Βράβευση του ΚΥΡ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κατηγορία Πρόσωπα, ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τον διάσημο πολιτικό γελοιογράφο Ιωάννη Κυριακόπουλο, κατά κόσμον ΚΥΡ, βράβευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

552gg6j6k5jk656j2lk625

v

ΤΟΝ ΒΕΤΕΡΑΝΟ πολιτικό γελοιογράφο, που συνεχίζει ακατάβλητος να σκιτσογραφεί, σχολιάζοντας με ευφυές χιούμορ, θάρρος, αλλά και με ευγένεια και ευαισθησία τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και διεθνώς, βράβευσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απονέμοντάς του το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος σε ειδική τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Κύριε Κυριακόπουλε, με τα σκίτσα σας και τα κείμενα που τα διανθίζουν έχετε αποδείξει ότι εκείνο το οποίο σας χαρακτηρίζει, πρωτίστως και διαχρονικώς, είναι το χιούμορ στην πιο αυθεντική του έκφραση. Το χιούμορ ως βασικό στοιχείο της Παιδείας και του Πολιτισμού μας. Δικαίως λοιπόν συγκαταλέγεσθε μεταξύ των κορυφαίων γελοιογράφων της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σας απονέμεται κατ’ αξίαν το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον ΚΥΡ.
«Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και εκ μέρους των συναδέλφων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι με την βράβευση αυτή βραβεύει το χιούμορ, το ελληνικό χιούμορ, το οποίο πάντοτε στάθηκε στο ύψος του και αντάξιο όλης της Ελληνικής Παιδείας.  Γιατί, όπως έλεγε η Ελένη Βλάχου: “Δείξτε μου τις γελοιογραφίες μιας χώρας και θα σας πω τι πολίτευμα έχουν”», είπε ο Ιωάννης Κυριακόπουλος.
Στο σημερινό σκίτσο του, ο ΚΥΡ αποκαλύπτει τα όσα είπε κατ’ ιδίαν στον Πρόεδρο, σε φιλική ατμόσφαιρα: «Δεν είναι οξύμωρο, σε μια χώρα ανέργων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λέγεται Προκόπης;»
Ο ΚΥΡ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του σε ιταλικά περιοδικά και εφημερίδες. Άρχισε να εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Μεσημβρινή και κατόπιν στην Ελευθεροτυπία. Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα Αγορά. Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο στη Μεγάλη Παγκόσμια Έκθεση του Μόντρεαλ, το 1981.
Πριν από τέσσερα χρόνια βραβεύτηκε για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών. Στις 26 Οκτωβρίου, αναμένεται η κυκλοφορία του νέου ημερολογίου του για το 2017, με τίτλο «Πρώτη φορά… πουθενά!», από τις εκδόσεις «Διόπτρα».
v

21_09_16_15_605x639

 


Translate this post