Σε 21 χρόνια θα επανέλθει η ελληνική οικονομία

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε 21 χρόνια θα κατορθώσει η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, εκτιμά το στέλεχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

ν

H ΕΛΛΑΔΑ θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία –και κατά συνέπεια η οικονομία της χώρας– στα προ κρίσης επίπεδα, προέβλεψε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Anders Aslund, στο Atlantic Council της Ουάσιγκτον.
Έδωσε έτσι μια «πρόγευση» για το τι… περιμένει την Ελλάδα, όταν το Ταμείο δώσει στη δημοσιότητα τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Τα δύο ξεχωριστά κείμενα αναμένεται να συζητηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, αλλά είναι άγνωστο πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα, καθώς το Ταμείο περιμένει οδηγίες από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εκτιμήσεις πάντως του Τόμσεν –που είναι και εκτιμήσεις του Ταμείου– είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες, λέγοντας ότι η χώρα θα μπορέσει να ορθοποδήσει το 2038, καθώς προηγούμενες εκθέσεις τοποθετούσαν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας γύρω στο 2030, εκτιμώντας έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περί τα 0,6%.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στην Ουάσινγκτον, Κατερίνα Σώκου, ο Τόμσεν ανέφερε πως, έχοντας παρακολουθήσει όλα τα Eurogroup, διαπιστώνει πως η ζώνη του ευρώ έχει καταγράψει πρόοδο, τόσο στην αρχιτεκτονική της όσο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι χρειάζεται μια πιο ελαστική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και πάνω από όλα κίνητρα για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όσον αφορά τα κτηματομεσιτικά, την οικοδομή και το real estate, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις τιμές που ίσχυαν μεταξύ 2002 και 2008 γύρω στο 2050, καθώς η ζημιά που έχει συντελεστεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι πολύ μεγάλη για να διορθωθεί συντομότερα.
ν

Οι εκτιμήσεις του Σάββα Ρομπόλη

Ωστόσο, ο Τόμσεν δεν κομίζει Γλαύκα εις Αθήνας. Τα ίδια είχε πει εδώ και πολλά χρόνια ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να μπορέσουν να απορροφηθούν στην παραγωγή τα 1.240.000 άτομα που βρίσκονται στην ανεργία, θα πρέπει η χώρα να δημιουργεί κάθε χρόνο 50.000 νέες θέσεις εργασίας, πετυχαίνοντας ανάπτυξη, δηλαδή άνοδο του ΑΕΠ 3,5% έως 4% ετησίως. Σημειώστε ότι τέτοιους στόχους πετυχαίνουν χώρες όπως η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ας υποθέσουμε όμως ότι η Ελλάδα πιάνει αυτόν τον στόχο. Και πάλι χρειάζονται 20 ολόκληρα χρόνια για να απορροφηθούν οι άνεργοι στο μεγαλύτερο μέρος τους και η ανεργία να πέσει στα αποδεκτά επίπεδα του 7% με 8%.
Σημειώστε τέλος ότι στην Ισπανία, για να πέσει η ανεργία από το 20% στο 17% χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια. Πόσος καιρός χρειάζεται για να συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα που στα χρόνια του Μνημονίου απώλεσε ένα ολόκληρο ΑΕΠ; Τέτοια τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα.

 


Translate this post