Μετενσάρκωση: αναμνήσεις από περασμένες ζωές

Κατηγορία Μετενσάρκωση

ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ

Από την Έλλη Άμποτ

 

Μέρος β΄
ν

Μνήμες από προηγούμενες ζωές μπορούν να μας δώσουν πολλές “μυστικές” πληροφορίες σχετικά με το ποια είναι η αποστολή και το έργο μας σε αυτή την ενσάρκωση.

Ο Τζορτζ Χάρισον (25 Φεβρουαρίου 1943 – 29 Νοεμβρίου 2001), γνωστός και με το παρατσούκλι «Darkhorse», ήταν κιθαρίστας και τραγουδιστής του μουσικού συγκροτήματος The Beatles. Image: Supplied
ν

Ο ΤΖΟΡΤΖ ΧΑΡΙΣΟΝ των Μπητλς ήταν αναμφίβολα ο πιο πνευματικός από τα τέσσερα σκαθάρια. Πίστευε ακράδαντα ότι «η ζωή στη Γη είναι μια φευγαλέα ψευδαίσθηση, που χωρίζει τις περασμένες ζωές από τις μελλούμενες».
Το 1968, μιλώντας για τη μετενσάρκωση, ο Χάρισον είπε: «Θα συνεχίζω να ενσαρκώνομαι έως ότου φτάσω στην πραγματική αλήθεια. Ο παράδεισος και η κόλαση είναι καταστάσεις του νου. Είμαστε εδώ για να φτάσουμε στο επίπεδο του Χριστού. Αυτό που βλέπουμε να υπάρχει γύρω μας, πάντα ήταν και πάντα θα είναι. Δεν είμαι στην πραγματικότητα ο Τζορτζ, απλώς τυχαίνει να είμαι σε αυτό το σώμα».
Στη δοξασία της επαναγέννησης πίστευε ο Ιησούς και οι Απόστολοι, όπως και όλοι εκείνη την εποχή, όπως υπαινίσσεται το Κατά Ματθαίον (κεφ. κβ΄ 23-31), το Κατά Λουκάν (ιζ΄ 22 και κ΄ 41) όπου ο Ιησούς ισχυρίζεται ότι είναι «υιός» του Δαυίδ, και το Κατά Ιωάννην (α΄ 21) όπου οι μαθητές ρωτούν επιμόνως αν σε προηγούμενη ενσάρκωση ο Ιησούς είχε εμφανιστεί ως προφήτης Ηλίας. Εκείνος το αρνείται, λέγοντας ότι η μετενσάρκωση του Ηλία ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.
Σε άλλο σημείο (Ιω. θ΄ 2), οι μαθητές ρωτούν «ποιος αμάρτησε και γεννήθηκε αυτός τυφλός, ο ίδιος ή οι γονείς του;» πράγμα που είναι σαν να λένε ότι είχε ζήσει και αμαρτήσει πριν γεννηθεί τυφλός.
ν

Η «Ανάσταση των νεκρών»

Όλοι οι Αιγύπτιοι που είχαν προσηλυτιστεί στον χριστιανισμό, εκκλησιαστικοί πατέρες και άλλοι, πίστευαν σε αυτή την δοξασία, όπως φαίνεται από τα κείμενα αρκετών. Για τους Αιγύπτιους, σύμβολα όπως το ανθρωποκέφαλο πουλί που πετάει προς τη μούμια ή σώμα αντιπροσώπευαν την ψυχή που ενώνεται με το σάχου, το «ένδοξο σώμα του Εγώ». Το «τραγούδι της Ανάστασης», που τραγουδούσε η Ίσιδα για να καλέσει τον σύζυγό της πίσω στη ζωή, μπορεί να μεταφραστεί ως «τραγούδι της Επαναγέννησης», αφού ο Όσιρης είναι η συλλογική ανθρωπότητα.
Η «Ανάσταση των νεκρών» για τους Αιγύπτιους ποτέ δεν σήμαινε την ανάσταση της ακρωτηριασμένης μούμιας, αλλά της ψυχής που την ζωοποιούσε, του αθάνατου Εγώ σε ένα νέο σώμα. Η πρόσληψη σάρκας περιοδικά από την ψυχή ή το Εγώ ήταν μια παγκόσμια πίστη, απολύτως σύμφωνη με τη Δικαιοσύνη και τον καρμικό νόμο.
Για τους Αιγύπτιους, ο Ηρόδοτος γράφει [2.123.1]: «Είναι οι πρώτοι που μίλησαν γι’ αυτή τη δοξασία, σύμφωνα με την οποία η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη και μετά την καταστροφή του σώματος… εισέρχεται σε μια νεογέννητη ύπαρξη, και η περιήγηση αυτή συντελείται σε τρεις χιλιάδες χρόνια».
Αλλά και ο δικός μας Νίκος Καζαντζάκης, από τον τρόπο με τον οποίο μιλάει για τον Ελ Γκρέκο στο βιβλίο του Αναφορά στον Γκρέκο, δείχνει να θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Στο σημείο αυτό ο Καζαντζάκης προηγείται των ομοτέχνων του Ρόμπερτ Γκρέιβς και Μαργκερίτ Γιουρσενάρ που έγραψαν αντίστοιχα τα έργα Εγώ ο Κλαύδιος και Αδριανού απομνημονεύματα – έργα στα οποία μιλούν σε πρώτο πρόσωπο σαν οι δύο συγγραφείς να έζησαν κατά την ιστορική περίοδο που περιγράφουν.
Τέλος, σύμφωνα με τους ιστορικούς Δίωνα Κάσσιο και Σουητώνιο, ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, ο Αύγουστος, πίστευε ότι είχε προϋπάρξει ως Μέγας Αλεξάνδρος και ότι είχε γεννηθεί για να ολοκληρώσει το έργο του Μακεδόνα στρατηλάτη, που ήταν η ένωση των δύο κόσμων, της Ανατολής και της Δύσης. Μάλιστα, κατά την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησής του, η επίσημη σφραγίδα του κράτους έφερε τη μορφή του Αλέξανδρου.

 

Ωροσκόπος

ΖΥΓΟΣ

Διάσημος κωμικός

Αν έχετε παρατηρήσει μέσα σας μια ευθυμία που εκφράζεται με ανέκδοτα και αστεία για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή, τότε μπορούμε να πούμε ότι βιώνετε το πνεύμα ενός γελωτοποιού. O γελωτοποιός είναι αστείος αλλά όχι ανόητος. Είναι μάλλον ένα είδος δασκάλου που λέει αλήθειες μέσα από το χιούμορ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ψυχαγωγικές δεξιότητες για να πλησιάσετε τους πλούσιους και ισχυρούς αυτού του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο, ένας γελωτοποιός μπορεί να αποκτήσει τεράστια δύναμη.

 

Ωροσκόπος

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Ήρωας πολέμου

Στο αρχέτυπο του πολεμιστή είναι εμφανής η έντονη επιθυμία για την προστασία και την υπεράσπιση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του πολίτη. Στην τωρινή σας ζωή, βιώνετε μια πνευματική ανάγκη που σας ωθεί να ρισκάρετε και τη ζωή σας ακόμα για το καλό των άλλων. Μπορεί να είστε άφοβοι και να ξεχνάτε τον κίνδυνο στο πεδίο της μάχης, αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτός που θεωρείται ήρωας στο ένα στρατόπεδο μπορεί να είναι ο κακός στο άλλο. Μην χάνετε το αίσθημα δικαιοσύνης, όσο ευγενής κι αν είναι ο σκοπός σας.

 

Ωροσκόπος

ΤΟΞΟΤΗΣ

Αθλητής αγώνων

Όταν ξυπνά μέσα σας ο Ολυμπιονίκης, γεμίζετε από όνειρα σθένους και αθλητικής ρώμης. Οι αθλητές που πάσχιζαν να γίνουν Ολυμπιονίκες έπρεπε να λάβουν την ανάλογη εκπαίδευση στα γράμματα και στον αθλητισμό. Αυτό ήταν το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και πνεύματος. Αυτή η εσωτερική φωνή είναι που σας λέει να ασκείτε όλους τους μυς, συμπεριλαμβανομένων και του εγκεφάλου σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποκτήσετε τόσο εσωτερική αρμονία, όσο και υλική επιτυχία.

 

Ωροσκόπος

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Θεατρικός συγγραφέας

Όταν είστε η ενσάρκωση ενός διάσημου συγγραφέα είτε θα εμπλακείτε στο δράμα του συγγραφικού του έργου είτε θα απαντήσετε στις υψηλές του προσδοκίες. Η αναβίωση ενός τέτοιου πνεύματος μέσα σας, θα σας ωθήσει να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό έργο τριών πράξεων, που δεν θα είναι άλλο από την ίδια σας τη ζωή. Είναι σημαντικό όμως να μην χαθείτε σε αυτό το θεατρικό έργο και να μπορέσετε να κάνετε τον διαχωρισμό ανάμεσα στον αληθινό και τον φανταστικό χαρακτήρα του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχετε.

 

Ωροσκόπος

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Εξερευνητής

Υπάρχει μέσα σας ένα αυξανόμενο πάθος που σας ωθεί να πάτε εκεί όπου κανείς άλλος δεν έχει πάει πριν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το πνεύμα ενός εξερευνητή από την Εποχή των Ανακαλύψεων ξύπνησε μέσα σας. Όπως οι παλιοί εξερευνητές της ανθρωπότητας, έτσι κι εσείς αισθάνεστε ότι είναι πνευματικό σας καθήκον να φέρετε τον πολιτισμό σας σε εκείνους που φαίνεται ότι δεν έχουν δικό τους. Για να υλοποιήσετε το πεπρωμένο σας, θα πρέπει να δράσετε σαν ήλιος, φέρνοντας την αλλαγή στη ζωή των συνανθρώπων σας.

 

Ωροσκόπος

ΙΧΘΥΕΣ

Διάσημος ποιητής

Κάποια νύχτα, ίσως συνειδητοποιήσετε ξαφνικά όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας, μέσα σε μια στιγμιαία αναλαμπή. Αυτό συμβαίνει επειδή το πνεύμα του διάσημου ποιητή που  ήσασταν κάποτε επέστρεψε σε εσάς. Όταν η καθημερινή ύπαρξη ατονεί, ανακύπτει ένα βαθύτερο νόημα που κάνει το μυστήριο της ζωής ακόμα μεγαλύτερο. Από όλους τους ποιητές, μόνο λίγοι εκλεκτοί μπορούν να συλλάβουν το μυαλό των άλλων. Καθώς αναπτύσσετε αυτή την ευαισθησία του να αντιλαμβάνεστε πλήρως τον κόσμο, μπορεί να έχετε έμπνευση για να δημιουργήσετε το δικό σας ποίημα ή έργο τέχνης.
ν

< Επιστροφή

 


1 2

Translate this post