Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη…

Κατηγορία Ψυχολογία, Σχέσεις & Σεξ

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  | 2/3

Από την Ελευθερία Καλλέρη

ν

Ο έρωτας είναι ένα φαινόμενο μεγαλειώδες, αλλά και ανεξέλεγκτο. Τελικά, τι είναι αυτό που μας κάνει και ερωτευόμαστε; Και πόσα είδη έρωτα υπάρχουν;

ν

Παθολογική αγάπη
ν

Υπάρχει διαφορά μεταξύ παθιασμένου και παθολογικού έρωτα. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα έντονα συναισθήματα και το πάθος μπορούν να μετατραπούν σε εμμονή και να μας κάνουν να χάσουμε το μυαλό μας. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να θυμηθούμε μια σχέση μας από το παρελθόν, κατά την οποία είχαμε παρουσιάσει τέτοια συμπεριφορά. Από την άλλη μεριά, πιθανόν να έχουμε βιώσει πολύ δυνατά αισθήματα για κάποιο πρόσωπο, το οποίο δεν ανταπόδωσε τον έρωτά μας.
Όταν τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα, είτε υπάρχει ανταπόκριση είτε όχι, κυριαρχούν απόλυτα πάνω στη σκέψη και τη διάθεσή μας. Τότε η συμπεριφορά και οι πράξεις του αγαπημένου προσώπου παίρνουν τεράστιες διαστάσεις και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. Μπαίνουμε σε μια θάλασσα, όπου τα κύματα του έρωτα μας «ανεβάζουν» ή μας «κατεβάζουν». Όταν μας τηλεφωνεί και μας στέλνει μηνύματα αγάπης στο κινητό, τότε ο κόσμος φαντάζει υπέροχος. Όταν όμως δεν έρχεται σε επαφή μαζί μας και δεν επιχειρεί να μας δει, πέφτουμε σε απελπισία και κατάθλιψη.
Το κακό είναι ότι όλα αυτά δεν επηρεάζουν μόνο τον συναισθηματικό μας κόσμο, αλλά και τη ζωή μας γενικότερα. Όταν υποφέρουμε από παθολογική αγάπη, «υποφέρουν» οι πάντες γύρω μας. Η δουλειά μας, γιατί γινόμαστε απρόσεκτοι, οι φίλοι μας, γιατί δεν μιλάμε για τίποτα άλλο πέρα από τη σχέση μας, αλλά και η υγεία μας, γιατί δεν κοιμόμαστε καλά, έχουμε ενοχλήσεις από πονοκεφάλους, ζαλάδες και σφίξιμο στο στομάχι.
Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη χημική αντίδραση του σώματός μας όταν είμαστε ερωτευμένοι. Έχουμε ανάγκη την τακτική επαφή με το αγαπημένο πρόσωπο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη δόση της φαινυλαιθυλαμίνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Δυστυχώς, η εμμονή στον έρωτα έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση του αντικειμένου του πόθου, πράγμα που επιδεινώνει τα συμπτώματα που νιώθουμε.

Ο σωστός χειρισμός

Οι άνθρωποι που αποκτούν εμμονή με ένα πρόσωπο έχουν συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έτσι, αναζητούν κάποιον άλλο για να τους χαρίσει την εκτίμηση και το σεβασμό που χρειάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εμμονή έχει να κάνει κυρίως με τους ίδιους και λιγότερο με το άλλο πρόσωπο. Παρακάτω, σας δείχνουμε μερικούς τρόπους ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής σας.

Διαλογισμός

Φτιάξτε δικές σας φράσεις δύναμης τις οποίες θα τις επαναλαμβάνετε καθημερινά, σαν προσευχή. Σκεφτείτε κάτι θετικό για τον εαυτό σας ή το μέλλον σας, όπως για παράδειγμα: «Μ’ αρέσει ο εαυτός μου». Σκεφτείτε κάτι που σας ανεβάζει το ηθικό και να σας βγάζει από την κατάσταση της εμμονής όπου βρίσκεστε.

Νέα ενδιαφέροντα

Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι, κάτι που θέλατε πάντα να κάνετε αλλά συνέχεια το αναβάλλατε. Όταν μαθαίνουμε καινούρια πράγματα, αισθανόμαστε πιο δυνατοί και άξιοι. Παράλληλα, η επαφή με άλλους ανθρώπους μπορεί να σας προσγειώσει σε σχέση με την εξιδανικευμένη ιδέα που έχετε για το αγαπημένος σας πρόσωπο.

Ασχοληθείτε με τους άλλους

Η απομάκρυνση και η επίδειξη από μέρους σας αδιαφορίας και ίσως μιας ψυχρότητας, θα σας βγάλει από το τέλμα και θα σας επιτρέψει να δείτε τα πράγματα με μια πιο ψύχραιμη ματιά. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει αμέσως την ιδέα που έχετε για τον εαυτό σας και θα σας κάνει να σκεφτείτε κάτι άλλο, πέρα από το πρόσωπο που σας έχει γίνει έμμονη ιδέα. Γίνετε εθελοντές, βοηθήστε ηλικιωμένους συγγενείς ή γείτονες, προσφέρετε τη βοήθειά σας σε όποιον την έχει ανάγκη. Όταν βγαίνετε με φίλους, ζητήστε να μάθετε για τη ζωή τους και ακούστε προσεχτικά τις έγνοιες και τα προβλήματά τους. Ακόμη κι αν το μυαλό σας τρέχει μονίμως στον έρωτά σας, πιέστε τον εαυτό σας να δείξει ενδιαφέρον για κάτι άλλο και θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

Έρωτας είναι, θα περάσει…

Μια μορφή παθολογικής αγάπης είναι και η περίπτωση κατά την οποία, ενώ δεν προχωράει η σχέση, εσείς δεν μπορείτε να αποσπάσετε το μυαλό σας από το άλλο πρόσωπο, λες και σας έχει κάνει «μάγια». Το μόνο γιατρικό στην περίπτωση αυτή είναι να βρείτε ένα άλλο πρόσωπο και να ξεκινήσετε μαζί του σχέση. Ο νέος έρωτας θα σας επιτρέψει να αποσπαστείτε από τον παλιό.
ν

Επόμενο: Χαμένη αγάπη >

 


1 2 3

Translate this post