Έκθεση ΓΣΕΕ: «Δουλειές με μισθούς πείνας!»

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ιδιαίτερα αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση το 2017.

Η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 30% ενώ πολλοί δουλεύουν με μισθούς πείνας που κυμαίνονται από 100 έως 400 ευρώ.


ν

ΜΙΑ ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ οικονομία χωρίς καμία απολύτως δυναμική διαβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην έκθεση που έδωσε πριν λίγο στη δημοσιότητα αναφορικά με την ελληνική οικονομία και απασχόληση το 2017.
Από την έκθεση προκύπτει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ προβλέπεται μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την κατάσταση των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά. Το χαρακτηριστικότερο ίσως εξ αυτών είναι ότι η μακροχρόνια ανεργία συνεχίζει να κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, ενώ το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο ασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση.
Τα στοιχεία της έκθεσης βασίζονται στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016 και σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ θα καταθέσει συμπληρωματική έκθεση, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα συμπεράσματα από το τέταρτο τρίμηνο.
«Με δεδομένη την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση η μείωση του πιστωτικού ρίσκου της χώρας, και συνεπώς του κόστους δανεισμού, όπως και η πιθανότητα εξόδου της χώρας για δανεισμό στις αγορές, είναι μικρή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά την έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
ν

Καταρρέουν και οι πωλήσεις γάλακτος

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά του γάλακτος.
Η πτώση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια των πωλήσεων είναι τόσο μεγάλη που τα στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Και η μόνη εξήγηση που μπορούν να δώσουν είναι η άνοδος του δείκτη οικονομικής ανέχειας που πλήττει όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Ο όγκος των πωλήσεων όλων των κατηγοριών του γάλακτος στη διάρκεια του 2016 μειώθηκε κατά 12,3%, και αν προς στιγμήν το μέγεθος της πτώσης μπορούσε να αποδοθεί στις τρομακτικές ανακατατάξεις του λιανεμπορίου –κατάρρευση της Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία με την προσφορά 99 λεπτών στο λίτρο όλων των μαρκών παστεριωμένου γάλακτος κάθε Δευτέρα και Τρίτη, είχε αποσπάσει το 65% των πωλήσεων παστεριωμένου γάλακτος που διακινούνταν στα σουπερμάρκετ– δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η συνεχιζόμενη πτώση κατά 12% τον Ιανουάριο του 2017.
«Δεν έχουμε ξαναδεί στα χρόνια της κρίσης τέτοια μείωση, και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά» τονίζουν στελέχη μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, σημειώνοντας ότι ακόμη και με αποκλειστικό κριτήριο την τιμή δεν εξηγείται, εφόσον υπάρχουν γάλατα ιδιωτικής ετικέτας –υψηλής ή και χαμηλής παστερίωσης– τα οποία πωλούνται ακόμη και προς 88 λεπτά το λίτρο.
Όπως είναι γνωστό, η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση του παστεριωμένου, αλλά και του υψηλής παστερίωσης γάλακτος, εμφανίστηκε πέρυσι, στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 


Translate this post