Οκτώ άνθρωποι κατέχουν τόσα χρήματα όσα η μισή ανθρωπότητα

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ποιοι είναι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο που κατέχουν τόσο πλούτο όσο η μισή ανθρωπότητα.

Αυτοί είναι οι οκτώ υπερπλούσιοι στον κόσμο. Ο πλούτος που κατέχουν είναι μεγαλύτερος από τον πλούτο του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γης, δηλαδή 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Image: Supplied
v

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ οκτώ συνολικά ατόμων, όλοι τους άνδρες, ισούται με τον πλούτο του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γης, δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της χθες Κυριακή, καλώντας τον κόσμο σε δράση ώστε να περιοριστούν οι ανταμοιβές όσων βρίσκονται στην κορυφή.
Έξι από αυτούς τους υπερπλούσιους, που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη λίστα του Forbes με τους «500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου», είναι Αμερικανοί επιχειρηματίες.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο βετεράνος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο διευθυντής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον, ο διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Τον κατάλογο των ζάπλουτων συμπληρώνουν ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών του Μεξικού, Κάρλος Σλιμ, και ο Ισπανός Αμάνθιο Ορτέγα, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ρούχων Inditex που περιλαμβάνει την αλυσίδα ένδυσης Zara.
Ο καθαρός πλούτος και των οκτώ μαζί –στοιχεία ενεργητικού μείον τα χρέη– ανέρχεται στο ποσό των 426 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί σε 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ζουν κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
ν

Διπλασιασμός της φτώχειας

Με αφορμή το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα, η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης αποκαλύπτει ότι το χάσμα πλούτου μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με καινούργια στοιχεία από την Κίνα και την Ινδία να δείχνουν πως το φτωχότερο μισό του πλανήτη κατέχει λιγότερο από όσο υπολογίζονταν προηγουμένως.
Η Oxfam, η οποία περιγράφει το χάσμα ως «αισχρό», αναφέρει ότι εάν τα νέα στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα, θα έδειχναν ότι το 2016 εννέα άτομα κατείχαν όσο και τα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα που απαρτίζουν το φτωχότερο ήμισυ της ανθρωπότητας, αντί για τα 62 άτομα που υπολογίζονταν τότε.
Συγκριτικά, το 2010, η περιουσία των 43 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συνολικά αντιστοιχούσε στο φτωχότερο 50%, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς.
Η ανισότητα έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα τα τελευταία χρόνια, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Πάπα να συμπεριλαμβάνονται στις προσωπικότητες ή οντότητες που έχουν προειδοποιήσει για τις καταστροφικές επιπτώσεις της, ενώ ο θυμός εναντίον των ελίτ έχει πυροδοτήσει την αύξηση του λαϊκισμό στην πολιτική.
Το ίδιο το Φόρουμ στο Νταβός τόνισε την ανησυχία για το θέμα σε μια έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα για τους παγκόσμιους κινδύνους.
«Βλέπουμε την έκφραση δήθεν αγωνίας –και σαφώς η νίκη του Τραμπ και το Brexit δίνουν νέα ώθηση στο θέμα φέτος– αλλά υπάρχει μια έλλειψη συγκεκριμένων εναλλακτικών στο κατεστημένο», είπε ο Μαξ Λόσον, επικεφαλής της πολιτικής στην Oxfam. «Μπορούμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό με διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσαν να αποβούν κατά πολύ πιο ωφέλιμοι για την πλειοψηφία των ανθρώπων».
Η Oxfam κάλεσε στην έκθεσή της για αυστηρότερες διώξεις όσον αφορά την αποφυγή φορολόγησης, και μια στροφή μακριά από τον καπιταλισμό των μερισμάτων που διαμοιράζει άνισα τις ανταμοιβές του στους ήδη υπερπλούσιους.
Ενώ πολλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται με μισθούς που παραμένουν στάσιμοι, ο πλούτος των υπερπλούσιων έχει αυξηθεί ετησίως κατά 11%, κατά μέσο όρο, από το 2009.
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη που συμμετέχει συχνά στο Νταβός, έχει δει την περιουσία του να εκτοξεύεται κατά 50% ή 25 δισ. δολάρια (23,5 δισ. ευρώ) από το 2006, τότε που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Microsoft, παρά τις προσπάθειές του να δωρίσει το μεγαλύτερο μερίδιό της.
Ενώ ο Γκέιτς συμβολίζει το πώς ο υπερβολικός πλούτος μπορεί να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει τους φτωχούς, η Oxfam πιστεύει πως αυτού του είδους η «μεγάλη φιλανθρωπία» δεν επιλύει το πρόβλημα – και έχει φυσικά δίκιο.
«Αν οι δισεκατομμυριούχοι θέλουν να αποχωριστούν τα χρήματά τους, αυτό είναι καλό. Η ανισότητα όμως είναι αυτό που έχει σημασία, και δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα όπου οι δισεκατομμυριούχοι συστηματικά πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι η γραμματέας ή η καθαρίστριά τους», αναφέρει ο Λόσον.
ν

Το μυστικό των πλουσίων

Αυτό που δεν αναφέρει η έκθεση της Oxfam είναι το πώς αυτοί οι άνθρωποι έγιναν πάμπλουτοι. Σαν άτομα, ο Ζούκερμπεργκ, ο Μπάφετ ή ο Γκέιτς δεν είναι ικανότεροι ή εξυπνότεροι από άλλους ανθρώπους – ή έστω πιο τυχεροί. Ο πλούτος τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν και μόνο παράγοντα: ξέρουν να επιλέγουν τους κατάλληλους ανθρώπους για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους.
Ο Άντριου Κάρνεγκι (1835 – 1919), βιομήχανος ατσαλιού και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, δεν γνώριζε τίποτε από μεταλλεύματα. Γνώριζε όμως πώς να προσλαμβάνει τους κατάλληλους ανθρώπους για να διευθύνουν τα εργοστάσιά του.
«Πάρτε μακριά τους ανθρώπους μου, και αφήστε τα εργοστάσιά μου και σύντομα γρασίδι θα φυτρώσει στα πατώματα των εργοστασίων… Πάρτε όλα τα εργοστάσιά μου, αλλά αφήστε τους ανθρώπους μου και σύντομα θα έχω ένα νέο και καλύτερο εργοστάσιο».
Έδινε τόση σημασία στην επιλογή των κατάλληλων στελεχών, που στον τάφο του υπάρχει η εξής επιτύμβια επιγραφή:
«Εδώ κείτεται αυτός που ήξερε πώς να έχει γύρω του ανθρώπους που ήταν πιο έξυπνοι από τον ίδιο».

 


Translate this post