88η η Ελλάδα στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου

Κατηγορία Media

MEDIA  | Ενημ. 8/11/2022 11:49

Youmagazine Newsroom

 

Σύμφωνα με τους “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα”, η Ελλάδα από την 88η  θέση το 2017 έπεσε το 2022 στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.


ν

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο δημοσίευσε η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 88η θέση μεταξύ 180 χωρών, ανεβαίνοντας μια θέση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο η οργάνωση τονίζει ότι η κατάσταση στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα παραμένει απογοητευτική.
Στο αιτιολογικό αναφέρονται οι προσπάθειες φίμωσης των ΜΜΕ με την δημοπρασία για τη χορήγηση εθνικών τηλεοπτικών αδειών –μια διαδικασία η οποία σύντομα θεωρήθηκε αντισυνταγματική από το Ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο– η απόπειρα φίμωσης του ΔΟΛ με τον διορισμό ενός πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης της χώρας, όπου σε μεγάλο βαθμό κυριαρχεί η διαπλοκή και η διαφθορά.
Επίσης είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια το τρίγωνο διαπλοκής ΜΜΕ-Τράπεζες-Πολιτικά Κόμματα, όπως γνωστό είναι ότι σχεδόν ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι “his master’s voice”.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Γερμανία, που είχε υποχωρήσει κατά τέσσερις θέσεις στη λίστα εξαιτίας απειλών για τη ζωή δημοσιογράφων, διατήρησε τη 16η θέση. Ως εκ τούτου, η χώρα κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Νορβηγία (1η), η Σουηδία (2η), η Φινλανδία (3η), η Αυστρία (11η) και η Εσθονία (12η) σε μια κατηγορία που περιγράφεται ως «καλή». 
Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 43η θέση, υποχωρώντας δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Εκεί καταγράφηκαν επανειλημμένα περιπτώσεις στις οποίες δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο εξαιτίας ρεπορτάζ τους σχετικά με διαδηλώσεις.

2022: Η Ελλάδα υποχωρεί 38 θέσεις

Τα πράγματα χειροτέρευσαν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το 2022, εξαιτίας των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν στα ΜΜΕ λόγω Covid, αλλά και εξαιτίας της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ (9 Απριλίου 2021) από τις Μυστικές Υπηρεσίες, η Ελλάδα υποχώρησε 38 θέσεις σε σχέση με το 2021, πέφτοντας πλέον στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, πιο χαμηλά κι από την Αλβανία και την Ουκρανία, αναφέρουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στη νέα ετήσια έκθεσή τους.
Δες επίσης την παγκόσμια κατάταξη εδώ.
Ακόμη πιο αρνητική είναι η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, η οποία το 2017 βρισκόταν στην 155η θέση (149η το 2022). Περίπου 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές της χώρας, ενώ μπήκε λουκέτο σε πολλά μέσα ενημέρωσης. 
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για ολοκληρωτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, συλλήψεις και άλλες σκληρές ποινές εναντίον επικριτικών δημοσιογράφων και σε χώρες όπως τη Ρωσία (παρέμεινε στην 148η θέση), την Αίγυπτο (161η), το Βιετνάμ (175η), την Κίνα (176η), τη Συρία (177η) και τη Βόρεια Κορέα (180η).

 


Translate this post