Πόσα άλλα σύμπαντα υπάρχουν εκτός από το δικό μας;

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία, Διάστημα

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Υπάρχει ένα «ψυχρό σημείο» στο διάστημα όπου το δικό μας σύμπαν μπορεί να εφάπτεται με κάποιο άλλο.

Πόσα σύμπαντα άραγε υπάρχουν εκεί έξω; Image: Supplied
ν
ΥΠΑΡΧΕΙ ένα σημείο στα βάθη του διαστήματος που προβληματίζει εδώ και χρόνια τους επιστήμονες και το οποίο μπορεί να είναι το σημείο όπου ο δικός μας ορατός κόσμος εφάπτεται –ή να συγκρούστηκε στο παρελθόν– με κάποιον άλλον.
Η «ψυχρή» περιοχή βρίσκεται στο σημείο L2 Earth/Sun Lagrange, 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά στα βάθη του διαστήματος – και είναι ανεξήγητη.
Η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι στο πολύ μακρινό παρελθόν συγκρούστηκαν εκεί δύο σύμπαντα.
Η ιδέα ότι το σύμπαν μας μπορεί να είναι μόνο ένα από ένα άπειρο πλήθος κόσμων που υπάρχουν μέσα σε ένα γενικό πολυσύστημα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια.
Και ενώ αυτή η έννοια βρισκόταν μέχρι τώρα στο πεδίο της θεωρίας, οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν το μυστηριώδες «κρύο σημείο» που ανακαλύφθηκε στην κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία που έμεινε από τη Μεγάλη Έκρηξη θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποτελεί την πρώτη γνωστή απόδειξη ενός παράλληλου σύμπαντος που εφάπτεται με το δικό μας.
Αυτή η ασυνήθιστα «δροσερή» περιοχή του διαστημικού χώρου, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το δορυφόρο WMAP της NASA το 2004, είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει παραμείνει από τη γέννηση του σύμπαντος. Επομένως, από πού προήλθε;
ν
Αυτός ο χάρτης δείχνει το παλαιότερο φως στο σύμπαν μας, όπως εντοπίστηκε με εξαιρετική ακρίβεια από την αποστολή Planck. Το αρχαίο φως, που ονομάζεται κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων, αποτυπώθηκε στον ουρανό όταν το σύμπαν ήταν μόλις 370.000 ετών. Πηγή: ESA. Image: Supplied
ν

Η δημιουργία του σύμπαντος

Η ανακάλυψη του «ψυχρού σημείου» επιβεβαιώθηκε στα κατοπινά χρόνια από τον περίφημο χάρτη του σύμπαντος, ο οποίος σχεδιάστηκε από τα δεδομένα των πρώτων 15,5 μηνών που έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck  της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) από το 2009 έως το 2013.
Το Planck έχει σαρώσει ολόκληρο τον ουρανό προς κάθε κατεύθυνση και έχει καταγράψει όλες τις εστίες του παλαιότερου φωτός του σύμπαντός μας, όταν αυτό ήταν μόλις 370.000 ετών.
Εκείνη την εποχή, το νεαρό Σύμπαν ήταν γεμάτο με μια ζεστή πυκνή σούπα από αλληλεπιδρώντα ηλεκτρόνια, πρωτόνια και φωτόνια σε θερμοκρασία περίπου 2700ºC. Όταν τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια ενώθηκαν για να σχηματίσουν άτομα υδρογόνου, το φως αφέθηκε ελεύθερο. Καθώς το Σύμπαν διαστάλθηκε, αυτό το φως σήμερα έχει απλωθεί σε μήκη κύματος μικροκυμάτων, που αντιστοιχεί σε θερμοκρασία μόλις 2,7 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.
Αυτό το “κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων” (cosmic microwave background – CMB) παρουσιάζει μικροσκοπικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που αντιστοιχούν σε περιοχές ελαφρώς διαφορετικών πυκνοτήτων σε πολύ πρώιμους χρόνους εκπροσωπώντας τα γενεσιουργά στοιχεία όλης της μελλοντικής δομής: τα αστέρια και τους γαλαξίες του σήμερα.
ν
Το μέρος όπου βρίσκεται το «ψυχρό σημείο» στο σύμπαν. Πηγή: ESA. Image: Supplied
ν
Αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία στον κοσμικό χάρτη που δεν μπορούν εξηγηθούν, όπως είναι το «ψυχρό σημείο».
«Επειδή η ακρίβεια του χάρτη του Planck είναι τόσο υψηλή, κατέστησε επίσης δυνατή την αποκάλυψη ορισμένων παράξενων και ανεξήγητων χαρακτηριστικών που μπορεί να απαιτούν μια νέα φυσική για να γίνουν κατανοητά», λέει ο καθηγητής Tom Shanks από το Πανεπιστήμιο του Ντέραμ.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς ότι το Σημείο προκλήθηκε από μια απίθανη διακύμανση που μπορεί να εξηγηθεί από την καθιερωμένη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Αν δεν μπορεί να εξηγηθεί, τότε υπάρχουν άλλες πιο εξωτικές εξηγήσεις.
»Ίσως η πιο συναρπαστική από αυτές είναι ότι το κρύο σημείο προκλήθηκε από μια σύγκρουση μεταξύ του σύμπαντός μας και ενός άλλου κόσμου φυσαλίδων. Αν οι περαιτέρω, και πιο λεπτομερείς, αναλύσεις αποδείξουν ότι αυτό συμβαίνει, τότε το κρύο σημείο μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη απόδειξη ότι το σύμπαν είναι πολυδιάστατο».
Με άλλα λόγια, η πραγματική κλίμακα των πραγμάτων που μας περιβάλλουν μπορεί να είναι πολύ πιο πέρα ​​κι απ’ τις πιο τρελές φαντασιώσεις μας.

 


Translate this post