Καθαρίστε το σπίτι, την καρδιά και την ψυχή σας!

Κατηγορία Σπίτι, Φενγκ Σούι

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ

Από την Ελευθερία Καλλέρη

 

Τώρα την Άνοιξη, μπορείτε να φέρετε την αισιοδοξία και την ελπίδα στη ζωή σας, καθαρίζοντας το σπίτι αλλά και τον εαυτό σας.


ν

ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ αντικείμενα που συσσωρεύονται στη ζωή μας είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που δρα ενάντια στις ευεργετικές επιδράσεις του Φενγκ Σούι. Είναι όμως ταυτόχρονα και ο πιο εύκολος να διορθωθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε το χρόνο και τη δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας ότι η ζωή σας θα αλλάξει. Η ακαταστασία και η συσσώρευση άχρηστων πραγμάτων σάς εμποδίζει να προχωρήσετε, θολώνει το μυαλό σας και δρα αρνητικά σε πολλούς τομείς της ζωής σας.
Πέρα όμως από το χώρο που ζείτε, η ακαταστασία μπορεί να προσβάλει τον συναισθηματικό και τον ψυχικό σας κόσμο. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και απαλλαγείτε από αυτήν μια και καλή!
ν

ν

Όλοι ξέρετε πώς είναι να περνάτε δίπλα από “εκείνο” το δωμάτιο μέσα στο οποίο δεν τολμάτε να κοιτάξετε∙ ή ίσως να κάνετε μια γκριμάτσα δυσαρέσκειας κάθε φορά που το βλέπετε. Γιατί όμως να έχετε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα κάθε φορά που αυτός ο ακατάστατος χώρος σας θυμίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ύπαρξή του; Αυτό το δυσάρεστο αίσθημα επηρεάζει το μυαλό και το σώμα σας.
Όλα τα αντικείμενα συνδέονται με τη ζωτική ενέργεια που διαπνέει τα πάντα στο σύμπαν κι εσείς είστε συνδεδεμένοι με την ενέργεια αυτή στη μορφή που ρέει μέσα στο σπίτι σας και στα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Αν υπάρχουν σημεία συσσωρευμένων άχρηστων ή ανεπιθύμητων αντικειμένων στο σπίτι σας, αυτή η αρνητική ενέργεια μπορεί να επηρεάσει έναν συγκεκριμένο τομέα της ζωής σας, ανάλογα με το πού παρατηρείται.
Μια βασική αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν υπάρχει μέρος όπου, αν συσσωρεύσετε περιττά αντικείμενα, αυτό δεν θα σας επηρεάσει… Είναι δική σας επιλογή: απαλλαγείτε από αυτά, απελευθερώστε το μυαλό σας και δείτε τη ζωή σας να πηγαίνει καλύτερα.
ν

Αφήνοντας πίσω το παρελθόν

Ο λόγος για τον οποίο συσσωρεύουμε όλη αυτή την αρνητική ενέργεια δεν είναι μόνο η απροθυμία μας να καθαρίσουμε έναν χώρο ή η έλλειψη χρόνου. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό μπορεί να είναι κάποιο συναισθηματικό ή ψυχικό τραύμα το οποίο αρνούμαστε ασυνείδητα να αντιμετωπίσουμε, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε συσσωρεύσει κουτιά με προσωπικά αντικείμενα κάποιου αγαπημένου μας προσώπου που πέθανε.
Αυτό μας κρατά συνεχώς προσκολλημένους σ’ εκείνη τη στιγμή της ζωής μας, ακόμα και αν δεν έχουμε συνειδητή επίγνωση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.
Τι είναι λοιπόν αυτό που πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να ξεκινήσουμε να ξεφορτωνόμαστε όλα όσα μας δένουν με δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος;
Τόσο οι ειδικοί του Φενγκ Σούι όσο και οι ειδικοί στην ψυχοθεραπεία μας λένε ότι πρέπει να ξεκινήσει κανείς με την πρόθεση να διώξει καθετί το άχρηστο και το βλαβερό από τη ζωή του. Να αποφασίσει δηλαδή να κάνει μια εσωτερική γενική καθαριότητα. Έτσι λειτουργεί το σύμπαν. Πρέπει όμως να έχουμε την πρόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε οτιδήποτε. Δεν μιλάμε απλά για επιθυμία. Πρέπει να θέλουμε πραγματικά να το κάνουμε, να νιώσουμε μια έντονη αποφασιστικότητα να πετύχουμε τους στόχους μας και αυτό ακριβώς είναι που θα μας βοηθήσει να τους πετύχουμε.
Δεν υπάρχει τίποτα που να μας φτιάχνει περισσότερο τη διάθεση, που να μας εμπνέει και να μας δίνει κίνητρο να κάνουμε περισσότερα πράγματα από ένα καλό ξεκαθάρισμα. Μαζέψτε, λοιπόν, όλα αυτά τα αντικείμενα που κληρονομήσατε και δώστε τα σε κάποιο ίδρυμα ή στους άστεγους μετανάστες. Είναι μια πραγματικά καθαρτική εμπειρία!
ν

ν

Από πού ξεκινά κανείς;

Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από τα συρτάρια της κουζίνας. Παρατηρήστε το πώς αισθάνεστε. Είναι σίγουρο ότι θα αρχίσετε να νιώθετε πιο ανάλαφροι, ανακουφισμένοι και με πιο καθαρή σκέψη. Αν μια μέρα αισθάνεστε κατάθλιψη, το καθάρισμα ενός ντουλαπιού θα σας αναπτερώσει το ηθικό. Δεν λέμε να κάνετε μονομιάς γενική καθαριότητα στο σπίτι – μάλιστα δεν σας συνιστούμε καθόλου να κάνετε κάτι τέτοιο, καθώς η απότομη αλλαγή της ενέργειας στο σπίτι θα σας κάνει να αισθάνεστε άβολα.
Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, το πού συσσωρεύονται τα άχρηστα αντικείμενα μέσα στο σπίτι δείχνει ακριβώς ποιος τομέας της ζωής σας έχει παραμεληθεί.
ν

ν

Ελέγξτε το σπίτι σας με βάση το πιο πάνω σχεδιάγραμμα του Φενγκ Σούι. Οι γωνιές και οι χώροι που είναι βρώμικοι ή ακατάστατοι, εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της ζωής σας στον αντίστοιχο τομέα. Μερικά πράγματα στο Φενγκ Σούι παραμένουν σταθερά: η πόρτα του μπάνιου πρέπει να είναι πάντα κλειστή, το καπάκι της λεκάνης κατεβασμένο, δεν πρέπει να υπάρχουν σκοτεινοί χώροι (αν υπάρχουν, προσθέστε μια φωτιστική πηγή), ούτε σπασμένα ή ραγισμένα αντικείμενα, καμένες λάμπες και παρόμοια.
Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι πως άλλο η ακαταστασία και άλλο η συσσώρευση άχρηστων, ανεπιθύμητων ή παλιών πραγμάτων. Το τελευταίο είναι στην πραγματικότητα συσσωρευμένη, στάσιμη αρνητική ενέργεια σε ένα χώρο. Μπορεί κάποιος να είναι ακατάστατος όταν δουλεύει και το γραφείο του να μοιάζει σαν να έχει βομβαρδιστεί. Αυτό δεν πειράζει, αρκεί μια φορά την εβδομάδα να κάνει γενική καθαριότητα, να το οργανώνει, να αρχειοθετεί τους φακέλους και να πετά άχρηστα ή παλιά έγγραφα. Αυτό βοηθά την ενέργεια να κινείται και να ανανεώνεται, εμποδίζοντάς την να μένει στάσιμη και να γίνεται βλαβερή.
Μην μπερδεύετε επίσης τη φυσιολογική ακαταστασία ενός λειτουργικού σπιτιού μιας οικογένειας –πόσο μάλλον αν υπάρχουν σε αυτό μικρά παιδιά– με τη νοσηρή και άκρως βλαβερή τάση να αποφεύγουμε πάση θυσία να ξεφορτωθούμε κάποια πράγματα ή να καθαρίσουμε κάποιους συγκεκριμένους χώρους!
ν

Πού προτιμά να συσσωρεύεται η αρνητική ενέργεια;

Φροντίστε ορισμένα τμήματα του σπιτιού που χρειάζονται επισκευή (όπως για παράδειγμα μια πόρτα που κολλάει ή δεν κλείνει, μια βρύση που στάζει κτλ.).
Το να κρατά κανείς απεγνωσμένα ορισμένα αντικείμενα μπορεί να εξαντλήσει όλη του την ενέργεια. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν δώρα που δεν σας αρέσουν, που όμως αισθάνεστε υποχρεωμένοι να κρατήσετε (όπως για παράδειγμα ένα δώρο γάμου από τα πεθερικά σας ή ένα κακόγουστο δώρο από τον σύντροφό σας).
  • Μην κρατάτε αντικείμενα που σχετίζονται με άσχημες περιόδους της ζωής σας.
  • Η συσσώρευση άχρηστων ή δυσάρεστων αντικειμένων από άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια.
  • Μην αποθηκεύετε πράγματα κάτω από το κρεβάτι σας.
  • Οι παραφορτωμένοι διάδρομοι επιβραδύνουν τη ροή της ενέργειας.
  • Τα βιβλία και τα περιοδικά είναι πάντα δύσκολο να τα αποχωριστεί κανείς.
  • Μην κρατάτε πράγματα για κάποιες δύσκολες μέρες που μπορεί να έρθουν.
  • Αν αδυνατίσατε, ξεφορτωθείτε τα παλιά σας ρούχα, το ίδιο αν πήρατε κάποια κιλά που μάλλον θα μείνουν για καιρό. Είστε αυτοί που είστε αυτή τη στιγμή!
  • Οι παλιές τσάντες αν παραμεληθούν και πεταχτούν σε κάποια ντουλάπα γεμάτες με παλιά πράγματα είναι ιδανικά μέρη για τη συσσώρευση αρνητικής ενέργειας.
  • Όλα όσα είπαμε ισχύουν και για το αυτοκίνητο.
  • Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στο πίσω μέρος των θυρών που μένουν πάντα ανοιχτές.
    ν

ν

Μερικές συμβουλές για να κάνετε τη διαδικασία αποτελεσματική

1. Να έχετε την πρόθεση να το κάνετε – δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας να απαλλαγείτε από ένα σημαντικό ποσοστό της αρνητικής ενέργειας και να κάνετε μια δυναμική νέα αρχή. Η θέλησή σας θα το κάνει πραγματικότητα.
2. Ξεκινήστε με το πιο εύκολο μέρος. Μόλις ολοκληρώσετε το ξεκαθάρισμα, θα νιώσετε καλύτερα και αυτό θα αναπτερώσει το ηθικό σας και θα σας δώσει μεγαλύτερη όρεξη.
3. Κάντε το καθήκον αυτό όσο πιο διασκεδαστικό γίνεται! Εξοικονομήστε 2-3 ώρες όπου δεν θα σας ενοχλήσει κανείς, βάλτε το ραδιόφωνο, βάλτε ένα ποτήρι κρασί και φωνάξτε ένα φίλο ή μια φίλη να σας βοηθήσει.
4. Κάντε το ξεκαθάρισμα με ανοιχτή καρδιά. Θα νιώσετε πολλά συναισθήματα να έρχονται στην επιφάνεια, όμως θα ανακουφιστείτε όταν θα τα αφήσετε πίσω σας. Δεν ωφελεί να ζει κανείς στο παρελθόν.
5. Μην σταματήσετε μέχρι να πετύχετε τον αρχικό σας στόχο.
6. Ξεφορτωθείτε τα εν λόγω αντικείμενα αμέσως, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για δεύτερη σκέψη. Δώστε τα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή πουλήστε τα σε γνωστούς που θέλουν να αγοράσουν πράγματα σε καλή κατάσταση από δεύτερο χέρι.
7. Ανταμείψτε τον εαυτό σας – αυτό θα σας δώσει ένα πρώτο κίνητρο να ξεκινήσετε με όρεξη!
ν

Τι πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε: να είστε αδίστακτοι, τολμηροί και να μην φοβάστε. Οποιοδήποτε αντικείμενο που δεν χρησιμοποιήσατε τα τελευταία 2 χρόνια και που δεν αισθάνεστε συναισθηματικά δεμένοι μαζί του (με ευχάριστο τρόπο), χαρίστε το ή πετάξτε το.

ν

Συναισθηματικό ξεκαθάρισμα

Ένα μεγάλο μέρος του συναισθηματικού φορτίου που κουβαλάμε έχει να κάνει με τις απόψεις των άλλων για το πώς θα πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας.
Όταν φτάνουμε στην εφηβεία, προσπαθούμε να δώσουμε το στίγμα της δικής μας ταυτότητας, να τη διαφοροποιήσουμε από εκείνη των γονιών μας. Ας υποθέσουμε πως οι γονείς σας ήθελαν να γίνετε γιατρός κι εσείς γίνατε καλλιτέχνης: είναι πιθανό σε μια τέτοια περίπτωση να κουβαλάτε μαζί σας την ενοχή ότι απογοητεύσατε τους γονείς σας. Οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να ζήσουν μέσα από τα παιδιά τους και τα παιδιά συχνά αισθάνονται ενοχές όταν δεν συμμορφώνονται. Όταν όμως τέτοιες καταστάσεις διαιωνίζονται, δημιουργούνται συναισθηματικά προβλήματα.
Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να αποφασίσουμε να δώσουμε ένα τέλος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε για πάντα πίσω μας μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση.
Συναισθηματικά μπλοκαρίσματα που δεν επιλύονται και δεν “κλείνουν” όπως είπαμε παραπάνω, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στο σώμα όσο και στο νου, καθώς δεν επιτρέπουν την ελεύθερη ροή της ενέργειας.
Η υγεία μας εξαρτάται από την ανεμπόδιστη κίνηση και ροή της ενέργειας. Η κίνηση σημαίνει υγεία, η στασιμότητα ασθένεια. Τα μη ελεύθερα εκφρασμένα συναισθήματα μπορεί να συσσωρευτούν σε ορισμένα όργανα.
Όταν είμαστε τρομαγμένοι, το σώμα μας γεμίζει ένταση. Αυτό περιορίζει την κυκλοφορία μας. Γι’ αυτό συνιστώνται οι βαθιές, ανοιχτές αναπνοές προκειμένου να απελευθερώσουμε τον πόνο. Παγιδευμένος, ο κρυμμένος συναισθηματικός πόνος προκαλεί επιφανειακή αναπνοή.
Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν κάποιος προσπαθεί να σταματήσει να κλαίει: η αναπνοή του γίνεται επιφανειακή, γιατί προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του αντί να νιώσει τον πόνο που θα τον συγκλόνιζε αν άφηνε ελεύθερα τα δάκρυά του και τα συναισθήματά του να ξεσπάσουν.
Ωστόσο, είναι πολύ πιο υγιεινό να νιώθει κανείς πολύ άσχημα για λίγο και καλύτερα μακροπρόθεσμα, παρά να συσσωρεύει συνεχώς τον ανεκδήλωτο πόνο μέσα του.
ν

Συναισθήματα και υγεία

Η ιατρική και η ψυχολογία συνδέονται άμεσα και η φράση “κουβαλάω τον κόσμο στην πλάτη μου” αντικατοπτρίζει πολύ παραστατικά το πόσο βαρείς αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε υπό πίεση.
Η καλή υγεία συνδέεται άμεσα με ένα αίσθημα ελαφρότητας στο σώμα και ζωηράδας. Κι αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε αφήσει το φορτίο μας –τον πόνο και τις συγκρούσεις- πίσω μας.
Η καλή υγεία είναι σαν ένα αερόστατο. Όταν είναι φορτωμένο με σακούλες άμμου δεν μπορεί να ανυψωθεί. Μόλις κανείς πετάξει τις σακούλες, ο λήθαργος εξαφανίζεται, τα μάτια του αποκτούν διαύγεια και ζωντάνια.
Οι σάκοι άμμου αντιπροσωπεύουν τις αξίες άλλων ανθρώπων. Αυτό θολώνει την αίσθηση της προσωπικής μας ταυτότητας. Απαλλαγείτε από όσα δεν ανήκουν σε εσάς ή όλα όσα δεν εξυπηρετούν έναν καλό σκοπό. Το ζητούμενο είναι να ζούμε μια αυθεντική ζωή που θα αποτελεί μια γνήσια έκφραση του ποιοι πραγματικά είμαστε – χωρίς ενοχές ή θυμό.
ν

ν

Πώς να απαλλαγείτε από συναισθηματικά μπλοκαρίσματα

1. Ασχοληθείτε με ένα σπορ – το έντονο περπάτημα, το τρέξιμο και ο χορός είναι από τις πλέον ενδεικνυόμενες δραστηριότητες. Τα επίπεδα της ενέργειας αυξάνονται και η κυκλοφορία της στο σώμα αποκαθίσταται.
2. Συλλογιστείτε πάνω στα συναισθήματά σας, χωρίς κριτική διάθεση. Παρατηρήστε αντικειμενικά το νοητικό τοπίο που κυριαρχεί μέσα σας. Ενστικτωδώς αποφεύγουμε να κοιτάξουμε σε ορισμένα μέρη του εσωτερικού μας κόσμου από φόβο μήπως ανακαλύψουμε κάτι δυσάρεστο. Απλά παρατηρήστε παραμένοντας αποσπασμένοι.
3. Συμφιλιωθείτε νοερά με τους ανθρώπους που σας πλήγωσαν. Συγχωρήστε τους. Δεν χρειάζεται να μιλήσετε στο πραγματικό πρόσωπο. Προσπαθήστε να φέρετε μια εικόνα των προσώπων αυτών στο μυαλό σας και χαρίστε τους τη συμπάθεια και τη συναισθηματική σας κατανόηση. Κατανοήστε τους περιορισμούς τους και προσπαθήστε να τους αποδεχτείτε.
4. Διαβάστε σχετικά βιβλία και ζητήστε τη συμβουλή ειδικών ή ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν την ανάλογη πείρα. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας ώστε να ξέρετε γιατί αισθάνεστε όπως αισθάνεστε.
5. Οργανώστε τη ζωή σας. Ανοίξτε την αλληλογραφία σας όταν έρχεται, πληρώστε τους λογαριασμούς σας στην ώρα τους. Αντιμετωπίστε τη ζωή με δραστήριο και ενεργητικό τρόπο. Αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα δείτε ότι έτσι θα ανακτήσετε και πάλι τον έλεγχο της ζωής σας.
ν

Απαλλαγείτε από τα “ψυχικά σκουπίδια”

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να συσσωρεύουν βλαβερά ψυχικά υπολείμματα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας τους, κάτι που επηρεάζει βαθύτατα την ψυχική τους κατάσταση. Ακόμα και αν κανείς φροντίζει να κάνει ένα συχνό “ψυχικό καθαρισμό”, όπως αποκαλείται, αυτό δεν θα είναι αρκετό, καθώς τα ψυχικά υπολείμματα που μαζεύονται στο χώρο όπου το πρόσωπο διαμένει ή εργάζεται θα αναιρέσουν όλη τη δουλειά που έχει γίνει. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα όταν σε ένα σπίτι τα μέλη της οικογένειας ή οι κάτοικοι του κτιρίου αρρωσταίνουν ο ένας μετά τον άλλο: οφείλεται στην αρνητική ενέργεια που είναι συγκεντρωμένη στον συγκεκριμένο χώρο ή τόπο.
Τα ψυχικά σκουπίδια έχουν γενικά να κάνουν με μπλοκαρίσματα στη ζωή των ανθρώπων – μπορεί να αφορούν παλιότερες σχέσεις ή κάποιο τραύμα από μια περασμένη ενσάρκωση.
Χαρακτηριστική είναι μια περίπτωση που αναφέρει η Ανέτ Γκάρντνερ, Αγγλίδα ψυχοθεραπεύτρια, η οποία βοήθησε μια κοπέλα η οποία ήθελε να ασχοληθεί με τον τομέα των θεραπειών, αλλά αυτό της προκαλούσε μεγάλο φόβο. Μετά από υπνωτισμό, προέκυψε ότι η κοπέλα αυτή ήταν στις τρεις προηγούμενες ενσαρκώσεις της μια θεραπεύτρια που όμως κάηκε στην πυρά σαν μάγισσα. Οι σκέψεις και η επιθυμία της να θεραπεύσει τους άλλους συνοδεύονταν από το ψυχικό τραύμα του βίαιου θανάτου. Η αντιμετώπιση αυτού του τραύματος βοήθησε την κοπέλα να γίνει αυτό που πραγματικά ήθελε.
Συμπέρασμα: ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να αποφύγουμε να κρατιόμαστε απεγνωσμένα από κάποια πράγματα, είτε αυτά είναι αντικείμενα είτε συναισθήματα.
ν

ν

Πώς να διαπνέεστε από υγιή ψυχική ενέργεια

1. Καθαρίστε το σπίτι σας από ψυχικά σκουπίδια: πετάξτε όλα τα παλιά πράγματα που αντιπροσωπεύουν παλιές ψυχικές πληγές. Μην εκπλαγείτε αν σαν φυσική συνέπεια αυτού έρθει σε επαφή μαζί σας ένας παλιός σύντροφος, καθώς μπορεί αν είναι μια ιδιαίτερα απελευθερωτική εμπειρία.
2. Φροντίστε τον εαυτό σας. Η υιοθέτηση μιας μεθόδου ψυχοσωματικής ισορροπίας που εξασφαλίζει τη αρμονική ροή της ενέργειας μέσα σας είναι ζωτικής σημασίας. Η ρεφλεξολογία ενδείκνυται ιδιαίτερα.
3. Παρακολουθήστε σεμινάρια που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τη διαίσθηση και τις ψυχικές σας ικανότητες. Διαβάστε ανάλογα βιβλία που θα σας βοηθήσουν να συντονιστείτε με τις πραγματικές σας δυνατότητες. Ασχοληθείτε με το διαλογισμό.
ν

© 2017 Youmagazine.gr

 


Translate this post