Ποιος ήταν ο Ιησούς; Η μαθητεία του κοντά στους Εσσαίους

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Ποιος ήταν ο Ιησούς; Πού μαθήτευσε και ποια η σχέση του με τους Εσσαίους; Τι αποκαλύπτουν τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας.

Καραβάτζιο: Το δείπνο στους Εμμαούς (1601). Μετά την Ανάσταση, βαδίζοντας ο Ιησούς προς την πόλη Εμμαούς, συνάντησε δύο μαθητές του, τον Λουκά και τον Κλεόπα, οι οποίοι τον αναγνώρισαν μόνο από τον τρόπο με τον οποίο έκοψε το ψωμί όταν κάθισαν να φάνε. Το εδάφιο αυτό στο Κατά Λουκάν (24, 13-35) είναι ένας υπαινιγμός για τη μετενσάρκωση. (Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου). Image: Supplied
ν
ΕΦΕΤΟΣ κλείνουν 70 χρόνια από εκείνη την Άνοιξη του 1947 κατά την οποία ανακαλύφθηκαν στο Κιρμπέτ Κουμράν, τα περίφημα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Βρέθηκαν πάνω από 900 κείμενα σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα
στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, μέσα σε 11 σπήλαια της ερήμου της Ιουδαίας, που αποτελούσαν τμήμα της βιβλιοθήκης της αινιγματικής θρησκευτικής Κοινότητας των Εσσαίων.
Ιστορικοί, αρχαιολόγοι και μελετητές των αρχαίων πολιτισμών χαρακτήρισαν τα χειρόγραφα αυτά ως το σπουδαιότερο εύρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, γιατί εκτός του ότι παρείχαν τις πρώτες τεκμηριωμένες αποδείξεις για την μυστηριώδη αυτή Κοινότητα, λέγεται πως συμπεριλάμβαναν και τα αρχαιότερα υπαρκτά αντίγραφα των βιβλίων της Αγίας Γραφής. Ειπώθηκε μάλιστα πως ο πλούτος των πληροφοριών που περιέχονταν σε αυτά τα αρχαία γραπτά ήταν τεράστιος και πολύ σημαντικός. Και τότε συνέβη κάτι εκπληκτικό. Όταν η πρώτη ομάδα επιστημόνων και λογίων άρχισε τη μετάφραση και το συνταίριασμα των χιλιάδων αποσπασμάτων, αντί το έργο της να δοθεί στο διψασμένο κοινό, αποκρύφτηκε, και τα χειρόγραφα εξαφανίστηκαν και πάλι στο σκοτάδι.
Γιατί κατά τη διάρκεια αυτών των 70 χρόνων, μόνο μικρά αποσπάσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα; Λέγεται μάλιστα πως ορισμένα από τα πιο ζωτικά και επίμαχα κομμάτια έχουν εξαφανιστεί σαν να μην υπήρξαν ποτέ.
Αντί για ένα έργο δεκάδων τόμων, κυκλοφόρησαν μόνο 2 ή 3 μικρά βιβλία με ανώδυνα αποσπάσματα. Οι εκδότες ισχυρίστηκαν ότι ήταν οικονομικά ασύμφορο. Πολλοί θεολόγοι όμως πιστεύουν πως οι μεταφραστές ανακάλυψαν πράγματα που θεώρησαν πως είναι πολύ δύσκολο να τα αποδεχτεί η σύγχρονη εκκλησία. Θα αναστάτωναν τα πιστεύω του μέσου ανθρώπου, θα διάβρωναν την ολοκληρωτική εξάρτησή του από την επίσημη ερμηνεία και θα έσειαν τα θεμέλια του χριστιανισμού. Συνεπώς η πλήρης δημοσίευσή τους αποκλειόταν. Οι μόνες εναλλακτικές λύσεις ήταν η καταστροφή και η απόκρυψη.
ν

“Τα μάτια μου κοιτάζουν αυτό που είναι αιώνιο. Κοιτάζουν τη σοφία, την κρυμμένη απ’ όλους, τη γνώση και το σοφό σχέδιο που δεν είναι προσιτό στους γιους των ανθρώπων.
(Από τον Κανόνα της Κοινότητας)

ν

Στα χρόνια του Ιησού

Ένα μέρος της αλήθειας αποκαλύφθηκε από μια εντελώς απρόσμενη πηγή. Η πηγή αυτή ήταν η υπνοθεραπεύτρια και συγγραφέας Ντολόρες Κάνον (Dolores Cannon – 1931-2014). Η Κάνον έκανε αναδρομές σε περασμένες ζωές με στόχο τη θεραπεία προβλημάτων της τωρινής ενσάρκωσης, επειδή πίστευε πως πολλά προβλήματα του σήμερα έχουν τις ρίζες τους σε άλλες ζωές.
Η σύνδεση του Ιησού και του Ιωάννη του Βαπτιστή με τους Εσσαίους που ζούσαν στο Κουμράν, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας θεραπείας. Το 1983 και το 1984 εργαζόταν με μια κοπέλα ηλικίας 22 ετών, σε μια πόλη στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η κοπέλα αυτή είχε καταπιεσμένες μνήμες που επηρέαζαν την κανονική ζωή της. Η Κάνον δούλεψε μαζί της για μήνες για τις εντοπίσει και να την κάνει να τις αποδεχτεί συνειδητά.
Το υλικό που είχε σχέση με τον Ιησού προέκυψε μετά από υπνώσεις που κάλυψαν διάστημα εννέα μηνών. Στο διάστημα αυτό, η Κάθι, όπως είναι το όνομα της κοπέλας, επέστρεψε σε μια προηγούμενη ζωή κατά την οποία ονομαζόταν Σουντί και ήταν Εσσαίος δάσκαλος στο Κουμράν.
ν
Τα ερείπια της Κοινότητας των Εσσαίων, στους πρόποδες των απόκρημνων λόφων του Κιρμπέτ Κουμράν. Εδώ ο Ιησούς με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή ήρθαν σε επαφή με τις γνώσεις και το Νόμο των Εσσαίων. Image: Supplied
ν
Ο Σουντί είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Κουμράν, που ήταν ένα απομονωμένο κέντρο διδασκαλίας και έκδοσης θρησκευτικών κειμένων. Σε αυτό υπήρχαν δάσκαλοι (άνδρες και γυναίκες) για κάθε γνωστή ειδικότητα. Ο Σουντί δίδασκε το Νόμο (Τορά), δηλαδή τις διδασκαλίες που έδωσε ο Μωυσής στους Εβραίους.
Στη βιβλιοθήκη του Κουμράν αντιγράφονταν διαρκώς κείμενα τα οποία στέλνονταν σε πολλές άλλες περιοχές για να μη χαθεί η γνώση. Έτσι, όταν ο Ιησούς και ο Ιωάννης ήρθαν στην Κοινότητα για να μελετήσουν, ήρθαν σε επαφή με πολλές γνώσεις. Αν και ήταν μικρά παιδιά, έπρεπε να μάθουν καθετί που μπορούσαν να τους διδάξουν οι δάσκαλοι. Έφυγαν από τη Σχολή όταν έγιναν έφηβοι και ο Ιησούς ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να μάθει αυτά που οι εκεί δάσκαλοι μπορούσαν να τον διδάξουν.
ν

Ασυνήθιστες αποκαλύψεις

Ο Σουντί συνδέθηκε και με τους δύο για πολλά χρόνια, όσο τους μάθαινε το Νόμο. Σήμερα ορισμένοι θεολόγοι αναγνωρίζουν πως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής πρέπει να είχε επηρεαστεί από τη διδασκαλία των Εσσαίων, γιατί η τελετή του βαπτίσματος ήταν έθιμο αυτής της ομάδας και ο Ιωάννης απλώς το υιοθέτησε για να το χρησιμοποιήσει στον εξωτερικό κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής εργασίας της, η Κάνον ανακάλυψε επίσης πως το πέρασμα του ποτηριού στον Μυστικό Δείπνο προήλθε επίσης από μια τελετή που έκαναν οι Εσσαίοι. Παρ’ όλο που πολλές αυθεντίες επί του θέματος παραδέχονται την επαφή Ιωάννη-Εσσαίων, είναι ακόμη απρόθυμοι να δεχτούν πως ο Ιησούς φοίτησε κι αυτός στο Κουμράν. Γιατί αυτό θα σήμαινε πως παραδέχονται ότι είχε διδαχτεί τις μεθόδους που χρησιμοποίησε, και αυτό θα σήμαινε πως ο Χριστιανισμός υπήρχε πριν τον Ιησού.
Οι πληροφορίες ωστόσο του Σουντί λένε πως ο Ιησούς βρέθηκε επίσης στο Κουμράν και μάλιστα επέστρεψε εκεί πολλές φορές μετά την έναρξη της διδασκαλίας του. Από τον Δάσκαλο των Μυστηρίων έμαθε να διαλογίζεται και απέκτησε την ικανότητα να κάνει θαύματα.
Ο Σουντί είπε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν αυτές τις ικανότητες, γιατί απλώς σχετίζονται με τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος. Ωστόσο, ο Ιησούς ήταν υπερβολικά έξυπνος και ικανός να εφαρμόζει αυτές τις τεχνικές. Ήταν κάτι φυσικό γι’ αυτόν και σύντομα ξεπέρασε τους διδασκάλους του. Φαινόταν σαν ο νους του να απορροφούσε πληροφορίες με έναν εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό.
Την εποχή που βρισκόταν στην Κοινότητα, ανέπτυξε την ικανότητα να μεταδίδει δύσκολες έννοιες με τη μορφή παραβολών. Πολλές από αυτές τις πρώτες παραβολές δεν περιέχονται στην Αγία Γραφή επειδή έχουν να κάνουν με τη μετενσάρκωση.
ν
Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Μυστικός Δείπνος (1495-96). Από την τοιχογραφία που βρίσκεται στη Μονή της Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε στο Μιλάνο. Το πέρασμα του ποτηριού από τον έναν μαθητή στον άλλον, που συμβολίζει το πέρασμα της ψυχής από το ένα σώμα στο άλλο, προέρχεται από μια τελετή των Εσσαίων. Image: Supplied
ν

Ποιοι ήταν οι Εσσαίοι

Οι Εσσαίοι ήταν καλοί και δίκαιοι άνθρωποι, των οποίων το μόνο ενδιαφέρον ήταν η διατήρηση και η διάδοση της γνώσης. Οι ερευνητές έχουν συμπεράνει πως οι άνθρωποι που ζούσαν στο Κουμράν ήταν μια ομάδα μοναχών που ζούσαν και μελετούσαν απομονωμένοι. Η εργασία της Κάνον αποκάλυψε πως αυτό δεν ίσχυε – τουλάχιστον για όλους. Ο Σουντί μίλησε για οικογένειες που επίσης ζούσαν εκεί, αν και τα καταλύμματά τους βρίσκονταν μακριά από την Κοινότητα. Αυτό επαληθεύτηκε όταν οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν ορισμένους από τους τάφους που βρίσκονται κοντά στα ερείπια. Εκεί ανακάλυψαν σκελετούς γυναικών και παιδιών. Ο Σουντί είπε πως οι γυναίκες θεωρούνταν ίσες με τους άνδρες και μπορούσαν να εκπαιδευτούν ως δάσκαλοι.
Ο Ιησούς ασπάστηκε αυτά τα έθιμα και γι’ αυτό είχε ως μαθητές και γυναίκες. Μάλιστα ο Σουντί είπε πως ο Ιησούς εκπαίδευσε περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες, επειδή ήταν πιο δεκτικές στις ψυχικές διδασκαλίες.
Η ομάδα του Ιησού πέρασε πολύ καιρό απομονωμένη μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές διαλογισμού που θα τη βοηθούσαν να γίνει πιο δεκτική και πιο ικανή στην πραγματοποίηση θαυμάτων. Ουσιαστικά ο Ιησούς δίδασκε στους μαθητές του ορισμένες από τις τεχνικές που είχε διδαχτείς στους Εσσαίους. Τους δίδασκε μόνο όσα μπορούσαν να χειριστούν, γιατί ο νους τους δεν ήταν τόσο εξελιγμένος όσο ο δικός του και δεν μπορούσαν να απορροφήσουν όλα όσα είχε διδαχτεί αυτός.
Αυτοί οι μαθητές δεν περίμεναν τον θάνατο του Ιησού για να βγουν στον κόσμο και να προσπαθήσουν να διδάξουν στους ανθρώπους την πνευματική ατραπό. Ο ίδιος ήθελε να ξεφύγουν από αυτόν, να αναπτυχθούν μόνοι τους και να γίνουν αυτάρκεις, αλλιώς θα συνέχιζαν να εξαρτώνται από αυτόν και δεν θα αναπτύσσονταν ποτέ πλήρως. Γι’ αυτό τους έστειλε σε όλα τα μέρη του κόσμου για να διαδώσουν τις διδασκαλίες του και ν’ αποκτήσουν δικούς τους μαθητές με τους οποίους θα μοιράζονταν τις ψυχικές ικανότητες που είχαν αποκτήσει.
Χωρίστηκαν σε ζευγάρια και οι γυναίκες συνοδεύονταν συνήθως από έναν άνδρα για προστασία. Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά για γυναίκες μαθήτριες στην ιστορία της Εκκλησίας. Η αρχική Εκκλησία κυριαρχούνταν –όπως και σήμερα– από άνδρες. Είναι γνωστό πως πολλές πληροφορίες έχουν απαλειφθεί από την Καινή Διαθήκη, ενώ περιέχονται στα κείμενα της Νεκράς Θάλασσας.
ν
Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας είναι τα αρχαιότερα βιβλικά κείμενα που γνωρίζει ο άνθρωπος. Ανακαλύφθηκαν μεταξύ του 1947 και του 1956 στο Κιρμπέτ Κουμράν και αποτελούνται από 972 κείμενα. Η ηλικία τους τοποθετείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 70 μ.Χ., οπότε και κρύφτηκαν σε σπηλιές για να μην τα βρουν τα ρωμαϊκά στρατεύματα που τα αναζητούσαν. Είναι απίστευτο το ότι επέζησαν τόσο καιρό. (Ο Κανόνας της Κοινότητας, Ισραηλινό Μουσείο της Ιερουσαλήμ). Image: Supplied
ν
ν

Μυστηριώδεις κατασκευές

Η “Βιβλιοθήκη” του Κουμράν περιείχε πολλά άλλα θαύματα πέρα από τα ράφια με τις περγαμηνές και τους παπύρους. Ο Σουντί περιέγραψε αντικείμενα που είχαν μεταβιβαστεί στους Εσσαίους από τους επιζήσαντες της Ατλάντειας περιόδου του πολιτισμού. Η Κοινότητα δεν φωτιζόταν μόνο με τις συμβατικές λυχνίες λαδιού, αλλά και με λαμπτήρες που έπαιρναν ενέργεια από κάποιο είδος μπαταρίας.
Υπήρχαν επίσης διάφορα είδη τηλεσκοπίων, με τα οποία οι Εσσαίοι είχαν αποκτήσει πολλές γνώσεις για το ηλιακό σύστημα, γνώσεις που διοχέτευαν στην κατάστρωση ωροσκοπίων, μερικά από τα οποία σώζονται στα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, όπως το Ωροσκόπιο του Μεσσία.
Ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν ένα ομοίωμα του ηλιακού συστήματος, ένα είδος πλανητάριου. Ήταν αρκετά μεγάλο και αποτελείτο από μπρούτζινες και χάλκινες μπάλες και ράβδους και βρισκόταν σε διαρκή κίνηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι έδειχνε τις κινήσεις δέκα πλανητών, αντί των εννέα που γνωρίζουμε σήμερα.
Ένα άλλο θαύμα ήταν ένας κρύσταλλος με σχήμα πυραμίδας που χρησιμοποιόταν στην αποθήκευση της συνδυασμένης ενέργειας των μαθητών, την οποία χειριζόταν ο Δάσκαλος των Μυστηρίων – ένα άτομο που είχε την επωνυμία Χριστός.
Κανένα από αυτά τα αντικείμενα δεν βρέθηκε κατά τις ανασκαφές γιατί οι ίδιοι οι Εσσαίοι τα απομάκρυναν από την Κοινότητα όταν διαφάνηκε στον ορίζοντα η επικείμενη ρωμαϊκή εισβολή το 68 μ.Χ.*
ν
Σε αυτές τις σπηλιές στις απόκρημνες πλαγιές του Κιρμπέτ Κουμράν στην έρημο της Ιουδαίας έκρυψαν οι Εσσαίοι, μέσα σε αγγεία, τα σπουδαιότερα έργα της Βιβλιοθήκης τους. Image: Supplied
ν
Λόγω του ότι οι Εσσαίοι γνώριζαν ψυχικά ότι επίκειτο η καταστροφή του Κουμράν, τύλιξαν τα κείμενα σε κομμάτια υφάσματος και τα έκρυψαν μέσα σε πήλινα βάζα στις σπηλιές που υπήρχαν στις απόκρημνες πλαγιές του Κουμράν. Εκεί περίμεναν 2.000 σχεδόν χρόνια για να ανακαλυφθούν.
Παρ’ όλο που οι Εσσαίοι πήραν κάθε δυνατό μέτρο για να εξασφαλίσουν τη μεταβίβαση της γνώσης μέχρι και την εποχή μας, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι αυτή θα φόβιζε τους μελετητές κι ότι η αντίθεσή της με τις σύγχρονες πεποιθήσεις θα τους ανάγκαζε να την αποκρύψουν και πάλι.
Σήμερα, ένα μικρό μόνο μέρος αυτής της γνώσης έχει δοθεί στους μελετητές σε όλο τον κόσμο, και όσοι έχουν ανοιχτό μυαλό θα αντιληφθούν πως μπορεί να συνυπάρχει με τις αποδεκτές εκδοχές της ιστορίας. Η εργασία της Κάνον με τις αναδρομές στο παρελθόν έδειξε πως οι πληροφορίες αυτές “αρνούνται” να μείνουν κρυμμένες. Ίσως έχει έρθει η ώρα για να αναγνωριστούν τα θαυμαστά έργα των Εσσαίων και η σχέση του Ιησού μαζί τους. Μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια, οι Εσσαίοι επιχειρούν να “μιλήσουν” και πάλι στην ανθρωπότητα.
ν

* Σημ.: Το 68 μ.Χ. άρχισε η καταστολή της επανάστασης στην Ιουδαία από τον Βεσπασιανό και τελείωσε το 70 μ.Χ. με την κατάληψη των Ιεροσολύμων από τον γιο του Βεσπασιανού Τίτο.
ν

© 2017 Youmagazine.gr

 


Translate this post