
ν

Χθες το απόγευμα, η βρετανική WPP, η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και ότι εξετάζει την κατάσταση, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι έχει πληγεί η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ιστότοπός της δεν ήταν διαθέσιμος.
Τις τελευταίες ώρες έχουν αναφερθεί κυβερνοεπιθέσεις ευρείας κλίμακας σε βάρος επιχειρήσεων στη Ρωσία, τη Δανία και κυρίως την Ουκρανία όπου έχουν πληγεί τα δίκτυα τραπεζών και του αεροδρομίου του Κιέβου. Επίσης έχουν χτυπηθεί χιλιάδες προσωπικοί υπολογιστές.
Στην αρχή τα περιστατικά θεωρήθηκαν μεμονωμένα και όπως είδαμε στην περίπτωση της Rosneft, η εταιρεία πίστευε ότι δέχτηκε επίθεση από μια αντίπαλο εταιρεία με την οποία είναι στα δικαστήρια.
Ότι πρόκειται για συστηματική επίθεση χάκερς έγινε αντιληπτό όταν το κακόβουλο λογισμικό πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χτυπώντας τη φαρμακοβιομηχανία Merck, με έδρα το Νιου Τζέρσυ, και παραβιάζοντας όλα τα συστήματά της.
Ο αριθμός των εταιρειών και των οργανισμών που επηρεάστηκαν από την κυβερνοεπίθεση άρχισε να μεγαλώνει γρήγορα δείχνοντας ότι έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια κρίση. Στην Αυστραλία χτυπήθηκαν μεταξύ άλλων εταιρείες ταχυμεταφορών, νομικές φίρμες, η σοκολατοβιομηχανία Cadbury και ο εθνικός αερομεταφορέας Qantas.
ν

Άποψη της 4ης μονάδας ισχύος του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία. Το σύστημα παρακολούθησης των επιπέδων της ραδιενέργειας επηρεάστηκε από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Photo: AFP/ Sergei Supinsky. Πηγή: Supplied
ν

Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση σε κάθε συγκεκριμένη εταιρεία, όμως οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μιλούν για μια μορφή εκβιασμού με στόχο την απόσπαση λύτρων, κρατώντας τα δεδομένα κάθε εταιρείας ως ομήρους μέχρι να γίνει η πληρωμή.
Πράγματι, πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από πολλές εταιρείες που δέχτηκαν ταυτόχρονα επίθεση ανέφεραν ότι στην οθόνη των υπολογιστών εμφανιζόταν ένα μήνυμα με το οποίο οι χάκερ ζητούσαν να τους καταβληθούν λύτρα σε bitcoin, ύψους 300 δολαρίων.
«Είναι μια τεράστια επιχείρηση εκβιασμού που εκτυλίσσεται παγκοσμίως», δήλωσε η ρουμανική εταιρία ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών Bitdefender, όπου ο αναλυτής Bogdan Botezatu δήλωσε ότι η επιχείρηση εκβιασμού είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το GoldenEye, ένα από τα προγράμματα ομηρίας των δεδομένων που κυκλοφορούν εδώ και μήνες με στόχο την απόσπαση λύτρων.
ν

Χάος στα αεροδρόμια της Αυστραλίας καθώς χτυπήθηκε η αεροπορική εταιρεία Qantas. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πολλοί ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ανέφεραν ότι ο ιός Petya είναι μια τροποποιημένη παραλλαγή του λυτρισμικού WannaCry ή WannaCrypt που εξαπλώθηκε επίσης πολύ γρήγορα το Μάιο του 2017, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία θραύσης των κωδικών που δημιουργήθηκαν αρχικά από τον Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και πρόσφατα διαρρεύσαν στο διαδίκτυο.
Αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί στην περίπτωση εκείνη που οι χάκερς καταφέρουν να σπάσουν τους κωδικούς πυρηνικών εργοστασίων ή πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο π.χ. μερικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές…
ν

The ‘WannaCry’ Cyberattack: Four Things to Know
ν

ν

 


Translate this post