Η μηχανή που δείχνει αν είσαι πλούσιος ή φτωχός

Κατηγορία Wellbeing

WELLBEING

Posted by Youmagazine Staff

 

Αισθάνεστε φτωχοί; Δείτε ποια είναι η θέση σας στην παγκόσμια λίστα των πλουσίων και των φτωχών.

Ανήκετε στους πλούσιους ή στους φτωχούς; Ό,τι κι αν πιστεύετε, το πιθανότερο είναι να κάνετε λάθος. Image: Supplied
ν
ΥΠΑΡΧΕΙ μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή που δείχνει ακριβώς τη θέση σας στην παγκόσμια λίστα των πλουσίων και των φτωχών, σύμφωνα με το ετήσιο εισόδημά σας.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως τα χρήματα που κερδίζουν δεν είναι αρκετά, και πως όχι μόνο δεν βρίσκονται στην κορυφή μαζί με το 1%, το 5% ή το 10% του πληθυσμού, αλλά ούτε μεταξύ του 10% και του 50% του πληθυσμού, κατατάσσοντας τους εαυτούς τους στα φτωχότερα στρώματα κάτω του 50%. Είναι όμως έτσι;
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, το μόνο βέβαιο είναι ότι κάνετε λάθος.
Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες, που κλαιγόμαστε με το παραμικρό, όχι μόνο τώρα στην εποχή των Μνημονίων, αλλά ακόμη και τότε που οι αγελάδες ήταν παχιές.
Όμως δεν είμαστε μόνο εμείς στον πλανήτη. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι, για την ακρίβεια 7,5 δισεκατομμύρια πάνω στη γη, των οποίων αγνοούμε τα εισοδήματα και τις συνθήκες ζωής γενικότερα.
Για να ενημερωθεί κανείς κατά πόσο ανήκει στην κατηγορία των πλουσίων ή των φτωχών, μια φιλανθρωπική ομάδα στη Μεγάλη Βρετανία, η Care International, έφτιαξε ένα λογισμικό, το Global Rich List Calculator, που σας ενημερώνει για το πού βρίσκεστε οικονομικά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
ν

Ένας μισθωτός ή συνταξιούχος που παίρνει 650 ευρώ το μήνα βρίσκεται πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη και στο εκλεκτό 17,4% του παγκόσμιου πληθυσμού. The Global Rich List calculator.
v

Πώς λειτουργεί

Μπορείτε να μετατρέψετε το ετήσιο εισόδημά σας σε δολάρια (γράφετε στην ειδική θέση το ολικό ποσό χωρίς τελείες ή κόμματα) ή αν το βάλετε σε ευρώ, θα πρέπει να γράψετε δίπλα στο ποσό τη λέξη euro.
Ο υπολογιστής συνδυάζει τα πιο πρόσφατα μισθολογικά δεδομένα, όπως αυτά δίδονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, μετατρέπει τα διάφορα νομίσματα σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία, και χρησιμοποιεί ένα στατιστικό μοντέλο για την εκτίμηση της αγοραστικής δύναμης του χρήστη και της τελικής κατάταξής του στην παγκόσμια λίστα.
Μερικά παραδείγματα:
Ένα άτομο που κερδίζει 60.600 δολάρια (55.200 ευρώ) ετησίως, ή 4.600 ευρώ το μήνα, είναι το 11.104.998ο πλουσιότερο άτομο στη γη, ανήκοντας στο 0,19% των ελάχιστων προνομιούχων.
Εάν κερδίζετε κάτι λιγότερο, ας πούμε 50.000 δολάρια ετησίως (45.500 ευρώ), ανήκετε στο περίφημο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, πράγμα που σας τοποθετεί επίσης στην κορυφή.
ν
Πολλά παιδιά σήμερα σε Ασία και Αφρική δεν έχουν να πιουν καθαρό νερό. Εξαιτίας αυτού καθημερινά πεθαίνουν περίπου 6.000 παιδιά. Image: Supplied
ν
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ανήκετε στο 1% των Ηνωμένων Πολιτειών. Απλώς είσαστε στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Για να έχουμε μια αίσθηση της πραγματικότητας, το Global Rich List Calculator μάς πληροφορεί ότι ένας που κερδίζει 50.000 δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ, εάν βρισκόταν στη Ζιμπάμπουε θα χρειαζόταν 49 χρόνια για να συγκεντρώσει αυτό το ποσό! Τρελό, έτσι;
Ας έρθουμε όμως στα δικά μας. Ένα άτομο που κερδίζει 650 ευρώ το μήνα, είτε είναι εργαζόμενος είτε συνταξιούχος, δηλαδή 8.561 δολάρια το χρόνο, ανήκει και αυτό στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, και συγκεκριμένα στο 17,46% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ή για να το πούμε διαφορετικά, είναι το 1.047.686.086ο πλουσιότερο άτομο στη γη.
Αυτό σημαίνει ότι εσοδεύει 4,46 δολάρια την ώρα, τη στιγμή που στην Αιθιοπία ένας εργάτης εργοστασίου κερδίζει 0,23 δολάρια την ώρα!
Στην Κίνα τα πράγματα είναι λίγο «καλύτερα», καθώς ένας βιομηχανικός εργάτης αμείβεται με 1,7 δολάρια την ώρα (328 δολάρια ή 298 ευρώ το μήνα).
Οι αμοιβές σε Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες κ.ά. είναι μεταξύ Κίνας και Αιθιοπίας.
Συγκριτικά, στις ΗΠΑ ένας βιομηχανικός εργάτης αμείβεται από 9,30 έως 19,43 δολάρια την ώρα, ενώ ένας εξειδικευμένος μηχανικός παίρνει πάνω από 30 δολάρια την ώρα.
Τα πράγματα βέβαια είναι άνισα μοιρασμένα στον πλανήτη και πολύς κόσμος υποφέρει άσχετα με το ποσό που κερδίζει από τη δουλειά του.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

 


Translate this post