Τουρκία: μετά τον Αλλάχ και τον Μωάμεθ, ο Ερντογάν!

Κατηγορία Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Σε νέα περίοδο μεσαίωνα μπαίνει η Τουρκία, ύστερα από την επικράτηση του Ερντογάν ως σουλτάνου στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ενάμιση εκατομμύριο ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα, προσμετρήθηκαν υπέρ του «ΝΑΙ», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

 Ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια υπέρ του «ΟΧΙ» κρίθηκαν άκυρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο πρώτος «δημοκρατικά» εκλεγμένος σουλτάνος, με απόλυτες εξουσίες τουλάχιστον έως το 2029. Image: Supplied
ν
ΤΟ «ΝΑΙ» επικράτησε με οριακό ποσοστό 51,41% (25.150.013 ψήφοι), έναντι 48,59% του «ΟΧΙ» (23.770.203 ψήφοι), έπειτα από την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία.
Το «ΟΧΙ» επικράτησε στα μεγάλα αστικά κέντρα – Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του «ΟΧΙ» με 80,42 %, ήταν το Τούντζελι.
Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο «Ανατολή» καταδεικνύουν ότι το «ΝΑΙ» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «ΟΧΙ» δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιοανατολικό τμήμα.
ν

Τα στοιχεία του δημοψηφίσματος

• Οι Τούρκοι ψήφισαν σήμερα για την αναθεώρηση 18 άρθρων του Συντάγματος, τα οποία χορηγούν στον πρόεδρο τεράστια εκτελεστική εξουσία και τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029. Ένα είδος δηλαδή ισόβιου δικτάτορα.
• Αρκεί το 50% συν μια ψήφος επί του συνόλου των ψηφισάντων για να μετατραπεί το πολίτευμα της χώρας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.
• Ψήφισαν περισσότερα από 47,5 εκατομμύρια πολιτών, από το σύνολο των 55.300.000 Τούρκων που έχουν δικαίωμα ψήφου σε πληθυσμό 80 εκατομμυρίων (συμμετοχή άνω του 85%).
• Συνολικά στήθηκαν 167.601 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα
• Η ψηφοφορία στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία προσήλθαν να ψηφίσουν 1,3 εκατομμύρια Τούρκοι.
• Το δημοψήφισμα διεξήχθη με την Τουρκία να τελεί υπό καθεστώς έκτακτων μέτρων ασφαλείας.
ν
Η τρέλα του μεγαλείου. Στις επίσημες εμφανίσεις του, ο σουλτάνος Ερντογάν συνοδεύεται από κουστωδία πολεμιστών με φορεσιές από διάφορες ιστορικές περιόδους της αλήστου μνήμης οθωμανικής αυτοκρατορίας. Image: Supplied
ν

Για νοθεία κάνει λόγο το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP)

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), κατήγγειλε ότι παράνομες ενέργειες διαπράχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.
«Πολλές παράνομες ενέργειες διαπράττονται υπέρ της κυβέρνησης σήμερα, αλλά το «ΟΧΙ» θα νικήσει στο τέλος», δήλωσε ο Ερντάλ Ακσουνγκέρ σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, αναφερόμενος στην απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια.
Για παράδειγμα, σε χωριό της ανατολικής Τουρκίας με 360 εγγεγραμμένους, ψήφισαν οι 240, τα «ΝΑΙ» όμως που καταμετρήθηκαν ήταν 400!
ν

Πώς ψήφισαν οι διάφορες περιοχές
ν


ν

Πύρρειος νίκη

Η νίκη του Ερντογάν μπορεί να χαρακτηριστεί πύρρειος καθώς το μόνο που πέτυχε ήταν να παγιώσει τον διχασμό του τουρκικού λαού.
Το στρατόπεδο του «ΝΑΙ» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε, ομολόγησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «ΝΑΙ» δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το «ΝΑΙ» προηγείται έναντι του «ΟΧΙ».
Από την πλευρά του ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε μετά το πέρας του δημοψηφίσματος ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας».
ν


ν

Άμεση επαναφορά της θανατικής ποινής και διώξεις

Πρώτη ενέργεια του Ερντογάν θα είναι η διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Απαντώντας στο πλήθος των υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισήμανε ότι «αμέσως θα συζητήσω το θέμα με τον (πρωθυπουργό Μπιναλί) Γιλντιρίμ».
Εάν η αντιπολίτευση στηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής «εγώ τότε θα εγκρίνω» αυτό το μέτρο, υπογράμμισε. Εάν δεν το κάνει «τότε θα οργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα», κατέληξε ο νέος σουλτάνος.
Μετά το περυσινό αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν έχει συλλάβει πάνω από 36.000 άτομα, ακόμη και παιδιά, ενώ έχουν απολυθεί από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και τα κρατικά όργανα πάνω από 100.000 πολίτες, σύμφωνα με τον Economist.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης κλείσει πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης (τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, περιοδικά, sites κ.ά.), ενώ έχουν φυλακιστεί ή απολυθεί πάνω από 10.000 εκδότες και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τη βρετανική Mirror.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί 47.155 επικριτές της κυβέρνησης – ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.
«Το πώς αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος Ερντογάν το ζήτημα των προσωπικών ελευθεριών, φαίνεται από το γεγονός ότι ακύρωσε πάνω από 50.000 διαβατήρια ατόμων που ήθελαν να επισκεφθούν άλλες χώρες», αναφέρει δημοσίευμα της Mirror.

 


Translate this post