Αυξάνονται οι φόροι, μειώνονται οι καταθέσεις

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μειώνονται συνεχώς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της φοροκαταιγίδας που ξέσπασε τον Ιούνιο και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

242NB234GH66527
v

ΟΡΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ εμφάνισαν οι καταθέσεις τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Ιουλίου 2016 στα 122,6 δισ. ευρώ από 122,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχε καταγραφεί εισροή καταθέσεων περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι καταθέσεις σε ετήσια βάση (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015) εμφανίζουν μείωση κατά 0,6%.

Οι καταθέσεις αναμένεται να εμφανίσουν περαιτέρω μείωση, καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να έρχονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα από την Εφορία για το φόρο εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ κτλ.

Ήδη τον Ιούνιο η Εφορία απέστειλε 50.000 ραβασάκια σε όσους χρωστούν από 30 έως 500 ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο ανέρχονται στα 90 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, νέα αύξηση 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο τον Ιούνιο, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος σχεδόν στα 90 δισ. ευρώ (89,8 δισ. ευρώ).
v

Επιπλέον φόροι 1 δισ. τον Ιούνιο

Ένα δισ. ευρώ περισσότερους φόρους πληρώσαμε τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με τους φόρους του Ιουνίου 2015, γεγονός που οφείλεται, όπως προκύπτει από την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στα νέα μέτρα που ψηφίσθηκαν την άνοιξη και τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή.

Από την ανάλυση της έκθεσης προκύπτει ότι κυρίως η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, καθώς και η αυξημένη παρακράτηση φόρου όπως επίσης και η αυξημένη προκαταβολή φόρου οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων τον Ιούνιο του 2016, ενώ αντίθετα πενιχρά παραμένουν τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) ανήλθαν σε 3,59 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ (ή 38,86%) έναντι του Ιουνίου του 2015. Η αύξηση αυτή για τον Ιούνιο του 2016 διαμορφώθηκε από την αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους κατά 739,41 εκατ. ευρώ και παράλληλα την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 267,04 εκατ. ευρώ.
v

Θα πληρώσουμε συνολικά σε φόρους 30 δισ.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο πάνω από 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή παλιών και νέων φόρων.

Πάνω από 30 δισ. ευρώ για φόρους καλούνται να δώσουν στο κράτος 7,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς να συνυπολογίζονται καν οι αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών ή άλλες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων.

Μέσα σε 150 ημέρες, από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βγάλουν από τις τσέπες τους –ή από τα στρώματά τους– και να πληρώσουν πάνω από μια ντουζίνα αυξημένους ή νέους φόρους.
v

Ακόμη πιο δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμα δυσκολότεροι, καθώς από τον Οκτώβριο του 2016 αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. Το μέτρο αφορά και την κηροζίνη.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο υγραέριο, στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης.

Ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης η αύξηση θα είναι αρκετά μεγάλη, δεδομένου ότι υπολογίζονται έσοδα ύψους 302 εκατ. ευρώ. Στα θετικά της απόφασης που θα εκδοθεί είναι η μείωση από τον Ιανουάριο του 2017 του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, μειώνεται το φυσικό αέριο οικιακής χρήσης από 1,5 ευρώ σε 30 λεπτά ανά gigajoule.

Τέλος, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού, ενώ επιβάλλεται ειδικός φόρος και στον καφέ.

 


Translate this post