Η διαδικασία γήρανσης μπορεί να αντιστραφεί

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Βιολογία-Ανθρωπολογία, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Νέα θεραπεία Anti-aging. Τα κύτταρα μπορούν να προγραμματιστούν εκ νέου, έτσι ώστε να αντιστραφεί η διαδικασία γήρανσης.

Ο επαναπρογραμματισμός του σώματος θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής αντιστρέφοντας τη διαδικασία της γήρανσης, λένε οι επιστήμονες. Image: Supplied
v

ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην αντιστροφή της διαδικασίας του γήρατος. Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από το Salk Institute for Biological Studies των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χουάν Κάρλος Ισπίσουα Μπελμόντε (Juan Carlos Izpisua Belmonte).
«Τόσο εμείς όσο και άλλα εργαστήρια βλαστικών κυττάρων έχουμε παρατηρήσει πως όταν προκαλείται κυτταρικός επαναπρογραμματισμός, τα κύτταρα γίνονται νεότερα», ανέφερε στην εφημερίδα Independent ο Αλεχάντρο Οκάμπο (Alejandro Ocampo), ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γήρανση δεν είναι κάτι απόλυτο, κάτι που προχωρά σε μια μόνο κατεύθυνση. Έχει πλαστικότητα και με προσεκτική διαμόρφωση των κυττάρων, η γήρανση μπορεί να αντιστραφεί.
Η τεχνική που χρησιμοποιούν είναι απλή και συνοψίζεται στη μετατροπή των κανονικών κυττάρων σε βλαστικά κύτταρα. Τα τελευταία μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε είδος εξειδικευμένων κυττάρων.
Η διαφορά ενός κανονικού κυττάρου από ένα βλαστοκύτταρο είναι ότι το πρώτο έχει προγραμματιστεί να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία, ως μέρος ενός τμήματος του οργανισμού, π.χ. κάποιου οργάνου, ενώ τα βλαστοκύτταρα, που μένουν σε αδράνεια μετά την γέννηση, μπορούν να προγραμματιστούν εκ νέου για να εκτελέσουν την εργασία που θα τους πούμε. Τα κανονικά κύτταρα δεν έχουν αυτή την ευελιξία.
v


v

Για αιώνες οι επιστήμονες γνώριζαν ότι κάποια ζώα μπορούν να αναγεννούν χαμένα τμήματα του σώματός τους. Και ο άνθρωπος στην πραγματικότητα μοιράζεται αυτήν την ικανότητα που έχουν άλλα ζώα, όπως ο αστερίας και ο τρίτων. Αν και δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε ένα απολεσθέν πόδι ή δάκτυλο, τα σώματά μας αναγεννούν κανονικά το αίμα, το δέρμα και άλλους ιστούς.
Η ταυτότητα των παντοδύναμων αυτών κυττάρων που μας επιτρέπουν να αναγεννούμε μερικούς ιστούς, αποκαλύφθηκε με τα πειράματαπου έγιναν στο μυελό των οστών την δεκαετία του 1950. Χάρη στα πειράματα αυτά επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη των βλαστικών κυττάρων και αναπτύχθηκε η μεταμόσχευση μυελού, μια θεραπεία που χρησιμοποιείται ευρύτατα σήμερα στην ιατρική.
Αυτή η ανακάλυψη δημιούργησε προσδοκίες για τη δυνατότητα αξιοποίησης της αναγέννησης στην ιατρική.  Πρώτη φορά στην ιστορία οι επιστήμονες μπορούσαν να αναγεννήσουν έναν κατεστραμμένο ιστό από μια νέα πηγή υγιών κυττάρων, αξιοποιώντας τη μοναδική ικανότητα των βλαστοκυττάρων, να δημιουργούν πολλούς από τους τύπους των εξειδικευμένων κυττάρων του σώματός μας.
Μετά την εργαστηριακή παρατήρηση, οι επιστήμονες προχώρησαν σε πειράματα με ποντίκια, τα οποία σε πρώτη φάση ήταν ανεπιτυχή, καθώς τα ποντίκια είχαν την τάση να αναπτύσσουν όγκους, επειδή τα τροποποιημένα κύτταρα άρχιζαν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα.
Για να αποφευχθεί αυτό, οι ερευνητές μετέβαλαν προσωρινά τέσσερα γονίδια που εμπλέκονται στον κυτταρικό προγραμματισμό.
Σε άλλα πειράματα, ανακαλύφθηκε πως όταν τα κύτταρα επαναπρογραμματιστούν να λειτουργούν ως βλαστικά κύτταρα, ενώ διατηρούν την ταυτότητά τους, εμφανίζουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αντιστροφή της ηλικίας.
Τα νέα πειράματα έδειξαν αύξηση κατά 30% της διάρκειας ζωής των ηλικιωμένων ποντικιών.
«Προφανώς τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι και ξέρουμε ότι η ανάλογη διαδικασία στους ανθρώπους θα είναι πολύ πιο περίπλοκη προκειμένου να αναζωογονήσουμε ένα πρόσωπο», δήλωσε ο καθηγητής Ισπίσουα Μπελμόντε.
Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην Anti-aging θεραπεία, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η διαδικασία της γήρανσης είναι αναστρέψιμη και πολύ πιο δεκτική σε θεραπευτικές παρεμβάσεις από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως.
v

© 2016 Youmagazine.gr

 


Translate this post