Τα 20 κορυφαία επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας

Κατηγορία MAGAZINE, Εκπαίδευση, Οικονομία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα 20 επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

13HGG2H43GH63676

Οι ειδικοί στα app και τον προγραμματισμό (μηχανικοί λογισμικού) θα είναι οι πιο περιζήτητοι επαγγελματίες την επόμενη δεκαετία. Image: Supplied
v

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ έλεγαν «μάθε τέχνη άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε». Ήθελαν με τούτο να δώσουν έμφαση στην ωφελιμότητα των πρακτικών επαγγελμάτων έναντι των θεωρητικών – χωρίς να εξαιρούνται οι επιστήμες.
Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς –γονείς και παιδιά– είναι ποια επαγγέλματα θα έχουν άνοδο την επόμενη δεκαετία και ποια όχι. Η παρούσα μελέτη –που περιλαμβάνει πραγματικά επαγγέλματα και όχι φουτουριστικά– επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, κάτω από δύο προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
α) Τα στοιχεία που παρουσιάζονται προέρχονται από το Τμήμα (Υπουργείο) Απασχόλησης της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, και
β) Αναφέρονται στα μαζικά θα λέγαμε επαγγέλματα, δηλαδή σε εκείνα που ασκούνται από μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, απαιτούν όμως και κάποιες σπουδές.
Από τον κατάλογο λείπουν τα αμιγώς επιστημονικά επαγγέλματα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, φυσικοί κ.ά. πλην εκπαιδευτικών), διάφορες άλλες ειδικότητες (μηχανικός περιβάλλοντος, μηχανικός τροφίμων κτλ.) και γενικά όσες δουλειές γίνονται από λίγους.
Στα δύο έγχρωμα διαγράμματα, τα επαγγέλματα παρουσιάζονται κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων. Το επάγγελμα στο κάτω μέρος κάθε πίνακα απασχολεί το λιγότερο 115.000 άτομα (πορτοκαλί χρώμα), ενώ αυτό που υπάρχει στην κορυφή 618.000 άτομα και άνω (μπλε χρώμα). Μιλάμε επομένως για εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Τα ενδιάμεσα επαγγέλματα απασχολούν ανάλογους αριθμούς εργαζομένων.
Η πρόβλεψη του αυστραλιανού υπουργείου έχει ως ορίζοντα το Νοέμβριο του 2020.
v

Άνοδος των προγραμματιστών

Παρά τα διάφορα «εξωτικά» επαγγέλματα που ακούγονται κατά καιρούς (νανο-γιατροί, διαστημικοί πιλότοι, ξεναγοί διαστήματος, χρηματιστές χρόνου, αστυνομικοί καιρικών μετατροπών), τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν την επόμενη δεκαετία είναι λίγο πολύ πεζά και παραδοσιακά, όπως οι πωλητές, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι έμποροι και οι λογιστές.
Τα επαγγέλματα αυτά κυριαρχούν στον πρώτο πίνακα με το 20 κορυφαία επαγγέλματα του σήμερα, σύμφωνα με την Career Development Association of Australia. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, όπως οι οδηγοί φορτηγών, οι οδηγοί απορριμματοφόρων, οι ταχυδρόμοι και οι καθαριστές, θα εξακολουθήσουν να απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και τα επόμενα χρόνια.
v

323FHK54JH54HJ4HJ6
v

423FHK54JH54HJ4PNG
v

Στον δεύτερο πίνακα, με τα επαγγέλματα του 2021, την πρώτη πεντάδα απαρτίζουν εκείνα του υπάλληλου καταστήματος (618.600), των πτυχιούχων νοσηλευτών (308.800), των υπαλλήλων γραφείου (262.400), του λογιστή (219.300) και του ηλεκτρολόγου (191.600), που ακολουθούνται από τους φύλακες παιδιών (188.600) και τους φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων (183.400).
Το επάγγελμα που έχει ραγδαία άνοδο είναι του προγραμματιστή (μηχανικός λογισμικού). Το επάγγελμα αυτό απουσιάζει από τον πρώτο πίνακα με τα 20 πρώτα επαγγέλματα σήμερα, εμφανίζεται όμως στον δεύτερο πίνακα. Σήμερα απασχολούνται 54.300 άτομα, μέσα όμως σε πέντε χρόνια ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί φτάνοντας τα 116.300 άτομα και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα 10 χρόνια.
Σήμερα είναι wired το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αύριο το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 75% του πληθυσμού, που σημαίνει ότι πάνω από 3 δισ. άνθρωποι θα είναι συνδεδεμένοι online.
Από τα 20 πρώτα επαγγέλματα του σήμερα, εξαφανίζεται αυτό του ταμία (ταμίες τραπεζών, ταμίες σούπερ μάρκετ κτλ.), καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτόν αντικαθίστανται σταδιακά από μηχανές.
Οι τομείς που θα κυριαρχήσουν αύριο είναι τρεις: της υγείας, της εκπαίδευσης και της πληροφορικής. Και όσο πιο υψηλή ειδίκευση έχει κάποιος στους τομείς αυτούς τόσο πιο εύκολα θα βρει δουλειά και θα αναρριχηθεί στην ιεραρχία.
Οι δύο επόμενοι τομείς είναι αυτοί του τουρισμού και της κατασκευής κατοικιών. Ο τελευταίος περιλαμβάνει και την ανακαίνιση κρατικών και ιδιωτικών κτιρίων. Αυξημένη ζήτηση αναμένεται να έχουν οι διαχειριστές συμβάσεων και οι εκτιμητές έργων (κοστολόγοι), αλλά και οι διαχειριστές ιστοσελίδων.
Ακολουθούν οι τομείς της μηχανικής, της φροντίδας ηλικιωμένων, των επιστημών, της οργάνωσης και διοίκησης έργων και της πολιτικής.
Ο κατάλογος με τα ανερχόμενα επαγγέλματα κλείνει με τους μηχανικούς εξορύξεων και τους ειδικούς σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
ν

 


Translate this post