Είναι αδύνατο να βρείτε την ηλικία αυτής της γυναίκας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, NEWS, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δεν ξοδεύει ώρες στο γυμναστήριο, δεν κάνει botox ούτε πίνει χυμούς για αδυνάτισμα κι όμως διατηρεί ένα αξιοζήλευτο σώμα. Ποιο είναι το μυστικό της;

Η Κάρολαϊν Χαρτζ με το απίστευτο για την ηλικία της σώμα. Image: Supplied
ν
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα σημάδια των γηρατειών: αρθριτικά, αρχές φαλάκρας, νέες ρυτίδες. Αλλά άσχετα με το πώς εμφανίζονται στον καθένα, ένα είναι βέβαιο: ότι τα γηρατειά ξεκινούν από το νου.
Δυστυχώς, σχεδόν όλοι μας τρέφουμε ενδόμυχα την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή πρέπει να γεράσουμε. Και αυτή η πεποίθηση είναι τόσο ισχυρή, ώστε πραγματικά μας οδηγεί στη φθορά: ο νους μας παθαίνει σκλήρυνση και δεν δημιουργεί ούτε παράγει νέες ιδέες, ενώ το σώμα μας πωρώνεται και τελματώνει σε ανθυγιεινές συνήθειες.
Πράγματι, αυτό θα πει γηρατειά – τουλάχιστον αυτό μας έχουν μάθει η οικογένειά μας, οι φίλοι μας και ακόμη η τηλεόραση και ο κινηματογράφος. Όμως αυτό είναι ψευδαίσθηση. Αν τα γηρατειά είναι κάτι που μαθαίνεται, τότε είναι πολύ λογικό να συμπεράνουμε ότι ξεμαθαίνεται κιόλας.
Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι μια… γιαγιά από το Περθ της Αυστραλίας, η Κάρολαϊν Χαρτζ (Carolyn Hartz), η οποία τον Ιούλιο που μας έρχεται θα γίνει εβδομήντα ετών!
Παντρεμένη με τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια, συναγωνίζεται πολλές νεώτερές της με το μπικίνι της στην παραλία.
ν
Η Κάρολαϊν Χαρτζ φαίνεται απίστευτη στα 70 χρόνια της. Image: Supplied
ν
Ποιο είναι το μυστικό της; «Πρέπει να προσέχετε τι βάζετε στο σώμα σας – αυτό είναι το νούμερο ένα μυστικό∙ και το δεύτερο ότι πρέπει να κουνάτε τα πόδια σας», λέει η ίδια.
Η Χαρτζ ποτέ δεν χρησιμοποίησε την ηλικία της ως δικαιολογία για να πάψει να είναι κινητική και δραστήρια. Εφέτος που μπαίνει στην όγδοη δεκαετία της ζωής της έκανε δύο πράγματα: έβγαλε ένα βιβλίο, το “Free Baking Sugar” και αποφάσισε να αρχίσει να παίζει πάλι τένις.
Μάλιστα προσέλαβε τον ίδιο προπονητή τον οποίο είχε στη δεκαετία του ’80, όταν ήταν τότε 30 ετών. Ο προπονητής, που την περνάει δέκα χρόνια, είναι τώρα συνταξιούχος.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η νοητική στάση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του καθενός από εμάς ως ανθρώπου. Εκείνο που πιθανά δεν γνωρίζουμε –και ίσως ποτέ δεν υποψιαστήκαμε– είναι ότι η νοητική στάση μας, όπως αποκρυσταλλώνεται από τις αντιλήψεις του περιβάλλοντος, μας οδηγεί τελικά στα γηρατειά και στο θάνατο.
Αντίθετα, το να είμαστε ανοιχτοί και ευπροσάρμοστοι στις νέες ιδέες, το να είμαστε αυθόρμητοι και δημιουργικοί, έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί το κλειδί της αιώνιας νεότητας και μακροζωίας. Και ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθεί κάποιος ότι θα παραμείνει ευπροσάρμοστος σε μεγάλη ηλικία είναι να αρχίσει να δουλεύει πάνω σ’ αυτό όσο είναι νέος. Γιατί, αντίθετα από την αρτηριοσκλήρωση, η σκλήρυνση του νου μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία.
ν
Τα αθλήματα με ρακέτες είναι πιο ευεργετικά σε σύγκριση με άλλα αερόβια αθλήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Image: Supplied
ν
Όπως δείχνει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο μειώνει τη θνησιμότητα, αλλά υπάρχουν τρία αθλήματα που υπερέχουν: το τένις μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 47% σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνται, η κολύμβηση μειώνει τον κίνδυνο κατά 28% και η αεροβική γυμναστική κατά 27%.
Η άσκηση, ωστόσο, είναι ένας δευτερεύων παράγοντας. Πρωτίστως πρέπει να αλλάξουμε νοητική στάση, ιδιαίτερα τη βασική και αμετάβλητη πίστη μας ότι τα γηρατειά είναι μια σταθερή, αναπότρεπτη μηχανική διαδικασία∙ ότι το σώμα πρέπει αναμφίβολα να φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου∙ ότι είμαστε καταδικασμένοι να γεράσουμε, να υποφέρουμε και να πεθάνουμε.
Αυτά τα πιστεύω είναι που δημιουργούν στην πραγματικότητα το βιολογικό φαινόμενο που ονομάζουμε γηρατειά και τις χιλιάδες σωματικές του εκδηλώσεις, που ξεκινούν από την υπέρταση έως την κώφωση και από τον καταρράκτη έως την πλήρη εξάντληση και αδυναμία.
Αυτές όμως οι πεποιθήσεις δεν συμβαδίζουν με τη φύση. Πουθενά δεν είναι γραμμένο –ούτε φυσικά στο DNA– ότι πρέπει να γερνάμε και να πεθαίνουμε. Το ότι αυτό συμβαίνει είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής παραπλάνησης, μιας μοιραίας αποδοχής.
ν
Φτιάχνοντας υγιεινά γλυκίσματα με την εγγονή της. Image: Supplied
ν
Για να ξεπεράσουμε ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού προγραμματισμού που μας οδηγεί στη φθορά, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε την ικανότητα να ελέγξουμε τη διαδικασία γήρανσης.
Για παράδειγμα, κάθε φορά που ασκείτε τους δικέφαλους μυς, η αντίληψή σας –στην περίπτωση αυτή το σήμα που σας στέλνει ο φλοιός του εγκεφάλου– διδάσκει στον μυ να είναι δυνατότερος, ενώ ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, η καρδιά και οι ενδοκρινείς αδένες προσαρμόζονται και αυτά στο νέο ρυθμό λειτουργίας. Αυτό το είδος συνειδητής δραστηριότητας χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζουμε μάθηση, και είναι μια μάθηση ανάπτυξης και όχι γήρανσης.
Προφανώς ισχύει και το αντίθετο. Αν κάποιος παραμελήσει την βασική ανάγκη που έχει το σώμα για σωματική δραστηριότητα, ολόκληρο το σώμα αρχίζει να ατροφεί: το καρδιαγγειακό σύστημα γίνεται πιο αδύναμο, οι ιστοί και τα οστά ευαισθητοποιούνται, είναι πιθανότερη η παχυσαρκία και επέρχεται η κατάθλιψη. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια η πρόωρη γήρανση. Με άλλα λόγια, δεν γερνούν μόνο τα μέρη του σώματος που δεν χρησιμοποιούνται.
Πριν από 30 χρόνια, η 40χρονη τότε Κάρολαϊν Χαρτζ έμαθε ότι πάσχει από διαβήτη. Η διάγνωση αυτή έκανε την Κάρολαϊν να εγκαταλείψει όλους τους «γλυκούς πειρασμούς» – από το καθημερινό cheesecake που έτρωγε για πρωινό έως το απογευματινό πακέτο μπισκότων. Για ένα χρόνο έκανε αυστηρή αποχή από τα γλυκά και τις ανθυγιεινές τροφές, έως ότου σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της.
Όταν τα επίπεδα επανήλθαν στο κανονικό, αντί να συνεχίσει τη στέρηση, νιώθοντας καταπιεσμένη και ανασφαλής, και διδάσκοντας έτσι το σώμα της να γεράσει άσχημα, επικεντρώθηκε στο πώς να φτιάχνει υγιεινές τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, αλλά όσο το δυνατόν πιο νόστιμες και γευστικές, χωρίς να χρειάζεται να τρώει κάποιος υπερβολικές ποσότητες. Τελικά η έρευνα την οδήγησε στο να γίνει επιχειρηματίας κι έτσι σε ηλικία 55 ετών ίδρυσε τη SweetLife, μια εταιρεία που διανέμει ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που ονομάζεται ξυλιτόλη.
Η ξυλιτόλη είναι μια οργανική ουσία, που χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό και ανευρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στα βατόμουρα, το φλοιό του καλαμποκιού, τη βρώμη και τα μανιτάρια.
ν
Θα μπορούσε να είναι ένα από τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ. Image: Supplied
ν
Εκτός από την επιχειρηματική δραστηριότητα, η Χαρτζ διαλογίζεται και κάνει μακρινούς περιπάτους με τον επί 40 χρόνια σύζυγό της.
Αν και παραδέχεται ότι έχει λάβει κάποια αισθητική φροντίδα, υποστηρίζει ότι η πλαστική χειρουργική δεν είναι το μυστικό για τη νεανική της εμφάνιση.
Κοιμάται επτά με οκτώ ώρες τη νύχτα και κάνει φιλανθρωπικό έργο για το Brain Cancer Foundation. Αλλά, όπως λέει η ίδια, το πραγματικό μυστικό για την υγεία και την νεανικότητά της είναι η αισιόδοξη στάση της – βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο.
Πράγματι, χαρακτηριστικό της νεότητας είναι η προσφορά στο σύνολο μαζί με το στοιχείο της δημιουργίας. Οι άνθρωποι που έχουν καλή νοητική υγεία διδάσκουν στο σώμα τους να γερνάει σωστά, ενώ οι καταπιεσμένοι και ανασφαλείς άνθρωποι διδάσκουν στο σώμα τους να γερνάει άσχημα.
ν

 


Translate this post