Βρέθηκε χαμένο έργο του Ραφαήλ στη Σκωτία

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Σύγχρονα Μυστήρια, Τέχνες

ΤΕΧΝΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα αντίγραφο που αγοράστηκε για 20 λίρες Αγγλίας, αποδείχτηκε ότι είναι ένα αριστούργημα του Ραφαήλ, αξίας 20 εκατομμυρίων!

44gh4326hg634gh6h5g

Η Μαντόνα του Ιταλού ζωγράφου Innocenzo di Pietro Francucci da Imola (1490-1550) αποδείχθηκε ότι είναι έργο του Ραφαήλ. Photo: Mike Davidson. Πηγή: Supplied
v

O ΡΑΦΑΗΛ ή Ραφαέλο Σάντσιο (Raffaello Sanzio, 1483-1520) υπήρξε ο σπουδαιότερος ζωγράφος και αρχιτέκτονας της ύστερης Αναγέννησης, με έργα, όπως η περίφημη Σχολή των Αθηνών, η φήμη και η αξία των οποίων είναι ανάλογες με τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Στη διάρκεια της ζωής του, ο Ραφαήλ ζωγράφισε κάπου 20 έργα με θέμα τη Μαντόνα (Παναγία), πίνακες που σήμερα κοσμούν διάσημα Μουσεία και Εθνικές Πινακοθήκες. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη αριστούργημα, που ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ιστορικό, ο οποίος μετείχε σε μια σειρά του BBC, που γυριζόταν στον Πύργο Χάντο, ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα στη Σκωτία.
v

64gh4326hg634gh6h5g

Η Τζάκυ Κλάιν και ο Μπέντορ Γκρόσβενορ με τον πίνακα. Photo: Andrew Staite/BBC. Πηγή: Supplied
v

Η τύχη παίζει μερικές φορές παράξενα παιχνίδια. Ενόσω ο ιστορικός Μπέντορ Γκρόσβενορ τριγύριζε στον Πύργο για να διαλέξει τα κατάλληλα μέρη για τα γυρίσματα της σειράς, το μάτι του έπεσε σε έναν σκονισμένο πίνακα που μόλις διακρινόταν ανάμεσα στις σκιές. Όταν ζήτησε πληροφορίες, του είπαν ότι ήταν ένας πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Innocenzo Francucci da Imola, και μάλιστα όχι αυθεντικός αλλά αντίγραφο, το οποίο είχε αγοραστεί το 1899 έναντι 20 λιρών.

Ο πίνακας όμως παραήταν τέλειος για να έχει βγει από το χέρι ενός αντιγραφέα ενός δεύτερης σειράς ζωγράφου της ύστερης Αναγέννησης, ενώ τα χρώματά του παραήταν λαμπερά κάτω από το βερνίκι που λόγω παλαιότητας είχε κιτρινίσει.

Ο Γκρόσβενορ ζήτησε την άδεια να καθαρίσουν τον πίνακα ειδικοί συντηρητές και να χρονολογηθεί. Η χρονολόγηση τοποθέτησε τον πίνακα μεταξύ του 1505 και του 1510, ενώ η ιστορικός της τέχνης Τζάκυ Κλάιν που τον εξέτασε, αποφάνθηκε ότι δεν είναι αντίγραφο ούτε έργο του Innocenzo Francucci, αλλά αυθεντικό έργο της σχολής του Ραφαήλ!

Έτσι ξαφνικά, ένα έργο των 20 λιρών αποδείχθηκε ότι αξίζει το λιγότερο 20 εκατομμύρια λίρες!
v

74gh4326hg634gh6h5g

Ο βικτωριανού ρυθμού Πύργος Χάντο (Haddo House) στο Άμπερντηνσιρ της Σκωτίας, 30 χλμ. βορείως του Αμπερντήν. Πηγή: Wikimedia Commons

 


Translate this post