Μαρίν Λεπέν: «Καιρός να τελειώνουμε με την Ε.Ε.»

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η Λεπέν είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

ν

Η ΗΓΕΤΙΔΑ του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, επέμεινε σήμερα ότι «είναι καιρός να τελειώνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση», σε συνέντευξη που παραχώρησε για να παρουσιάσει την εξωτερική πολιτική της.
«Και στην Ευρώπη επίσης, είναι καιρός να τελειώνουμε με μια ΕΕ με την πρόκληση της συγχώνευσης που καταστρέφει την Ευρώπη των εθνών», είπε.
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου απευθυνόταν σε πολλούς δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους 42 χωρών. Μεταξύ αυτών ήταν οι πρεσβευτές της Ταϊβάν, της Καμπότζης, της Κούβας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αλβανίας και του Βιετνάμ, καθώς και διπλωμάτες από την Κίνα και τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε το κόμμα της.
«Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το γραφειοκρατικό τέρας», συνέχισε η Λεπέν, η οποία έχει χαρακτηρίσει «ολοκληρωτική» την ΕΕ.
«Η Ένωση μειώνει τη Γαλλία, την χωρίζει από τον κόσμο… Χαίρομαι για την αναγέννηση των ευρωπαϊκών λαών κατά της Ένωσης και υπέρ της Ευρώπης ως ηπείρου», είπε, αναφερόμενη κυρίως στη Βρετανία που αποφάσισε την αποχώρησή της από την ΕΕ το περασμένο καλοκαίρι.
«Θα οικοδομήσουμε μια άλλη Ευρώπη», υποσχέθηκε η Λεπέν.
Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου η ηγέτις της ακροδεξιάς είπε ότι «θέλει να βλέπει τον κόσμο και τη Γαλλία έτσι όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε να είναι», ενώ χαιρέτισε «τον ρεαλισμό και τη βούληση για αλλαγή» του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας για τη Ρωσία, είπε ότι είναι «αποφασιστικός παράγοντας για την ισορροπία των δυνάμεων και ότι μπορεί να περιορίσει την παγκοσμιοποίηση».
Επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να προστατεύσει πάνω απ’ όλα τα εθνικά συμφέροντα, κατήγγειλε την πρωτοκαθεδρία των διεθνών οργανισμών, τις «απειλές» των μεγάλων μεταναστευτικών ροών, τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και τη συνθήκη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.
ν

Τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια άνετη νίκη της στον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου και η δυναμική είναι με το μέρος της. Έτσι, η τελική της νίκη στις 7 Μαΐου δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Οι συνθήκες τη βοηθούν. Η Μαρίν Λεπέν δυναμώνει από τις αδυναμίες των αντιπάλων της. Στην κεντροδεξιά παράταξη, ο Φρανσουά Φιγιόν εκπροσωπούσε μια ρήξη με τις προηγούμενες προεδρικές θητείες και συνδύαζε τις παραδοσιακές αξίες της Δεξιάς με τις πανάρχαιες αρετές της επαρχιακής καθολικής μεγαλοαστικής τάξης. Η έφοδος της Λεπέν προσέκρουε σε ένα σοβαρό εμπόδιο. Και ξαφνικά, το εμπόδιο αυτό γκρεμίστηκε λόγω των σκανδάλων στα οποία βρέθηκε μπλεγμένος ο Φιγιόν.
Η Αριστερά, από την πλευρά της, την εξυπηρετεί διπλά: πρώτον, λόγω της διάσπασής της, με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να θεωρεί, στο όνομα του επαναστατικού ναρκισισμού, ότι το άτομό του είναι σημαντικότερο από το σύνολο∙ δεύτερον, λόγω του πειρασμού της ουτοπίας και της απομάκρυνσης από τη σοσιαλδημοκρατία, που κάνει το εκλογικό σώμα να αισθάνεται πιο ασφαλές με το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, τέλος, προσελκύοντας τις ανώτερες μεσαίες τάξεις, ψαλιδίζει τα φτερά τόσο του Σοσιαλιστικού Κόμματος όσο και των Ρεπουμπλικανών. Κάτι που επίσης ενισχύει τη Λεπέν.
Αλλά και στο διεθνές επίπεδο, το Brexit, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπέπε Γκρίλο και τώρα ο Μάρτιν Σουλτς σαρώνουν τους «συστημικούς» υποψήφιους που έμοιαζαν μέχρι πρόσφατα ασφαλείς: ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Χίλαρι Κλίντον, ο Ρέντσι, ακόμη και η Μέρκελ, απορρίφθηκαν ή απειλούνται. Σε όλο τον δυτικό κόσμο τα αγάλματα τρέμουν και τα προεδρικά μέγαρα ταράζονται από τους κυκλώνες.

 


Translate this post