Τορπίλισαν πλοίο με παιδιά για να πάρουν τον χρυσό

Κατηγορία NEWS, Ιστορία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι Ναζί βύθισαν το επιβατικό πλοίο “City of Benares” που ήταν γεμάτο παιδιά, για να κλέψουν χρυσό αξίας 7,2 δισ. δολαρίων.

Το βρετανικό ατμόπλοιο “SS City of Benares” βυθίστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1940 από γερμανικό υποβρύχιο στον Ατλαντικό με μεγάλες απώλειες σε ζωές. Photo: News Media. Πηγή: Supplied
ν
ΕΝΑ από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι η βύθιση του βρετανικού επιβατικού πλοίου “SS City of Benares” (Πόλη του Μπεναρές), στο οποίο επέβαιναν 90 παιδιά που μεταφέρονταν από την εμπόλεμη Βρετανία σε ασφαλή τοποθεσία στον Καναδά. Οι Γερμανοί, έχοντας πληροφορίες ότι το πλοίο μετέφερε στην πραγματικότητα ράβδους χρυσού, δεν δίστασαν να το χτυπήσουν με τρεις τορπίλες, στέλνοντας στον υγρό τάφο, εκτός των άλλων επιβατών, 83 από τα παιδιά, που πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του ωκεανού. (Κατ’ άλλους, το πλοίο μετέφερε 100 παιδιά από τα οποία πνίγηκαν 80).
Το απροστάτευτο πλοίο χτύπησε, το βράδυ 17 προς 18 Σεπτεμβρίου 1940, το γερμανικό υποβρύχιο U-48 με διοικητή τον πλωτάρχη Heinrich Bleichrodt, ο οποίος εξαπέλυσε δύο τορπίλες στις 23:45 της 17ης Σεπτεμβρίου. Και οι δύο τορπίλες αστόχησαν. Τότε στις 00:01 μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου, το U-48 εξαπέλυσε τρίτη τορπίλη, η οποία έπληξε το 11.000 τόνων βρετανικό επιβατικό στην πρύμνη, αναγκάζοντάς το να βυθιστεί σε λιγότερο από 30 λεπτά, 253 μίλια δυτικά-νοτιοδυτικά του σκοπέλου Rockall στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η “Πόλη του Μπεναρές” είχα αποπλεύσει από το Λίβερπουλ στις 13 Σεπτεμβρίου 1940 με προορισμό το Κεμπέκ και το Μόντρεαλ.
Όταν χτυπήθηκε, έριξε στα παγωμένα νερά του ωκεανού όσες σωσίβιες λέμβους μπορούσε, δεν ήταν όμως δυνατό να σωθούν όλοι οι επιβάτες. Από τους 407 επιβαίνοντες, οι 260 πνίγηκαν, μεταξύ αυτών 83 παιδιά.
ν
Δεξιά: παιδιά φωτογραφίζονται με μέλη του πληρώματος του ατμόπλοιου “Πόλη του Μπεναρές”. Αριστερά: ορισμένοι από τους ναυαγούς διασώθηκαν οκτώ μέρες μετά τη βύθιση του πλοίου. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν
Τώρα ετοιμάζεται μια καταδυτική αποστολή για να εξερευνήσει το ναυάγιο και να διαπιστώσει αν όντως το βρετανικό ατμόπλοιο μετέφερε χρυσό 7,2 δισ.
Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, που επικαλούνται έγγραφα της Τράπεζας της Αγγλίας και της κυβέρνησης, η “Πόλη του Μπεναρές” μετέφερε χρυσό, ο οποίος είχε δοθεί από την βρετανική κυβέρνηση και ορισμένα ιδιωτικά ιδρύματα για να αγοραστούν όπλα και λοιπά εφόδια από τις ΗΠΑ που χρειαζόταν ο βρετανικός στρατός.
Η καταδυτική αποστολή, που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, θα κοστίσει 25 εκατομμύρια δολάρια και θα λάβει χώρα στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας. Το ιδιότυπο αυτό «κυνήγι θησαυρού» έχει αναλάβει η Britannia Gold.

 


Translate this post